Tipy od tímlídrov pre generáciu Z

<Zadajte anotáciu>

Štyroch tímlídrov sme sa opýtali na ich skúsenosti s mladými ľuďmi. Čo potrebuješ pre to, aby si sa uchytil a naštartoval svoju kariéru?

Beata Bartok, Head of Team TC Core

Vzhľadom na to, že mladý človek, ktorý k nám príde, má málokedy nejaké pracovné návyky či solídne pracovné skúsenosti, oceňujem, ak stretnem študenta s potrebnými vlastnosťami. Ak je otvorený a  vie o  sebe prirodzene rozprávať, prezradiť, na čo je hrdý, prečo ho zaujíma IT a kde sa vidí o pár rokov. Ak je úprimný a nesnaží sa mi povedať to, čo chcem počuť a zároveň sa nebojí priznať sa, ak niečo nevie. Kľúčovou vlastnosťou je určite proaktívnosť – mladý človek by mal byť ten, ktorý sa zaujíma, samovzdeláva, vyhľadáva interakcie s  tímom. On najlepšie vie, kde má medzery a čo sa musí naučiť, preto je základom pýtať sa, pýtať sa a pýtať sa – nie čakať, kým ho niekto objaví. Musí zároveň chápať podstatný rozdiel medzi prácou a školou ‒ ak sa niečo nenaučí v práci, skôr či neskôr ho to dobehne. Mal by byť samostatný, pracovať dôkladne, kvalitne a bez spoliehania sa na kontrolný mechanizmus. Rovnako je dôležité uvedomovať si zodpovednosť, ktorá sa kladie na človeka pri zadávaní úloh, a byť tímovým hráčom, pretože atmosféra medzi kolegami je veľmi dôležitá. Ako som už spomínala, často sa ho budú ľudia pýtať, prečo chce pracovať v IT sektore. Na to je potrebné byť motivovaný – naozaj by ho IT malo baviť.

Marián Cibák, Head of Team SAP Basis

Chápem, že keď má človek 19, presne nevie, k čomu ma blízko. Duálne vzdelávanie je preto nastavené tak, že počas prvého roka spozná firmu, pracovné procesy, čo to znamená byť zamestnancom. Až v 2. ročníku sa viac zameria na seba, svoju profesiu a čo ho baví. Je potrebné, aby bol trpezlivý, pretože nie každá oblasť musí sedieť človeku úplne od začiatku. Aj ja sám som mal v takom veku veľké ego, preto si myslím, že je potrebné mať trošku pokory – starší ľudia chcú mladým mentorovaním pomôcť, treba mať úctu k skúsenostiam ľudí, nie všetko je automaticky archaické. Mladí ľudia chcú byť dobrí v práci, aby im práca priniesla možnosti a prostriedky na trávenie voľného času. Preto je dôležité chcieť a vedieť sa pýtať sám, s čím môžem tímu pomôcť. Nemali by čakať, že budú úkolovaní. Rovnako nemusia skúšať hranice, pokiaľ môžu zájsť. Práca a tímlíder nie je rodič.

Martina Schusterová, Head of Education and Development Center

Mladí ľudia by mali mať ideály, ale aj zodpovednosť a snahu niečo v živote dosiahnuť. Je potrebné, aby si uvedomili, že za svoj úspech sú vo veľkej miere zodpovední sami. Po nástupe do práce musia absolventi preberať zodpovednosť za výsledky svojej práce a rozvíjať sa, keďže IT sektor sa rýchlo mení. To, čo vedia dnes, už zajtra nemusí stačiť, preto je záujem o osobný rozvoj a rast dôležitým aspektom fungovania v IT. Moje skúsenosti s mladými absolventmi aj dualistami závisia od konkrétneho prípadu. Osobne poznám aktívnych, snaživých ľudí, ktorí sa neboja a idú za svojím cieľom. Sú pokorní a nechajú si poradiť a pracujú na sebe. Sú aj takí, ktorí sú opakom a pri nich je potrebné zdôrazňovať, že o takých ľudí trh práce nebude mať záujem.

Fuad Naser, Head of Team Firewall Operations

Základom pre prácu v IT je anglický jazyk a logické myslenie. Mladý človek nevie presne, čo chce robiť so životom, ide skôr o to, čo ho baví. V IT si vie nájsť technický smer aj viac ľudský. Prioritnou vlastnosťou pre prácu v tíme je nevyhradzovať sa ‒ čo je moja úloha a čo iných, ale mať nadhľad a pocit zodpovednosti za celý spoločný projekt. Mladý človek nemusí byť hneď najväčší skiller – stačí, ak bude mať otvorené oči, uši a vstrebávať.

Autor: Lucia Magočová, študentka 2. ročníka, T-Systems Slovakia