Top IT oblasti a zručnosti, ku ktorým sa u nás dostaneš

<Zadajte anotáciu>

V IT ťa posúvajú najmä tvoje zručnosti a praktické skúsenosti.  V priebehu  tvojho part-timu popri výške, či počas 3 rokov štúdia duálu sa vďaka firemnému prostrediu oboznámiš so špičkovými IT oblasťami a získaš cenné zručnosti – to je tá najlepšia cesta, ako urobiť top IT kariéru priamo z Košíc.

Multi-Cloud Solutions - Cloud je celosvetový trend v IT, pretože cloudové riešenia perfektne reflektujú požiadavky doby - sú flexibilné, mobilné, bezpečné, vždy aktuálne a orientované na zákazníka. Modernizácia v IT a zvyšovanie efektivity nepôjde bez migrovania do oblakov. U nás sa dostaneš k oblakom najbližšie – na praxi v tíme s odborníkmi na cloudové riešenia. Prognózy na najbližšie roky vidia budúcnosť vo viacúrovňovom prístupe ku cloudu. Očakávame, že sa novým štandardom stane kombinácia verejného, privátneho a hybridného cloudu, ktorá urobí z viacvrstvových cloudov realitu. Porozumej oblakom a pripoj sa k tým, ktorí už teraz menia svet IT.

Software Development – Samozrejme, že v Téčku vyvíjame aplikácie, pridávame funkcionality, riešime appky pre IoT, či dizajnujeme a vyvíjame botov na automatizáciu opakujúcich sa úloh a procesov a mnohé iné.  Ešte si nepočul o našich  Teveloperoch? Sú to predovšetkým kreatívni ľudia, ktorí majú skúsenosti s novými trendami v technológiách. Developerské tímy častokrát pracujú na projektoch od úplného začiatku a úzko spolupracujú aj so zákazníkom na celom vývoji aplikácie; od analýzy požiadaviek cez návrh architektúry a dizajnu až po budovanie funkcionality, testovanie, debugging a zavedenie bezpečnostných opatrení. Spoznávaj s nami developerské zákutia IT sveta.

SAP – IT je populárne a dá sa ním skvele živiť, pretože IKT riešenia potrebujú všetci. K SAP-u potrebuješ vedieť hlavne to, že je po ňom obrovský dopyt. SAP je označenie pre podnikové ERP (Enterprise Resource Planning) systémy. Ide o systémy, ktoré podporujú „bežné“ firemné procesy. SAP má v sebe už predimplementované funkcionality pre procesy firiem a jeho veľkým plusom je stabilita prostredia. Pravdepodobnosť nefunkčnosti správne nakonfigurovaného systému sa blíži nule. Preto ho firmy chcú, a my preto chceme teba. SAP ťa bude baviť a my ti zaručene vieme povedať, že s ním máš v Košiciach veľkú budúcnosť. 

Big DATA – Sú neštruktúrované a nám nenaháňajú strach - my vieme, čo s dátami robiť. Je v nich obrovská pridaná hodnota a vyhráva ten, kto s nimi vie pracovať. Veľké spoločnosti využívajú pri dôležitých rozhodnutiach analýzu dát, ale len tretina z nich sa spolieha na využitie Big DATA technológií a to je chyba. Práve Big DATA vedia zákazníkom pomôcť zvýšiť ich príjem z predaja a reklamy, dokážu pomôcť aj pri riešení klimatických problémov či pri výskume liečby chorôb. Kto ovláda dáta, ovláda veľa.  

Agile methodologies – Ak chceš byť top IT-čkárom, musíš rozumieť tomu, čo je AGILE. Tento pojem v sebe zahŕňa všetko, čo je potrebné urobiť pri vývoji produktu, ktorý je šitý presne pre zákazníka a presne včas. AGILE si váži viac ľudí a interakcie ako procesy, ide tu hlavne o funkčnosť, nie detailne dokumentácie. Pri agilných postupoch kladieme dôraz na komunikáciu, flexibilné reakcie na zmeny a nedržíme sa za každú cenu plánu. „Byť agile” je pre tých najlepších iba prirodzený smer v IT kariére. Ak chceš byť programátor, vývojár či softvérový architekt, bez agilného prístupu to nepôjde. U nás sa stretneš s tými, pre ktorých agilné metódy nie sú iba pojmy, ale reálne pracovné postupy.

Tak si to teda zhrňme. Aké top IT trendy a odborné znalosti potrebuješ pre svoj úspech v IT? Kam by si mal smerovať svoju pozornosť popri zábave a oddychu, ak chceš, aby sa o teba firmy bili?

Pri technických znalostiach sa orientuj na: Cloud (Azure, AWS, Openstack), Big DATA, SAP HANA, Development (Java, Python), Security

Top mäkké zručnosti, ktoré menia hru v oblasti IT: DevOPS, Agile Scrum, Design Thinking.

Napísala: JANA PETREKOVÁ, Duálne Vzdelávanie