Michal Rusnák a Marek Krafčík-dva príbehy na pozadí Open Sovereign Cloud

Radi by sme sa podelili o príbeh dvoch vynikajúcich kolegov technikov z Košíc - Michala Rusnáka a Mareka Krafčíka. Dvaja chalani, rôzne príbehy a kariérne cesty k rovnakému produktu. Viete, že Open Sovereign Cloud zamestnáva približne 60 ľudí po celom svete? Uhádnete, koľko z nich je zo Slovenska? Správna odpoveď je polovica. Prečítajte si, ako vyzerá práci s touto technológiou očami Michala a Mareka.

Ak chcete pozvať Michala Rusnáka na šálku kávy, radšej nie. Je milovníkom čaju. Verí, že najjlepší vynález 21. storočia je smartfón. Súhlasíte? Michal je tiež veľkým fanúšikom umelej inteligencie, ktorá podľa neho v budúcnosti zmení pravidlá hry.  Ako začínal v Téčku a ako sa dostal k Open Sovereign Cloud?

V našej spoločnosti ponúkame množstvo príležitostí na rozvoj a osobný rast. Michal využil svoju šancu a absolvoval zamestnanecký program Skill shifter. Vďaka nemu zmenil svoju kariérnu cestu z administrátora Linux/Windows na Open Sovereign Cloud. 

A čo bolo ďalej? Čítajte a nechajte sa inšpirovať 

Čo na Michalovi obdivuje Martin Palko, Chapter Lead?

"Do nášho tímu sa pridal len nedávno ako absolvent programu Skill shifter. Už počas tohto programu, kde ide hlavne o samoštúdium, Michal preukázal silnú proaktivitu a rýchlo zvládol náročné Kubernetes certifikáty. Vďaka vytrvalosti  tejto vprevzal spolu s ďalším starším kolegom celý monitorovací stack produktu a pokračuje aj naďalej. Zároveň svoje skúsenosti rád odovzdáva kolegom ak potrebujú pomoc s operation."

Michal, prečo rád pracuješ v Téčku? 

Máme možnosť pracovať s najnovšími technológiami, ako už bolo spomenuté, vyvíjať nový produkt od základov (všetko sa to začalo v roku 2022). Navyše je na projekte úžasná partia ľudí. Máme skvelú spoluprácu a úžasné spoločenské aktivity - veľa teambuildingov, vzájomne dohodnutých office day, meetupov a priateľstiev mimo kancelárie. Máme tímového ducha ako sa patrí .

Marek Krafčík je fanúšikom Hviezdnych vojen. Jeho najobľúbenejšou je miniséria Ahsoka. Najviac ho oslovila história Ardy od J. R. R. Tolkiena, poznáte ju aj vy? Marek súhlasí s Michalom (a zvyškom sveta ), že umelá inteligencia, telemedicína a rozšírená realita v najbližších rokoch podporia technologickú revolúciu. Po náročnom strávenom riešením problémov Open Sovereign Cloud si rád oddýchne pri šálke cappucina so škoricou.

Ako ho vidí Martin Palko, Chapter Lead?

"Keď som v máji 2022 nastúpil na novú pozíciu Chapter Lead pre Open Sovereign Cloud, Marek už bol súčasťou tímu. Bol jedným z mála juniorov v tíme obklopenom seniormi. Čelil obrovskej osobnej výzve, aby sa presadil a zapadol. Podarilo sa mu to výborne nielen vďaka jeho zručnostiam, ale hlavne skvelým prístupom. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou PaaS Stream. Myslím si, že má pred sebou skvelý začiatok kariéry v našej spoločnosti. Vždy je ochotný urobiť viac, ako sa od neho práve vyžaduje."

Marek, čo sa ti na projekte Open Sovereign Cloud páči?

Na projekte OSC používame najnovšie a moderné open-source cloud-native technológie a princípy. Rád by som vyzdvihol najmä jazyk Go a Kubernetes, ktoré sú kľúčovými technológiami tohto projektu. Oosbne sa mi to najviac áči. Vždy sa dá naučiť niečo nové.

// Kubernetes je open-source kontajnerový orchestračný systém na automatizáciu nasadzovania, škálovania a správy softvéru.

// Go je staticky typovaný, kompilovaný vysokoúrovňový programovací jazyk navrhnutý v spoločnosti Google. Syntakticky sa podobá jazyku C.

Ako vyzerá zákulisie Open Sovereign Cloud?

V súčasnosti pracujeme na projekte so 60 ľuďmi z celého sveta. Zaujímavosťou je, že polovica z nich je zo Slovenska. Je úžasné, že sa aktívne podieľame na vývoji takého veľkého projektu od základov, a nie len robíme prevádzkovú podporu.

Náš tím rozdelený je do troch "streamov", každý člen je priradený do tímu na základe svojich znalostí, predchádzajúcich skúseností a osobných preferencií.

OSC 3 prúdy sú:

  • onMetal (Infrastructure as a Service) - venuje sa softvérovo definovanej a bare-metal infraštruktúre
  • Gardener (Platform as a Service) - vývoju a údržba spravovaných prostredí Kubernetes v súlade s princípmi cloud-native, implementácii najnovších open-source cloud-native riešení
  • Softvérové služby (Software as a Service) - venuje sa vývoju ďalších funkcií, kontrolérov, operátorov pre softvérové služby, ako sú Kafka, Kyma, PostgreSQL, s využitím jazyka Go.

Aké sú výhody Open Sovereign Cloud pre klientov?

Hlavnou výhodou nášho produktu je dátová, technologická a prevádzková suverenita. To znamená, že naši zákazníci majú právomoc a kontrolu nad šifrovaním, používaním a prístupom k svojim údajom, transparentnosť prístupu poskytovateľa cloudu alebo akejkoľvek inej tretej strany a prijímajú rozhodnutia v oblasti IT nezávisle od rozhodnutí o produktoch poskytovateľov. Údaje sa ukladajú a operácie sa vykonávajú v rámci EÚ v súlade s iniciatívou Gaia-X. Vzhľadom na to sú našimi cieľovými odvetviami zdravotníctvo a verejný sektor v regióne DACH.

Náš prvý zákazník Barmer - je jedným z najväčších a najuznávanejších poskytovateľov verejného zdravotného poistenia v Nemecku s produktom IDP.

Aké tímové a individuálne výzvy vás čakajú?

Marek Krafčík

"Keďže sa toto prostredie neustále vyvíja a napreduje, obaja si musíme neustále rozširovať svoje technické zručnosti, aby sme splnili svoje individuálne výzvy a ambície. Musíme sa naďalej prispôsobovať a učiť sa nové technológie, pretože svet IT je známy tým, že sa vyvíja rýchlejšie ako ktorékoľvek iné odvetvie."

Michal Rusnák

"Chceme zdôrazniť, že každý člen nášho tímu absolvuje množstvo kurzov a získava certifikáty v technológiách využívaných v projekte, napríklad Certified Kubernetes Administrator, ktorý je známy a uznávaný na celom svete."

Náš tím má pred sebou niekoľko významných výziev vrátane zvyšovania stability a výkonu nášho produktu, vytvárania nových funkcií a získavania nových klientov. Sme si však istí, že to spoločne zvládneme.

O chlapcoch

Michal Rusnák pracuje v Open Sovereign Cloud od marca 2023.

Bol súčasťou druhej vlny programu Skill shifter v roku 2022, kde celá skupina začínala s cloudovými technológiami, najmä s technológiami Kubernetes, ktorý je jadrom tohto projektu. Minulý rok sa rozhodol zapojiť do programu Skill shifter, aby držal krok s najnovšími technológiami a posunul sa vyššie v svojej technickej kariére. Pred týmto programom som bol súčasťou tímu administrácie Linuxu / Windows, ktorý riešil jednoduché úlohy L1. Ako hovorí Michal: "Chcel som byť súčasťou nejakého väčšieho projektu a vyvíjať niečo vlastné." To sa mu podarilo, čo myslíte?

Marek Krafčík

Po štúdiu na univerzite pracoval 3 roky ako technik v IT, keď dostal príležitosť pracovať pre DT IT Solutions Slovakia. Na pohovore sa ho spýtali, či vie pracovať s Kubernetes a Linuxom a tak sa stal súčasťou OSC. Teraz je za toto rozhodnutie rád. "OSC TEAM je úžasná partia ľudí a produkt, ktorý vyvíjame od základov, je dieťa každého z nás, na ktoré sme všetci hrdí," dodáva Marek.

Autor: Ivana Marcinková, Communication Specialist