Uspejú v IT iba „kockáči“?

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová


Pri rozhovoroch o IT často vnímam stereotypy, ktoré bohužiaľ dokážu nesprávne ovplyvniť aj výber štúdia, resp. zamestnania. „Moje dieťa používa tablet od dvoch rokov, určite z neho bude dobrý itečkár.“ alebo „Na matematiku nemám bunky, bohužiaľ na IT kariéru môžem zabudnúť!“


IT a informatika sú na našich školách zaškatuľkované do kategórie technické predmety, ktorých centrom je počítač, tablet či iná technologická vymoženosť. Študentom neustále podsúvame dve možnosti. Buď s týmito technológiami a na nich dokážu kreatívne tvoriť (programovať) alebo sú pasívnymi konzumentmi ponúkaných funkcií či aplikácií.  Kreatívna skupina je „in“, tá druhá, pasívna, je skôr nálepkou pre nematematické a netechnické typy.


Takýto pohľad na IT je dosť zavádzajúci! Pomôžem si príkladom z iného odboru. Medicína. Je možné byť odborníkom na všetky jej špecializácie? Asi ťažko. Aj napriek tomu, že sa mnohé oblasti v medicíne prelínajú. Napríklad taký chirurg. Vytvára, pracuje na obnovení zdravia pacienta. Vykonáva zložité úkony, na základe ktorých dokáže ľudský organizmus prekonať na prvý pohľad mnohé nezvratné procesy. Aj keď má ako špecialista jedinečné know-how, pre úspech svojej práce nevyhnutne potrebuje spolupracovať s internistami, kardiológmi a ďalšími odborníkmi a využívať výsledky ich práce.


V typickej IT firme tvoria tzv. kreatívne pozície (programátori, vývojári) len 20 % pracovných miest. Drvivú väčšinú pozícií obsadzujú špecialisti na rôzne procesy (čiže tzv. používatelia), ďalej správcovia a administrátori jednotlivých článkov IT reťazca, ale aj pracovníci podporujúci iných používateľov (IT podpora, riadenie služieb, riadenie zákazníkov, koučing a podobne).


Oblasť IT si môžeme predstaviť ako rovnostranný trojuholník. Každý z jeho vrcholov je orientovaný na iné zručnosti. Je teda možné pracovať v IT a pritom využívať úplne odlišné znalosti a zručnosti. Pri vývoji softvéru  je potrebná znalosť algoritmov, programovacích jazykov a predstavivosť. Procesní špecialisti musia ovládať terén či oblasť, kde je IT iba nástrojom, administrátori zase potrebujú poznať vnútro a dušu tej magickej IT hračky. V prípade poradcu ide skôr o vonkajší obal a štýl moderného výdobytku, dôležité sú výborné komunikačné zručnosti a schopnosť vcítiť sa do pozície frustrovaného používateľa.


A na záver už len pár faktov. V Košiciach dnes v T-Systems Slovakia pracuje vyše 3300 „iťákov“. Z toho je približne 25 % z nich (800 zamestnancov) na tzv. TOP pozíciách. Keď sa pozrieme na pracovné zaradenie pracovníkov v TOP skupine, asi štvrtinu tejto špičky tvoria typickí vývojári a programátori. Približne pätina špičky vykonáva prácu správcov IT štruktúry čiže rôznych servrov, databáz a podobne. A až 60 % top zamestnancov (IT firmy!) je na pozíciách orientovaných na používateľa a služby. A čo vzdelanie či diplom? Áno, pre vývojárov a programátorov je diplom z FEI-ky či FIT-ky určite dôležitý, dokonca nutný. Avšak na podporných pozíciách či v riadení IT služieb sa viac cení diplom z ekonomiky či rôznych humanitných smerov (cudzie jazyky, učiteľské odbory a pod.). Človek teda nemusí byť typický „kockáč“, aby uspel v IT...


Martin Džbor

Local Strategy Development

T-Systems Slovakia