Silvin Galus: Ponúkame prácu s technológiami, s ktorými sa človek bežne nestretne

<Zadajte anotáciu>

Silvin je ambasádorom našej značky pre témy Edge computingu a Big data. Od svojho nástupu v roku 2015 prešiel viacerými pozíciami a v súčasnosti zastáva rolu Product Delivery Managera s globálnou zodpovednosťou.

Prečo si sa stal ambasádorom našej značky?

Asi by mal odpovedať ten, kto ma nominoval. Zastrešoval som však obe témy ako manažér. Mojou úlohou je napomáhať rozbehu produktov a realizácii projektov nielen pri ich vytváraní, ale aj pre dodávaní služieb klientom/zákazníkom. Podieľam sa aj na vývoji produktov, aj na jeho implementovaní u klienta a na tom, aby dostal to, čo potrebuje.

V čom je podľa teba oblasť Big data dôležitá?

Pretože s vývojom technológií ide ruka v ruke aj nárast objemu dát. Niekedy bolo stiahnutie filmu cez internet náročná záležitosť, dnes si film ani nemusíme sťahovať. Technológie idú dopredu a zvyšuje sa objem dát, ktorý potrebujeme zanalyzovať a prenášať. Čo sa týka konkrétnych technológií, tak sa môžeme rozprávať o technológiách, ako Apache Hadoop, rôzne analytické nástroje, z pohľadu manažovania aplikácií to môže byť Kubernetes a z pohľadu manažovania infraštruktúry to môže byť napríklad Openstack, k čomu potom pripájame jednotlivé ďalšie technológie, ktoré vo výsledku dajú zákazníkovi odpoveď na jeho požiadavky.

V DT ITSO SK máme tím, ktorý sa venuje Edge computingu, vieš nám ho priblížiť?

Edge computingu sa vo firme venujeme od roku 2019. Táto iniciatíva vznikla ako nový projekt, ktorý som dostal na starosti pri prevzatí globálnej pozície. Sme stále pomerne nový tím, ktorý má približne 20 expertov. Naším cieľom je vybudovať tento servis so zameraním na architektúru, vývoj produktov a podporovať nové príležitosti.

Môžeš spomenúť aj projekty, na ktorých pracujete?

Primárne sa zameriavame na zákazníkov v oblasti priemyslu, ale aj v oblasti re-sales a výroby. Navrhujeme pre klientov platformy, ktoré umožňujú zber a spracovanie veľkého množstva dát. Zahŕňa to vývoj infraštruktúry mimo datacentier, ktoré navrhujeme na mieru podľa potrieb zákazníka. Vyvíjame samoobslužnú platformu, ktorá zabezpečí plynulý chod aplikácie v teréne (on-premise). Celý vývoj produktu – procesná aj technická časť, prebieha u nás v Košiciach. Aplikácia bude užívateľsky prístupná na úrovni bežných produktov, ale aj cenovo. Výpočtový výkon bude prebiehať priamo na mieste, kde sa dáta generujú. Pri automatizovanej výrobe sú špecifické požiadavky technického charakteru pre nízku latenciu, vysoký prenos dát, veľké množstvo dát a samozrejme aj z hľadiska bezpečnosti a citlivosti údajov.

Okrem toho momentálne realizujeme projekt pre jedného z najväčších hráčov ropného a plynárenského priemyslu, ktorý potrebuje zabezpečiť obsluhu rôznych aplikácií, ktoré bežia na čerpacích staniciach. Vyvíjame pre nich platformu na zber a analýzu dát pre softvér, ktorý sa zameriava napríklad aj na to rozpoznávanie problémových zákazníkov.

 

Ako sa vyvíjala tvoja kariéra v DT ITSO SK?

V roku 2015 som nastúpil na manažérsku pozíciu z predchádzajúceho zamestnania, kde som pracoval ako IT konzultant. Od svojho nástupu som pomáhal rozbiehať Big data tím, ktorý bol v tom čase novinkou. Popritom som mal česť rozbiehať aj iné projekty najmä v oblasti migrácií zákazníckych datacentier do cloudu. V tejto oblasti som zastrešoval dva tímy, pomáhal som rozbiehať tím projektových manažérov a architektov, venoval som sa aj vzdelávacím aktivitám, ale stále som sa snažil zostať blízko k technológiám a riešiť konkrétne produkty a projekty. 

Videl si sa v IT aj predtým, než si nastúpil do firmy?

Predtým, než som nastúpil do DT ITSO SK, som vystriedal viacero zamestnávateľov v IT oblasti vrátane svojich vlastných projektov. Neštudoval som technický smer, ale mal som počas vysokej školy okolo seba kolektív ajťákov, s ktorými som sa začal venovať IT a postupne som sa presunul k tomuto odvetviu. Osobne si myslím, že nie je sféra, na ktorú vás na univerzite naučia všetko a vyjdete z nej ako hotový človek. Čokoľvek, čo človek robí, sa musí učiť aj sám. Dostanete základy, ale najmä v IT sa človek musí sám vzdelávať konštantne. 

Čo podľa teba potrebuje človek na to, aby mohol pracovať v IT? 

To je dobrá otázka. Asi chuť a vzťah k technológiám, pretože informácií je veľa. Musí ho práca napĺňať, či už obsluhuje servery, alebo píše kód. Dôležitá je motivácia učiť sa, lebo veľká časť práce v IT je o vzdelávaní a držaní kroku. Nebáť sa pustiť do nových vecí, dokázať si poradiť, prekonávať prekážky nenechať sa odradiť. 

V čom vidíš pridanú hodnotu Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia?

Naša firma dáva veľký priestor pre sebarealizáciu mnohým ľuďom. Ak má človek chuť a práca ho napĺňa, vie sa posúvať. Je pritom jedno, či po technickej, alebo manažérskej stránke. Takýto úspech nemusí byť samozrejmosťou všade.

Prečo by sa človek mal venovať tejto oblasti?

Je to zaujímavá, tvorivá práca ale aj veľmi náročná. My ponúkame prácu s technológiami, s ktorými sa človek bežne nestretne. Na druhej strane máme možnosť veľa tvoriť, lebo riešenia pre zákazníkov sa tvoria a vymýšľajú na mieru. Je to jednoducho tvorivá činnosť, nie je to práca nalinkovaná od A po Z. Človek sa pri tomto musí denno-denne popasovať s novými situáciami, s novými technologickými výzvami, ktoré potrebuje vyriešiť.