Z maličkostí vznikajú veľké veci

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

Pomáhate v maličkej organizácii, ktorá sa stará o opustené deti a chcete im zakúpiť oblečenie? Chceli by ste obnoviť ihrisko v komunite, kde žijete? Ste ekologický aktivista? Práve pre Vás je určený zamestnanecký program „T“ for all, all for „T“. Už ste o ňom počuli?

Myšlienka podporovať malé komunitné projekty na podporu regiónu vznikla už dávno. Minulý rok (2013) sa nám podarilo premeniť ideu na skutočnosť. Vznikol Nadačný fond „T“ for all, all for „T“ a to v spolupráci s Karpatskou nadáciou, ktorá pre nás tento program spravuje. Chceme Vás podporiť v pomoci iným. Našim cieľom je rozvíjať rôzne komunity – či už prostredníctvom vzdelania, ochrany životného prostredia alebo rozvoja voľnočasových aktivít.

Podporili sme 8 + 1 projektov


V minulom roku T-Systems Slovakia finančne podporila 8 projektov v celkovej sume 7431,23 eur. Vďaka zbierke Garážový výpredaj či foteniu na koncoročnom večierku FUTURIT sa nám podarilo od zamestnancov vyzbierať extra finančné zdroje vo výške 683 eur, ktoré pomohli podporiť 9. projekt.

Aké projekty sme podporili?


Iba 5 minút dokáže prežiť mozog bez kyslíka. Pri prirodzenom dýchaní sa kyslík ohrieva a zvlhčuje v nosovej dutine. V opačnom prípade hrozí poškodenie sliznice dýchacích ciest detských pacientov a podchladzovanie tých najmenších. Práve takéto prípady riešia zdravotníci na III.Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny (III.KPAIM) v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Starajú sa o deti s poruchami dýchania, cirkulácie alebo vedomia vo veku od 0 do 18 rokov. Zabezpečujú komplexnú neurointenzívnu starostlivosť a umelú pľúcnu ventiláciu pri zlyhaní dýchania alebo chorobách pre deti nielen z Košického, ale aj Prešovského kraja. Počet hospitalizovaných detí je približne 400 ročne. Doteraz mali k dispozícii len 1 prístroj na 12 lôžkovom oddelení... Vďaka podpore Nadačného Fondu pre projekt „Teplý kyslík je bezpečný pre pľúca našich detí“ má občianske združenie Detské ARO k dispozícii druhý takýto prístroj.

S podobnou žiadosťou sa na našu spoločnosť obrátila aj nezisková organizácia Novorodenec n.o., ktorá pomáha novorodencom pri respiračných formách zlyhávania pľúc u novorodencov s hmotnosťou od 500 g.

Materské cetrum Domka ponúka rodičom možnosť stretávať sa a diskutovať o úskaliach rodičovstva, s ktorými zápasia mladé rodiny na sídliskách. Aktivity organizujú mamky-dobrovoľníčky z rodín zo sídliska. Akcie ako „Nedeľná čajovňa“ či brigády na rozvoj sídliska poskytujú rodičom kozultácie s pedagógom i sociálnym pracovníkom. Vďaka našej podpore získali prostriedky na organizáciu svojich aktivít a naplnenie hlavného cieľa, ktorým je „Spájať – tvoriť komunitu“.

Nie je to ani škôlka, ani náhrada luxusného detského kútika z nákupného centra. Čo je to? Je to Montessori klub Haliganda. Rodičia môžu navštíviť dopoludňajšie alebo popoludňajšie kluby, kde ich lektorka oboznámi s Montessori metódou alternatívnej pedagogiky. Vďaka tejto metóde sa dieťa vie ohodnotiť a skontrolovať samo, nepotrebuje pochvalu ani pokarhanie dospelého. Prirodzenou súčasťou učenia sa dieťaťa je aj srpaviť chybu, ktorú vie dieťa zároveň samo napraviť. Vďaka podpore od Nadačného fondu sme pomohli dozariaďovať herňu a poskytli sme lektorkám možnosť zvýšiť si vzdelanie. Haliganda pomáha deťom, aby to dokázali sami. My sme pomohli Haligande, aby mali učebné pomôcky a vzdelané lektorky...

„Staré, ale dobré!“ bolo heslo akcie „Priateľov Zeme“. Vyzbieralo sa viac ako 2 tony textilu, 140 kg topánok, 200 kg kníh, vyše 100 kg hračiek, kabelky, tašky, kufre, a tiež vyše 200 kg rôznej elektroniky a domácich potrieb. Viac ako polovicu textilu a takmer všetky ostatné veci si záujemcovia odniesli. Medzi kuriozity zbierky patrili dva bicykle či hojdací koník. Ostávajúcich 900 kilogramov šatstva bolo odovzdaných českej humanitárnej organizácii Diakonie Broumov, ktorá odoberá šatstvo od samospráv po celom Slovensku. Vďaka tejto akcii sa tak pomohlo stovkám sociálne slabším rodinám z Košíc a okolia, ale aj za hranicami Slovenska. Bez pomoci dobrovoľníkov a podpore Nadačného fondu T-Systems Slovakia by Priatelia Zeme túto akciu nemohli zorganizovať, pretože náklady spojené s organizáciou toho podujatia sme uhradili my. Takúto pomoc chceli poskytovať celoročne. Kým sa to podarí, chcú Priatelia Zeme realizovať aspoň takéto podujatia.

„V bezpečnom, farebnom objatí“ sa budú cítiť autistické deti v špeciálnej záťažovej prikývke v Autistickom centre Rubikon. Podarilo sa nám upraviť špeciálnu terapeutickú miestnosť Snoezelen a nainštalovať nové stropné LED osvetlenie. Zorganizoval sa špeciálny workshop bazálnej a multisenzorickej terapie. Cieľom tohto projektu bolo zlepšiť ich zmyslové vnímanie, rozvíjať koncentráciu, motiváciu, redukovať stres a stereotypné správanie pomocou špeciálnej bazálnej terapie.

„Keď sme sa na konci minulého roka rozhodli zapojiť do grantového programu spoločnosti T-Systems Slovakia a Karpatskej nadácie, išli sme do výberového konania a predkladania projektu s malou dušičkou. Hovorili sme si, že určite nikto neschváli grant pre nejakú škôlku v Trebišove. O to vačšia bola naša radosť a veľké prekvapenie, keď sme sa vo februári 2014 dozvedeli, že náš projekt „Cvičme hravo – veselo a zdravo“ bol vybratý,“ hovorí koordinátor projektu a náš kolega Martin Pilár. Zrekonštruovali sme terasu, kde budú môcť škôlkari, rodiny a verejnosť odteraz vykonávať rôzne pohybové aktivity.

Projekt „Môj dom, môj hrad“ pomohol zorganizovať prímestský tábor pre deti z náhradných rodín. Tábora sa zúčastnilo 12 detí a 6 dobrovoľníkov, ktorí sa o deti starali. „Niekedy je pre nezainteresovaných ľudí veľmi ťažké pochopiť, prečo by sa práve náhradným rodinám mala venovať nejaká špeciálna starostlivosť. Ľudia si neuvedomujú, že deti, ktoré sa do náhradných rodín dostanú, prežili to, čo dieťa vo svojej vlastnej rodine väčšinou nikdy nezažije. A aj vďaka podpore z projektov môžeme byť týmto rodinám oporou,“ vysvetľuje Katarína Ontková z organizácie Úsmev ako dar, ktorá tento projekt realizovala. Vďaka zbierke od nás, zamestnancov, mali aj deti z náhradných rodín možnosť zažiť prázdninové dobrodružstvá ako naše deti alebo my, keď sme boli mladí. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili garážový výpredaj alebo sa odfotili na koncoročnom večierku FUTURIT s rekvizitami a prispeli tak na dobrú vec.

Každá sekunda môže rozhodnúť. Pri záchrane životov ide hlavne o rýchlosť. Predtým museli záchranári Košickej záchranky po akcii vyhodnocovať prejdené sektory podľa máp. Vďaka finančnej pomoci majú v dnešnej dobe k dispozícii GPS. Zvýšila sa tak presnosť a efektivita pátrania. Navyše tieto zariadenia zvyšujú bezpečnosť pre záchranné tímy.

Ďakujeme za pomoc kolegom, ktorí zaslali svoje žiadosti. Vďaka patrí aj členom komisie, ktorá posudzovala jednotlivé projekty či členom manažmentu, že odúhlasili zriadenie takéhoto fondu. Osobitná vďaka patrí Kataríne Trnovej, ktorá mala na starosti celý administratívny kolobeh okolo zriadenia fondu. Katka sa už momentálne dobrovoľne venuje hlavne svojej dcérke na materskej dovolenke.

Som zvedavá, ktoré žiadostí vyberie komisia v roku 2015. A čo vy, prihláasili ste svoj projekt? Ak nie, skúste to o rok. Spolu môžeme robiť veľké veci.