V investícii do vzdelávania vidíme budúcnosť

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

IT LAB na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach dostane vďaka T-Systems Slovakia nový rozmer. 32 nových notebookov dnes pri oficiálnej ceremónii odovzdal, za účasti hostí z Košického samosprávneho kraja, pedagógov, študentov SPŠE a zástupcov T-Systems Slovakia, do rúk riaditeľa SPŠE, Štefana Krištína, generálny riaditeľ T-Systems Slovakia, Daniel Giebel.

„Chcem sa poďakovať zástupcom spoločnosti T-Systems Slovakia, od generálneho riaditeľa až po všetkých, s ktorými denno denne spolupracujeme, kolegom z SPŠE, ktorí túto spoluprácu pretavujú, ako aj žiakom, ktorí odbor duálneho vzdelávania úspešne reprezentujú. Teším sa z tejto spolupráce a som nesmierne rád, že aj nový generálny riaditeľ podporuje rozbehnuté aktivity,“ uviedol na oficiálnom odovzdávaní riaditeľ SPŠE, Štefan Krištín.

T-Systems Slovakia vďaka Zmulve o duálnom vzdelávaní  zabezpečila refresh technického vybavenia učebne, IT Labu, na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach. Učebňa, zameraná na informačné a komunikačné technológie vznikla v roku 2012 vďaka spolupráci T-Systems Slovakia, SPŠE a Košického samosprávneho kraja.

IMG_0932u

„Notebooky nevnímame ako darček. Je to investícia do budúcnosti mladých ľudí, do vzdelávania, do ľudí, ktorí žijú v tomto regióne. V kontinuálnej spolupráci našej spoločnosti so školou vidíme zmysel. Budeme v nej pokračovať. V Nemecku prináša tento model so 60-ročnou tradíciou výsledky. Je pre nás prirodzené, že v ňom chceme vytrvať aj tu. Zvlášť, ak v júni budeme mať prvých absolventov trojročného vyššieho odborného vzdelávania. Veríme, že to bude sľubný začiatok novej etapy, pretože potrebujeme kvalifikovaných mladých ľudí z regiónu,“ hovorí generálny riaditeľ, T-Systems Slovakia, Daniel Giebel.

Notebooky poslúžia  na účel  zabezpečenia výučby žiakov v rámci študijného odboru 2695Q Počítačové systémy, ako aj na IT vzdelávanie v iných študijných odboroch školy či na ďalšie vzdelávacie aktivity spoločnosti T-Systems Slovakia.

Podľa slov Štefana Krištína prínosom spolupráce je  nielen materiálno-technické vybavenie, ale aj priame prepojenie vzdelávania žiakov v oblasti IT predmetov na najväčšiu IT firmu  v  regióne. „Pre žiakov maturitných ročníkov sa otvára perspektíva pokračovania v pomaturitnom štúdiu v duálnej forme, čím sa žiaci dostávajú už počas štúdia do prevádzok firmy, kde pracujú na reálnych projektoch v  T-Systems Slovakia. Po ukončení štúdia majú títo absolventi získavajú uplatnenie (svoje budúce zamestnanie) v T-Systems Slovakia. Ďalšou nespornou výhodou pre učiteľov školy je možnosť komunikovať po odbornej stránke s IT špecialistami z T-Systems Slovakia, či spolupracovať pri tvorbe ŠkVP a obsahových náplní predmetov,“  uvádza Krištín.

IMG_0938

Duálne vzdelávanie v kocke

Trojročné vyššie odborné štúdium v odbore 2695Q Počítačové systémy (ISCED 5B) otvorila Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach v spolupráci s T-Systems Slovakia a Košickým samosprávnym krajom (KSK) ako zriaďovateľom školy v septembri 2013. Študenti v Košiciach sa ako prví vzdelávajú v oblasti IT podľa úspešného nemeckého modelu a majú možnosť pri absolventskej skúške nielen titul Diplomovaný špecialista, ale aj certifikát rovnocenný tomu, ktorý dostávajú študenti v Nemecku.

Počas štúdia dochádza k prepojeniu teoretického vyučovania a získavania znalostí v prostredí školy s praktickým rozvojom tvrdých aj mäkkých zručností v rámci rozsiahlej praxe v T-Systems Slovakia. Objem praktického vzdelávania dosahuje až 70 % celkového dostupného času výuky.

Dnes v programe študuje 67 žiakov, z toho 6 dievčat. V júni 2016 očakávame svojich prvých absolventov. Po ukončení štúdia sú absolventi pripravení na prácu v oblasti správy serverov, sietí, diskových polí, databáz a iných informačných a komunikačných technológií. Študenti získajú dostatočnú bázu technických znalostí i komunikačných zručností pre samostatnú prácu i priamy kontakt so zákazníkom. Vďaka odbornej praxi počas štúdia nadobudne aj reálne skúsenosti pri práci v IT spoločnosti.