Výberové konanie na Duálne IT vzdelávanie: 5 užitočných rád pre uchádzačov

<Zadajte anotáciu>

Aj tento rok otvárame brány Duálneho IT vzdelávania pre všetkých nadšencov informačných a digitálnych technológií. Čo musia uchádzači spĺňať, aby boli na duálne štúdium prijatí? A čo im “duál” vie ponúknuť? Zhrnuli sme pre vás 5 bodov, ktoré potrebuje vedieť každý, kto má záujem o Duálne IT vzdelávanie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

 

1# Ako bude prebiehať výberové konanie študentov na Duálne IT Vzdelávanie v školskom roku 2022/2023?

Výberové konanie bude aj tento rok zložené z dvoch častí. Konkrétne pôjde o test IT vedomostí a pohovor, ktorý bude prebiehať online. Na tomto pohovore dostane uchádzač priestor na predstavenie sa a taktiež pár otázok aj zo sveta IT. Na záver si vyberie číslo, ktoré predstavuje jednu tému. o nej nám bude musieť porozprávať v angličtine. Témy dostane každý uchádzač ešte pred pohovorom, aby mal dostatok času sa na ne pripraviť. Test z IT vedomostí bude prebiehať taktiež online, približne koncom mája.

2# Aké predpoklady by mali mať uchádzači na Duálne IT Vzdelávanie? 

Od študenta očakávame, že bude sám sebou. Je potrebné, aby vedel do istej miery komunikovať anglicky, nemčina je v prípade každého uchádzača veľkou výhodou. A samozrejme základy IT a všeobecný prehľad. Kandidát nemusí vedieť všetko, stačí, aby preukázal chcenie vedieť, naučiť sa. Duálne IT vzdelávanie ho už naučí všetko, čo potrebuje. 

3# Je niečo špecifické, čo by mali uchádzači vedieť?

Oproti iným vysokým školám je to jednoznačne rýchlosť, akou vie študent bez problémov vyplniť prihlášku. Takže to je skôr výhoda, ktorú určite naši študenti ocenia. Okrem toho na študenta počas štúdia čaká notebook alebo možnosť získať prospechové štipendium. Len málo kto si môže povedať, že chodí do školy a má za to zaplatené :-) 

4# Na čo by si mali uchádzači dať špeciálne pozor?
 

V súvislosti s pohovorom tak je naozaj dobré mať nejaký prehľad. Odporúčame, aby si uchádzači pozreli maturitné otázky z informatiky, ktoré im pomôžu lepšie zvládnuť technickú časť. Ak by sme mohli našim budúcim študentom poradiť, tak je to určite vo veci CV. Obľúbené preceňovanie schopností sa odhalí už počas pohovoru. Nie je nutné klamať, práve naopak. Študenti by počas pohovoru mali byť sami sebou a ukázať, čo v nich skutočne je. 

 

5# Čo získa študent po troch rokoch štúdiá na Duálnom IT vzdelávaní? 


Študent získa okrem istého pracovného miesta, (ktoré v dnešnej dobe nie je samozrejmosťou) aj všeobecný prehľad z metodiky, prezentovania - či už seba samého, alebo projektu a samozrejme z rôznych IT oblastí. Je však na samotnom študentovi, ktorú cestu si vyberie.  Jednou z týchto oblastí sú napr. Cloudové systémy, ktoré sú určite budúcnosťou. Duálne IT vzdelávanie DT ITSO SK však otvára študentom rôzne dvere. V prvom ročníku dostane študent prehľad z viacerých oblastí a je na ňom či sa vyberie cestou napríklad systémového administrátora, SAP administratora, developera, tzv. sieťara a pod.  

 

Tento rok môžeš svoju prihlášku na Duálne IT vzdelávanie vyplniť a poslať do 31. mája 2022, všetko dôležité k štúdiu nájdeš na webe: https://www.deutschetelekomitsolutions.sk/sk/dualne-vzdelavanie