O rozvoji žien v T-Systems Slovakia medzinárodne

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

Aké skúsenosti majú ženy so súčasným pracovným trhom?Akým výzvam musia čeliť, aké pozície zastávajú či ako prispievajú k rozvoju regiónu? Aj na tieto otázky sa snažila nájsť odpovede medzinárodná konferencia "Ženy v ekonomike".

Konferencia sa uskutočnila vďaka spolupráci Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach, Košickej Regionálnej komory SOPK a Prešovskej regionálnej komory SOPK.



Akciu otvorili Attila Haraszti, generálny konzul Maďarska v Košiciach, viceprimátor mesta Košice,  Martin Petruško, podpredseda Košického samostprávneho kraja, István Zachariáš a veľvyslankyňa pre zvláštne ekonomické partnerstvo, Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Viktória Horváth,  úvodnými príhovormi,  v ktorých vyzdvihli dôležitosť žien v biznise a ocenili iniciatívu Európskej únie o zavedenie ženských kvót vo vedeniach spoločností.

Riaditeľka Maďarského národného obchodného Domu, Nagy Erzsébet, Katarína Kicaková, test manažérka, Fpt Slovakia a ambasádorka T-Systems Slovakia, Alexandra Dorčáková v panelovej diskusii predstavili zastupujúce spoločnosti z pohľadu riešenia otázky žien a rozvoja ich kariéry.



"Až päťdesiatsedem percent absolventov mužského pohlavia vyjednáva o svojom prvom plate. U žien sa iba sedem percent odváži na tento krok. Podporovať ženy nielen v komunite, ale aj v regióne je veľmi dôležité. Keď som v roku 2010 nastupovala do T-Systems Slovakia mala som asi dve-tri manažérky, ktoré som obdivovala.  Dnes je v spoločnosti týchto úspešných a ambicióznych žien, líderiek, oveľa viac,“ povedala v úvode svojej prezentácie Alexandra Dorčáková, Head of Operations Security teams.

Firmy patriace do skupiny Deutsche Telekom, podliehajú legislatíve krajín, v ktorých majú svoje sídlo. Nemecké zákony ošetrujú percentuálny pomer žien vo vedúcich pozíciách, hoci slovenská legislatíva túto problematiku zatiaľ nerieši, ako uviedla Dorčáková,  T-Systems Slovakia dlhodobo podporuje programy pre ženy.

Pre tehotné ženy a rodičov s deťmi do dvanásť rokov ponúka T-Systems Slovakia možnosť práce z domu – Mobile work. Firma rovnako ponúka skrátené úväzky, kedy môže žena pracovať 25 – 30 hodín týždenne.

„Čo je veľmi dôležité máme aj pozíciu, ktorá je takzvane zdieľaná, to znamená, že dve ženy, manažérky, alebo dve odborníčky môžu zdieľať jedno pracovné miesto. Vedia sa zastúpiť, majú rovnaké kompetencie a  rozdelený pracovný čas, “ vysvetlila Dorčáková.



„Myslím si, že nikdy nebola situácia na trhu práce tak priaznivá pre ženy ako je to dnes. Musím sa priznať, že z môjho pohľadu je oveľa väčší tlak na mužov. Kým žene stačí byť úspešnou len v niektorej z oblastí, u mužov sa očakáva, že budú úspešní vo všetkých sférach," uzavrela Dorčáková svoju prednášku.

Test manažérka,  kórejskej spoločnopsti primárne zaoberajúcej sa  SAP riešeniami,Fpt Slovakia, Katarína Kicaková sa s prítomnými podelila o skúseností firmy, v ktorej  zo štyridsaťjeden percent žien z celkového počtu zamestnancov je tridsaťjeden na materskej dovolenke. Ako uviedla Kicaková do firmy prinieslo novú situáciu i prirodzenú potrebu vytvorenia podmienok pre daných zamestnancov.



Konferencia „Ženy v ekonomike“ sa rovnako dotkla problematiky vzdelávania a získavania kvalifikovanej pracovnej sily v digitálnej dobe a rozvoja žien v podnikaní.

Vďaka tejto platforme  sme sa ako jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne, a zároveň víťaz ocenenia Zamestnávateľ ústretový k rodine, z roku 2012, mohli na medzinárodnej úrovni nielen odprezentovať, objasniť firemnú kultúru i atmosféru spoločnosti, ale aj nadviazať nové vzťahy so zástupcami inštúticií pôsobiacimi v regióne i v susednom Maďarsku za účelom ďalšieho zlepšovania života v regióne a podnikaní patričných krokov.