Ako napísať motivačný list?

<Zadajte anotáciu>

K prihláške na pomaturitné IT štúdium v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia je potrebné pripojiť aj životopis a motivačný list. Blog s našimi radami, ako na životopis (Tipy, ako vytvoriť životopis jednoducho a rýchlo), sme už napísali. Tentoraz sa pozrieme na motivačný list.

Motivačný list je štandardnou súčasťou pri uchádzaní sa o zamestnanie, ale aj na stáž či vzdelávacie programy. Keďže na duál prijímame 30 študentov, záleží nám na tom, aby sme šancu budovať kariéru v IT dali tým, ktorí o ňu majú záujem.

Oproti životopisu je motivačný list príležitosťou, aby si sa nám bližšie predstavil a ukázal svoju motiváciu. Pri jeho písaní buď sám sebou, úprimný a motivovaný.

Rady pri písaní motivačného listu

1. Forma
Odporúčaný rozsah motivačného listu je jedna A4. V prvom riadku uveď svoje kontaktné údaje - meno, adresu, telefón aj mail.
Text listu oddeľuj na odseky, aby bol prehľadný a vizuálne lákavý.
Začiatok motivačného listu - keďže ho posielaš na naše centrum vzdelávania, začni štandardne Vážený pán/Vážená pani bez oslovenia konkrétnej osoby. Na úplný záver nezabudni na miesto a dátum napísania listu. Keďže ho zasielaš elektronicky, podpis nie je potrebný, uveď iba opäť svoje meno.

 

2. Obsah
Motivačný list môžeme obsahovo rozdeliť na 3 časti, ktoré si zaslúžia samostatné odseky. 
V prvom odseku priblíž, odkiaľ si sa o IT štúdiu dozvedel a čo ťa na ňom zaujalo. Ukáž, že si sa o duál zaujímal a zisťoval si si aj sám informácie na webe alebo na sociálnych sieťach. Pokojne môžeš túto časť rozvinúť aj dôvodmi, prečo sa ti páči napríklad Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ktorá ti toto štúdium ponúka.

Druhý odsek venuj sebe. Prečo si myslíš, že si vhodný adept na študenta IT? Aká je tvoja motivácia študovať IT prakticky priamo vo firemnom prostredí? Doplň tento odsek o to, na akej škole si študoval, čo ťa viedlo k tech svetu, spomeň svoje výsledky, úspechy či skúsenosti, ktoré si doposiaľ získal. Venuješ sa vo voľnom čase vývoju hier? Tak ho napíš. Pracoval si v škole na projekte, ktorý využíval agilné metódy? Napíš aj to. Určite máš za sebou viacero aktivít, ktoré svedčia o tom, že si zapálený pre IT.

Tretí odsek je už taká povinná jazda a ukončenie listu. Daj v ňom vedieť, že sa potešíš pozvánke na online pohovor či v prípade potreby rád doplníš akékoľvek informácie. Vyjadri svoj pozitívny postoj a chuť komunikovať.

 

3. Nezabudni
Motivačný list má byť zakaždým unikátny. Ak už však máš nejaký v zálohe, prispôsob ho pre naše IT štúdium.
Skontroluj si gramatické chyby a preklepy, prípadne o to popros niekoho vo svojom okolí. Rovnako si prejdi kontaktné údaje, či si všetky uviedol správne.

Možno ťa písanie motivačného listu desí, no nemáš sa čoho báť. Vyhraď si naň viac ako 5 minút, aby si mal čas dozistiť si informácie a spísať všetky relevantné skúsenosti. Ak máš naozaj záujem a motiváciu venovať sa IT a stať sa súčasťou najväčšej IT firmy na východe Slovenska, zvládneš to. Termín podania prihlášky je do 31. mája 2022, tak nestrácaj čas :)