Stretli sme sa s mamičkami

<Zadajte anotáciu>

Komunikujeme s rodičmi na materskej dovolenke


V kongresovej sále spoločnosti T-Systems Slovakia sa stretlo v stredu 3. mája 96 mamičiek, čiže zamestnankýň na materskej dovolenke, ktoré sú momentálne v stave "neaktívna". Paradoxne vyzerali dosť "aktívne", na niektoré čakali v blízkych kaviarňach deti na kojenie. Stretnutie dopadlo výborne, mamičky sa dozvedeli množstvo informácií, mimo inými aj tú, že v magentovej firme je už 1600 detí vo veku do 12 rokov.  

Myšlienka, ktorá skrsla v hlave IT odborníka Romana Macáka sa rozvinula do reálneho stretnutia mamičiek. Roman si v autobuse všimol tehotnú kolegyňu z T-Systems a spolu sa zamysleli nad kontaktom, ktorý má spoločnosť so zamestnancami na materskej dovolenke. Dal dokopy skupinu ľudí z oddelenia Stratégií, Ľudských zdrojov, Komunikácie a Prijímania nových zamestnancov a spoločne sa tak zrodil nápad zorganizovať akciu, na ktorej sa mamičky na materských dovolenkách dozvedia čo je nové vo firme. Čiže prvá akcia tohto druhu v T-Systems.


Kapacita prednáškovej miestnosti naplnená


Už pri napĺňaní registračnej listiny sa zistilo, že o akciu tohto druhu záujem je. Prihlásilo sa 96 mamičiek. Stretnutie s mamičkami otvorila Janka Kmetzová, prokuristka a vedúca divízie Finančníctvo. Sama je mamou dvoch detí, takže sa v tejto komunite cítila ako „ryba vo vode“. Spomenula milú príhodu so svojím synom, ktorý sa jej spýtal, či dostáva príplatky za nočné, keď sa jej sníva o práci.
Ako prvý prezentoval stratégiu spoločnosti Martin Džbor. Mamičky sa tak mali možnosť dozvedieť o nových iniciatívach, ktoré zavádzajú súčasní lídri T-Systems International. Lucia Luteránová z oddelenia Benefitov predstavila prítomným benefity, na ktoré majú nárok. O rôznych akciách organizovaných spoločnosťou informovala Kristína Záthureczká z Komunikačného oddelenia, no a potom prišli na rad Marcela Pjechová a Mária Mrážiková, ktoré mamičkám vysvetlili ako postupovať v prípade, že sa chcú vrátiť do práce.
Mamičky mali možnosť navzájom sa porozprávať a súčasťou program bolo aj stretnutie mamičiek s ich tímlídrom. Pri danom množstve to spočiatku vyzeralo ako v hre "Nájde si šéfa", ale postupne sa dvojice našli a vymenili si informácie. Tímlídri boli vopred inštruovaní o tom, že s mamičkami preberú možnosti návratu do práce, poinformujú ich o zmenách, poprípade o nových kolegoch. Na mnohých oddeleniach sa obsah práce zmenil. V minulosti sa vykonávali v spoločnosti jednoduchšie IT operácie, v súčasnosti úroveň odbornosti v T-Systems stúpa. Začínajú sa zapĺňať pozície, ktoré predtým vo firme neexistovali, ako napríklad IKT Architekt, Dizajnér, IKT Kozultant a iné (IKT - informačno-komunikačné technológie).



Kolegyne na materskej dovolenke akciu privítali veľmi pozitívne a boli by rady ak by sa opakovala minimálne raz ročne. Zazneli aj nápady usporiadať pre mamičky kurzy, kde by si zvýšili odbornosť, či už v IT oblasti, alebo v tzv. "soft skills“.

Niektoré mamičky sa naspäť do práce tak skoro nechystajú, prezradilo to o nich zaokrúhľujúce sa bruško, ale aspoň sú teraz informované ako z rodičovskej dovolenky prejsť na materskú. V pléne bolo počuť aj otázky ako: „Chystáte sa aj na tretie dieťatko?“, s odpoveďou: „Len to nie“, takže ani o úsmevné situácie nebola núdza.

Želáme našim mamičkám, aby si užívali materskú dovolenku a aby im ich potomkovia - vačší aj menší prinášali vela radosti.