Pozitívne správy? Ďakujem, neprosím

<Zadajte anotáciu>

Koľko negatívnych správ ste za posledný týždeň počuli? Ak ste mali zapnuté rádio či televízor alebo nakukli do novín alebo online správ hoc len na malú chvíľu, slová ako nešťastie, podvody, korupcie ste minúť nemohli. A čo tak niečo pozitívne? Hocičo... V poriadku, nemusíte sa trápiť príkladom z našej politickej scény. Stačí dobrá správa z vášho blízkeho okolia, mesta, dediny, sídliska. Prečo je takýchto tém ako gólov našich hokejistov na posledných majstrovstvách? Určite mi dáte zapravdu, že je s nimi ťažké preraziť obranu  negatívnych informácií. Nebuďme alibisti, netýka sa to len médií ale aj našej komunikácie z očí do očí, prípadne z "chatu" do "chatu"...

Thomas KolsterO tejto téme hovoril aj Thomas Kolster, spíker a zakladateľ Goodvertising. Zastavil sa v Košiciach motivovať a nakopnúť firmy, neziskovky či jednotlivcov nebáť sa komunikovať CSR (Corporate social responsibility/ spoločenská zodpovednosť firiem).

Trochu teórie

CSR je pojem, ktorý zahŕňa spoločensky zodpovedné aktivity, angažovanosť voči komunite a realizácia verejnoprospešných projektov. Spoločenská zodpovednosť býva označovaná za koncept, kedy firma dobrovoľne preberá spoluzodpovednosť za blaho a udržateľný rozvoj modernej spoločnosti a súčasne očakáva zachovanie konkurencieschopnosti a ziskovosti, pričom sa nejedná o dva protichodné ciele. Ďalej ako dobrovoľný záväzok firiem správať sa v rámci svojho fungovania zodpovedne k prostrediu i spoločnosti, v ktorej podnikajú.

Trochu praxe

Nebáť sa komunikovať a hovoriť o témach CSR. Poďme do toho. T-Systems Slovakia nie je v oblasti CSR žiadne Béčko. Témam, ktoré spadajú pod túto oblasť máme hneď niekoľko. Vyberiem len niektoré, aby ste nepovedali že samochvála smrdí. 25 nezikových organizácií, ktoré vďaka grantu dostali zelenú na svojich 25 projektov. 45 študentov, ktorí získali štipendiá a popri dobrovoľníckej práci si mohli kúpiť to čo potrebujú. To všetko spadá pod Nadačný fond T-Systems Slovakia. Ďalej je to dobrovoľníctvo. Niekoľko desiatok našich kolegov, ktorí obetujú svoj voľný čas na dobré veci: učenie staršej generácie pracovať s PC a internetom, zveľaďovať škôlky, parky, útulok pre psov, lesy, hrady... Veľké projekty ako zavedenie internetu do každej triedy jednej z košických základných škôl, detskej nemocnice či darovanie .... O starostlivosti a vyváženie pracovného a súkromného života našich kolegov nebudem písať, je toho neúrekom. Nabudúce teda aj o tom...

Trochu seba samého

Ako sa hovorí, treba začať od seba. Nebojte sa hovoriť o dobrých veciach, ktoré sa okolo vás dejú. Aj keby to boli projekty či aktivity, ktoré sa dejú pod hlavičkou firmy. Napríklad aj T-Systems Slovakia. Cieľ je stále rovnaký, verte mi. Pomôcť, zveľaďovať, podporiť. Nebojte sa hovoriť o dobrých veciach.

Autorka: Katarína Trnová