V T-Systems Slovakia sa začali Dni plné zdravia

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

Odber krvi priamo na pracovisku, uvoľňujúce masáže, hodiny moderných cvičení ako AY Fly či TRX, meranie hladiny cukru, spirometria, konzultácie so psychológom, služby fyzioterapeuta, neurológa, či dermatológa ako aj odborné prednášky nie sú v T-Systems Slovakia žiadnou novinkou.

Šesť dní nabitých zdravými aktivitami


Práve odo dnes priamo v priestoroch spoločnosti T-Systems Slovakia si môže vyše 3900 zamestnancov preveriť svoj zdravotný stav a dozvedieť sa od odborníkov, na ktorú oblasť svojho zdravia majú upriamiť pozornosť. Dní zdravia sa môžu zamestnanci zúčastniť od 10. - 12.-steho apríla a následne po veľkonočných sviatkoch 19. - 21. apríla. Pripravené sú ukážky cvičení ako AY FLY či TRX, tridsať minútové masáže konzultácie s dermatológom, neurológom či fyzioterapeutom ako aj ukážky a degustácie prírodných produktov.


Stúpajúci záujem


Obľuba Dní zdravia v spoločnosti celkovo stúpa a zúčastňuje sa ich z roka na rok viac zamestancov. Aktivity sú každoročne obmieňané kvôli zvýšeniu atraktívnosti podujatia ako aj reflektovania potrieb zamestnancov.  Ak to rozmeníme na drobné, vlani sa len samotných meraní zúčastnilo 219 zamestancov, 90 ľudí sa odhodlalo zacvičiť si, 255 sa nechalo vymasírovať a 82 využilo wellness. Odborníci počas jesenných Dní zdravia záujemcom merali nielen krvný tlak, ale pozreli sa aj na percento tuku v tele, telesnú výšku a váhu pre výpočet BMI (Body Mass Index). T-Systemákom sa z krvi priamo na pracovisku zisťoval aj celkový cholesterol, kyselina močová, hladina glukózy či hemoglobínu. Priemerne počas Dní zdravia v T-Systems Slovakia daruje každoročne krv 70 ľudí.


Čo prezradili čísla


Až u 93 mužov a 84 žien bol zistený krvný tlak mimo normy. Iba 16 žien a 24 žien z tých, ktorí podstúpili merania malo krvný tlak v norme. Pri vyhodnocovaní bola zvolená horná hranica krvného tlaku >= 140/90 mmHg, ktorá sa považuje za hraničnú aj pri diagnostických kritériách metabolického syndrómu (významné srdcovocievne riziko ako aj vysoké riziko rozvoja diabetu 2. typu). Za dolnú hranicu krvného tlaku bola zvolená hodnota <= 120/80 mmHg.


Štíhla firma


Pri meraní rizika obezity boli čísla oveľa priaznivejšie. Z 213 zúčastnených bola u 65 žien a 55 mužov nameraná normálna váha, podváha sa preukázala u 24 žien a 3 mužov. Obezita bola nameraná u 7 mužov. V súčasnosti je meranie BMI najčastejšie používaný spôsob, ako odhadnúť riziká spojené s obezitou. Vypočíta sa podľa vzorca hmotnosť v kg delené telesnou výškou v metroch na druhú.


Vysoký cholesterol trápi najmä ženy


Ako uvádzajú odborníci “Cholesterol je tuková látka, ktorá sa do organizmu dostáva potravou. Cholesterol organizmus potrebuje hlavne na výstavbu bunkových membrán, na vstrebávanie steroidných hormónov a na syntézu žlče. Organizmus si dokáže riadiť množstvo cholesterolu presunom z/do úložných rezerv. Pri nesprávnej životospráve, nadváhe, poruchách metabolizmu sa môže hladina cholesterolu zvýšiť. Ideálna hodnota celkového cholesterolu v krvi dospelého človeka je do 5,0 mmol/l. Táto hodnota bola zvolená za hraničnú hodnotu pri vyhodnotení výsledkov vyšetrení. Zo 112 ľudí, ktorí podstúpili meranie sa normálne hodnoty preukázali u 24 žien a 57  mužov. Iba 3 ženy mali nameraný vysoký cholesterol.


"Dna" nám zatiaľ nehrozí


Kyselina močová vzniká rozkladom bielkovín a purínov a vylučuje sa najmä obličkami. Pri nadmernom príjme bielkovín alebo purínov, alebo pri nedostatočnej funkcii obličiek sa kyselina močová nestačí z tela vylúčiť a zráža sa v podobe kryštálikov v kĺboch, aj v mäkkých tkanivách. Jej prejavom býva potom bolestivý zápal kĺbu. Záchvaty bolesti prichádzajú náhle bez varovania a môžu pretrvať niekoľko hodín, príp. až niekoľko dní. Najčastejšie záchvaty postihujú palec na nohe alebo inú časť chodidla. Tejto chorobe sa bežne hovorí „dna“. Merania kyseliny močovej sa zúčastnilo 100 zamestnancov. Zlé hodnoty boli namerané u 7-mich žien a 19-stich mužov. 38 mužov a 36 žien malo hodnoty v kyseliny močovej v norme.


Obľube sa tešia masáže a cvičenia


Až 90 kolegov sa odhodlalo vyskúšať cvičenia zdarma. Každoročne rastie záujem o masáže´, a preto sa tento rok rozhodli organizátori, z oddelenia Benefitov a kompenzácií, zvýšiť počet masáží na 270 v priestoroch Cassovar Business Centra a 180 na Tesle.

Padne tento rok rekord?


Dni zdravia organizuje spoločnosť dvakrát ročne, vždy na jar a na jeseň s cieľom nielen odbúrať pracovný stres, ale aj upriamiť pozornosť na dôležitosť strostlivosti o svoje zdravie. Všetkých kolegov srdečne pozývame. Všetky podrobnosti o časoch a miestach aktivít nájdete, ako obyčajne na firemnom intranete. Podarí sa nám tento rok poraziť minuloročné čísla či už v návštevonosti či lepších výsledkoch meraní?