Pribúdajú pozície, ktoré boli pred časom v priečinku “science fiction”

<Zadajte anotáciu>

Z námorníka Programovým manažérom

49 ročný, prvý Programový Manažér v histórii T-Systems Slovakia, Gary Heard, rozrával o svojej životnej ceste, ktorá ho priviedla až do Košíc.



Programový manažér dostáva bežne dvesto až tristo mailov denne

V spoločnosti T-Systems Slovakia (TSSK) pracuje rok, predtým ho zlákala iná medzinárodná IT spoločnosť v Košiciach, kde bol päť rokov. Momentálne pôsobí ako programový manažér. Prvý svojho druhu v košickom TSSK. Kto to vlastne programový manažér je? Čo robí? V skutočnosti je najprv potrebné pochopiť čo je to program. Je to skupina poprepájaných projektov, podprogramov a programových aktivít. To všetko by sa malo riadiť koordinovane, ako komplex, aby sa dosiahli výhody, ktoré by nebolo možné dosiahnuť ak by sa projekty riadili samostatne. Človek tu pravidelne komunikuje s výkonným manažmentom a pripravuje všetky podklady na to, aby potom najvyšší manažér mohol urobiť potrebné rozhodnutie. Gary rieši komplex projektov tak, že sa najprv snaží pochopiť o čom to všetko je a aké sú očakávania a potreby zákazníka. Potom si zavolá tých správnych ľudí a spolu dotiahnu projekt do konca. Riešenie problémov je istým spôsobom veľmi kreatívne. „Rád riešim problémy. Keď problém správne vyriešim, prichádza pocit spokojnosti z dobre urobenej práce. Je pre mňa vzrušujúce stretnúť sa s novou výzvou a som schopný všetku svoju energiu sústrediť na to, aby som našiel to najlepšie riešenie“. V najťažších fázach projektu dostáva Gary aj dvesto, či tristo e-mailov denne. Svojím prístupom k riešeniu problémov sa prepracoval k prezývke Top Gun.

Na začiatku nemal predstavu čím chce byť

Vedel Gary už po skončení strednej školy, že chce byť programovým manažérom v IT firme? To určite nie. Po strednej škole sa pridal k americkému námorníctvu, kde bol šesť rokov. Prirodzeným spôsobom sa dostal za krátky čas na čoraz vyššie pozície. Na začiatku to síce bolo len riadenie posádky poncierového osemkolesového tanku, ale neskôr sa v rámci námornej pechoty presúval po základniach pri amerických ambasádach a konzulátoch na celom svete. Zlákal ho aj východný blok. V čase nežnej revolúcie mal službu v maďarskej Budapešti. Námorníctvo mu dalo veľa, ale on sám stále cítil, že mu niečo chýba. Začal študovať psychológiu na univerzite v Indiane.



Od psychológie ku technológiám

Technológie si začal Gary všímať na vysokej škole. V rámci psychologického experimentu sledovali ako ľudský mozog reaguje na obrázky s vysoko pozitívnym, alebo negatínym odkazom. Gary pripravoval testovací scenár - aké obrázky sa budú zjavovať na monitore počítača, aký dlhý časový úsek. Išlo o milisekundy. Na konci projektu sa výsledky publikovali. Smer už bol jasný – technológie. Krátko po univerzitnom štúdiu sa Gary zamestnal ako tester mainframe aplikácií vo Washingtone a toto rozhodnutie nikdy neoľutoval.

Psychológia biznisu

Ako tester pracoval niekoľko rokov a odtiaľ bol už len krôčik ku oblasti zabezpečovania kvality procesov a výrobkov a ku projektovému manažmentu. A či mu v živote pomáha jeho štúdium psychológie? Hovorí, že ho využíva dennodenne. Nikdy netreba podceňovať psychológiu biznisu. Pochopenie ľudskej psychiky pomáha určiť a naplniť ľudské potreby a motivácie. To potom vedie ku spokojnosti zákazníka, no a to je kľúčová ingrediencia, ktorú by mal pridať “do varenia” každý programový manažér. „Taktiež rád pracujem s ľuďmi. Vždy sa snažím porozumieť zákazníkovi, porozumieť tomu, prečo ľudia robia to, čo robia. Aké majú potreby, túžby, čo ich poháňa. Myslím na to, že vždy je niečo za tým, čo človek robí. Porozumieť psychológii zákazníka je cieľ. Programový manažér musí rozumieť rôznym aspektom projektu a hlavne vždy vyžarovať sebaistotu. Nikdy nesmiete zákazníkovi ukázať nervozitu, alebo pochybnosti, ako by vám potom mohol dôverovať. Byť vodcom, riadiť a napraviť. Zákazník nesmie cítiť najmenší náznak pochybnosti, to by sa celý projekt mohol premeniť na nočnú moru“.

Práca a rodina

Rodina je pre Garyho veľmi dôležitá. Za manželku má slovenku a spolu majú tri deti. Stretli sa v Spojených štátoch a momentálne žijú v Košiciach, v rodinnom dome. Tam sa Gary môže venovať svojej záľube, ktorou je práca s drevom. Naposledy sa mu podarilo postaviť pre deti letný drevený domček a drevené pieskovisko. Keď človek celé dni sedí za počítačom musí vedieť aj vypnúť. A čo by ste ešte určite mali vedieť, aby sa vám skompletizoval obrázok o Garym Heardovi? Keď bol mladší, chodil na dlhé treky do hôr, prešiel dokonca Apalačskú stopu v USA. Je to trasa, ktorá má 2 074 míľ a tiahne sa od severného Maine až do Georgie. Tento výlet trval 6 mesiacov a všetko, čo Gary potreboval si nosil na chrbte. „Bola to jedna z mojich najnáročnejších, ale zároveň najvzrušujúcejších ciest, aké som v živote urobil“.



Musíš sa vedieť rozhodnúť

Čas od času sa stane, že človek dostane nejakú tú „facku“, ale prekážky sa musí naučiť prekonávať. Učíš sa vďaka pádom, vďaka ťažkým skúškam. A ďalšia vec je, že sa nesmieš báť urobiť rozhodnutie. Možno sa časom ukáže, že nebolo práve najlepšie, ale v tom momente to bolo to najlepšie aké si vedel urobiť. Vždy sa učíš. Keďže v sebe mám vodcovské vlastnosti a rád riešim problémy, dá sa povedať, že projektový manažment mi tak trochu spadol do lona. Mám rád obchod, mám rád technológie, vadí mi len to, že nemám väčšie výkonné právomoci. Možno jedného dňa sa na takú pozíciu dostanem, kto vie. Jedno je však isté, som človek, ktorý vidí medzery, ktorý vidí potenciál.“

Miestny tím si Gary obľúbil rýchlo. „Páči sa mi, že si tu človeka vážia, že mám určitú slobodu. Pre mňa je najdôležitejšie pracovať s mojimi ľuďmi. Myslím, že slováci sú zodpovední a odvádzajú výbornú prácu. A či ma ľudia majú radi? Snáď áno. Myslím, že som férový človek. Ľudia odo mňa dostanú naspäť presne to, čo do práce oni sami vložia. Správam sa ku nim ako ku dospelým.



Mení sa náplň práce, aj stupeň náročnosti

Prvý prgramový manažér. Čo to znamená pre T-Systems Slovakia? Posun v príleve nových pozícií je priam hmatateľný. Momentálne je to programový manažér, vo firme začínajú pôsobiť dizajnéri a architekti, či “Lead problem” manažéri. Nehľadajte za tým žiadnych odborníkov na farby, tvary, alebo stavby domov. Všetko sú to funkcie spojené s poskytovaním informačno technologických služieb. Nemáme už len ľudí na prvom stupni, ale aj na druhom a treťom technologickom stupni, kde sú už len TOP špecialisti, ktorí osobne komunikujú priamo so zákazníkom a “šijú mu riešenia na mieru”. Vo firme sa začínajú rozbiehať projekty, ktoré ešte pred piatimi rokmi boli v priečinku “science fiction”. Budúcnosť bude skvelá.