Peter Benej, muž, ktorý chcel byť pri tom

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

Finančník, výrazná tvár Centra zdieľaných služieb pre financie a kontroling, srdcom východniar, Peter Benej, sa z Bratislavy do Košíc vrátil s jasnou víziou - uplatniť sa a mať podiel na rozvoji  jedného z najväčších finančných centier Deutsche Telekomu, mimo Nemecka. Ako vníma svoju prácu? Čo je jeho tajomstvom úspechu či čo ho drží v mori úloh stále pozitívne naladeného prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Peťo, keď sa obzrieme historicky späť, prečo si si vybral práve Centrum zdieľaných služieb pre financie a kontroling? Čo ťa na tej práci lákalo?

V tejto oblasti som pracoval už v Bratislave. Sektor Centier zdieľaných služieb zaznamenal za posledných desať rokov na Slovensku rýchly rast.  Centrá s finančným zameraním boli, ale takmer výhradne budované v Bratislave. Ako mnoho ďalších ľudí z východu, ktorí pracujú v Bratislave, Prahe alebo v zahraničí, uvažoval som o návrate domov a sledoval som pracovné príležitostí v oblasti financií a kontrolingu. Preto keď sa spoločnosť T-Systems rozhodla vybudovať finančné podnikové centrum v Košiciach, pokladal som to za výnimočnú príležitosť, a chcel som byť pri tom. Košice s dvoma ekonomickými fakultami a ďalšími univerzitami sú podľa mňa stále málo objaveným trhom pre finančné centrá.

Pamätám si ťa ešte ako tajuplného tím lídra, ktorý začínal s hŕstkou kolegov rozbiehať novovzniknuté Centrum. Dnes patríš k jeho jedným z najvýraznejším tváram, angažuješ sa na školách, rozbehol si niekoľko zaujímavých iniciatív a prilákal do Centra nových kolegov. Aké je tvoje tajomstvo úspechu? Čo musí človek mať, aby uspel vo svete financií v T-Systems Slovakia?

V T-Systems Slovakia som začal ako „nearshore coach“ - tranzičný manažér. Spolu s kolegami sme mali za úlohu koordinovať tranzície z Nemecka do Košíc a budovať nové tímy, neskôr som prebral zodpovednosť za vedenie tímu a  podieľal sa na postupnom budovaní nového Centra. Nemám žiadne tajomstvo, mám rád túto prácu, baví ma a vnímam ju ako obrovskú príležitosť osobnostne aj odborne napredovať.

Čo ťa na tvojej práci priťahuje?

Je to hlavne tímová práca s ľuďmi, s ktorými si veľmi dobre rozumiem. Spoločná vízia vybudovať v Košiciach úspešné finančné Centrum.

"Mnohí naši ľudia vyrástli z pozícií juniorov na odborníkov a vo viacerých oblastiach sa stávame kľúčovými partnermi a expertmi vrámci globálnej organizácie T-Systems International."

Ako vnímaš dnešné Centrum zdieľaných služieb pre financie a kontroling oproti časom, keď si začínal?

Centrum prešlo vývojom rýchleho rastu po stabilizačné obdobie, požiadavky na štandardizáciu a efektivitu. Od vzniku sme využívali vyspelosť a skúsenosti existujúcej organizácie T-Systems Slovakia, skúsených lídrov a expertov,  zabehnuté procesy a postupy. Vďaka tomu sme po necelých štyroch rokoch existencie stabilnou organizáciou.  Mnohí naši ľudia vyrástli z pozícií juniorov na odborníkov a vo viacerých oblastiach sa stávame kľúčovými partnermi a expertmi vrámci globálnej organizácie T-Systems International.

"...keď sa spoločnosť T-Systems rozhodla vybudovať finančné podnikové centrum v Košiciach, pokladal som to za výnimočnú príležitosť, a chcel som byť pri tom."

Ak by sme mali nezasväteným vysvetliť rámcovo, čo je podstatou vašej práce, ako by si to zhrnul?

Jednoducho. Spolu s kolegami v Nemecku a ostatných krajinách spravujeme finančné procesy našej medzinárodnej organizácie, od transakčných činností po finančné uzávierky, zodpovednosť za kontroling zákazníckych kontraktov,  konsolidácie a analýzy.

Popri svojej bežnej líderskej práci sa venuješ aj spolupráci s univerzitami. V kuloároch som začula, že sa ti v tom veľmi darí.

Tejto oblasti som sa začal venovať iba nedávno. Aktívnu spoluprácu hlavne s Ekonomickou fakultou Technickej univerzity rozbehli kolegovia už pred pár rokmi. Minulý rok sme spolu s viacerými kolegami aktivity reštartovali a rozšírili na ďalšie školy.

"...mám rád túto prácu, baví ma a vnímam ju ako obrovskú príležitosť osobnostne aj odborne napredovať."

Narazil si v týchto sférach na nejaké prekážky a čo sa ti doteraz podarilo dosiahnuť?

Našim cieľom je začať dlhodobú spoluprácu s cielenou skupinou študentov už na stredných školách a pripravovať ich cielene na budúcu prácu v našom centre pomocou kontinuálnej praxe. Na univerzitách chceme byť aktívni hlavne pomocou odborných prednášok, školení a predmetov, spolupracovať vo výučbe kontrolingu a praktického využitia SAPu a Excelu. Pokračujeme aj v Magenta Game, praktickej hre, súťaži tímov, ktorá spája preverenie odborných vedomostí, ich využitie a komunikačné a prezentačné schopnosti v angličtine.

Tento rok plánujete nábor nových kolegov, primárne so znalosťou nemčiny. Aké kritériá musí človek spĺňať, aby mohol u vás pracovať?

Nevyhnutná je jazyková pripravenosť, angličtina je už takmer samozrejmosťou, na viacero pozícií je potrebný nemecký jazyk. Snažíme sa pracovať s mladými ľuďmi, ktorí majú možnosť odborne rásť. Veľmi dôležité sú osobnostné vlastnosti, pozitívne myslenie, aktivita, tímovosť, motivácia.  V závislosti od seniority pozície sú potom potrebné dostatočné ekonomické a technické vedomosti, komunikačné a prezentačné zručnosti.

Tímová fotka Centra zdieľaných služieb pre financie a kontroling počas historicky prvej návštevy CEO Deutsche Telekom Services Europe.

Časť Centra, v našich kruhoch známeho aj pod skratkou FC BSC, len nedávno prešla pod Deutsche Telekom Services Europe? Čo to pre vás znamená a ako túto zmenu prijali vaši ľudia?

Pre naše FC BSC je rozhodnutie Deutsche Telekom Services Europe (DTSE) prísť do Košíc obrovskou príležitosťou. Znamená to vytvorenie nových pracovných príležitosti, kariérne možnosti  pre špecialistov aj lídrov. Proces nastavovania spolupráce prebieha, spolu s kolegami z DTSE sa snažíme nájsť optimálny model. Našim cieľom je fungovať naďalej vo finančnom centre - či už T-Systems Slovakia alebo Deutsche Telekom Services Europe - ako jeden tím.

Aké sú momentálne najväčšie výzvy Centra zdieľaných služieb pre financie a kontroling?

Preberáme nové zodpovednosti a služby z medzinárodných T-Systems entít, kde sú procesy nastavené individuálne a nie vždy podľa TSI štandardov. Naším cieľom je úspešná tranzícia a následne snaha o štandardizáciu. A čakajú nás nové výzvy mimo T-Systems.

Za rozhovor ďakujeme Petrovi Benejovi, šéfovi ICCCA - oddeleniu Interných uzávierok, účtovníctva a rozdeľovania nákladov Centra zdieľaných služieb pre financie a kontroling T-Systems Slovakia.