Tipy, ako vytvoriť životopis jednoducho a rýchlo

<Zadajte anotáciu>

Životopis (CV) je dokument, ktorý je dobré mať pripravený a neustále ho aktualizovať. Je potrebné dodať ho aj k prihláške na naše IT štúdium, preto sme sa rozhodli poradiť ti, ako na životopis jednoducho a rýchlo. Dnes nájdeš množstvo webov na vytvorenie zaujímavo a profesionálne vyzerajúceho životopisu, nemusíš byť odkázaný len na klasický Word.

Poradíme ti tipy na konkrétne weby, ale aj to, čo má byť v CV obsahovo.

Obsah životopisu

1. Osobné údaje
Tu patria základné informácie o tebe - meno, bydlisko, správne uvedené kontaktné údaje. Pozor si daj najmä na emailovú adresu, aby sme ti prípadne nemuseli písať na mail ako najvacsifrajer@gmail.com :)

2. Vzdelanie

Do CV uveď školy na ktorých si študoval, začni od poslednej, teda najaktuálnejšej, po prvú (základnú školu, škôlku nemusíš). Ak strednú školu končíš tento rok, napíš predpokladaný termín ukončenia štúdia (máj 2022). Ak si študoval konkrétny odbor na svojej škole, určite ho napíš.

3. Kurzy a školenia

Máš za sebou kurz či školenie? Napíš si ho do životopisu - uveď, aký certifikát máš, kedy si ho absolvoval a kto daný kurz zabezpečoval. Opäť v poradí od najnovšieho po najstarší.

4. Pracovné skúsenosti a prax

Akákoľvek brigáda je pracovná skúsenosť, preto ukáž vo svojom životopise, na čom si pracoval a kde. Môže ísť aj o dobrovoľníctvo či výpomoc pri organizácii herného turnaja. Opäť všetko uveď od najnovšieho po najstaršie skúsenosti, spolu s časovým obdobím. V CV máš priestor ukázať, kto si a ako vypĺňaš svoj čas, tak ho využi.

5. Cudzie jazyky

V životopise spíš všetky cudzie jazyky, ktorými rozprávaš a priraď k nim aj úroveň -  začiatočník, pokročilý alebo expert. Neboj sa priznať, ak si len začiatočník.

6. Počítačové znalosti

Keďže ideš na IT štúdium, priblíž nám, čo všetko vieš - od základov Wordu, cez Photoshop až po programovacie jazyky. Na tvoje znalosti sa ťa potom môžeme aj opýtať pri osobnom pohovore, čiže opäť, buď úprimný.

7. Aktivity, silné stránky a záľuby

Nezabudni sa v životopise ukázať aj trochu osobnejšie. Spomeň svoje úspechy - prezentovanie školy a účasť na súťažiach či aj umiestnenie, ak sa ti niečo také podarilo. Napíš, čo ťa baví robiť vo voľnom čase a pokojne spomeň, ak si gamer. Na našom IT štúdiu nebudeš ani zďaleka sám.

Weby na vytvorenie životopisu

Ak už obsah máš, odlíš sa svojím životopisom aj vizuálne. Jednoducho si vytvoríš svoj životopis napríklad na týchto webových stránkach.

Pár rád na záver

Životopis by mal na prvý pohľad vyzerať prehľadne, mal by byť jasne čitateľný a stručný, samozrejmosťou by mala byť gramatika. Preto si ho pred finálnym uložením a odoslaním skontroluj, prípadne ho daj skontrolovať aj niekomu inému.

Ak si vyberieš šablónu s fotografiou, smelo do toho. Mysli však na to, že by si na nej mal byť odfotený spredu (po ramená), v primeranom oblečení (košeľa), s neutrálnym pozadím (stena) a pokojne sa na nej jemne usmej.

Odporúčame si CV stiahnuť a uložiť ako pdf, aby sa ti náhodou nerozhádzalo. Premenuj si ho napríklad na zivotopis_priezvisko, aby bolo hneď jasné, o aký dokument ide.

Veríme, že sme ti naším článkom pomohli. Radi tvoj životopis uvidíme medzi ďalšími od uchádzačov o IT štúdium, tak sa prihlás do 31. mája 2022.