Peter Szeles: Každá oblasť potrebuje digitalizáciu a dopyt po softvéri sa bude zvyšovať

<Zadajte anotáciu>

Peter pochádza z ítečkárskej rodiny. Jeho cesta informatika mu teda možno bola predurčená. V Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia je od roku 2018 a pôsobí na pozícii Junior Application Developer. Na rolu ambasádora Software developmentu ho nominovali kolegovia. Vraví, že aj keď patrí medzi najmladších, bude sa snažiť svoje skúsenosti čo najlepšie sprostredkovať verejnosti.

Predtým, než si sa rozhodol pre kariéru v IT oblasti, si študoval teológiu. Je to zaujímavý obrat v živote. Prečo si sa rozhodol pre svet IT?

Som typ človeka, ktorého baví veľa vecí a ak by sa dalo, išiel by som študovať ešte nejaký ďalší odbor. V podstate som multi-passionated. Po strednej škole som sa prihlásil na Katolícku univerzitu v Ružomberku, kde som študoval teológiu. Počas prvých troch rokov bolo takmer 80 % predmetov filozofických, pedagogických a psychologických. Skončil som ako bakalár učiteľstva náboženstva a filozofie.

Už  počas štúdia som však vedel, že sa tomu reálne nebudem venovať, pretože som vo voľnom čase stále pracoval na svojich technologických zručnostiach. Vďaka predchádzajúcim skúsenostiam som vedel hľadať hlbšie súvislosti.

Viem o tebe, že pochádzaš z ítečkárskej rodiny. Malo to vplyv na tvoje rozhodnutie študovať informatiku?

Vzťah k IT som mal odmalička, vyrástol som v tom. Môj otec je informatik. Na základnej škole ma vo voľnom čase učil robiť stránky, síce len v HTML, ale veľmi som sa z toho tešil. Dokonca celý zošit z chémie s poznámkami som si prepísali do HTML. Mal som z toho radosť len ja a oco. Venoval som sa trochu astronómii a astrofotografovaniu, kde som už potreboval viac softvérových skúseností. Jedna z mojich sestier je ITčkárka a moji dvaja švagrovia sú tiež ajťáci. Teda moje rozhodnutie študovať informatiku určite motivovali vzťahy v rodine. Neskôr sa aj môj brat dokonca rozhodol študovať informatiku.

Prečo si sa rozhodol skúsiť šťastie v DT ITSO SK?

Väčšina členov mojej rodiny pracuje v IT. Súrodenci, švagrovia aj otec mali skúsenosť s T-Systems, a tak som sa rozhodol uchádzať sa v DT ITSO SK o zamestnanie. Ďalším dôvodom bolo aj to, že som vedel, že sa vo firme robí development. O tom, že v tíme, do ktorého som bol zaradený, sa robí aj pozadie mobilných sietí, som sa dozvedel až po prijatí do firmy.  V spoločnosti pracujem už viac než 3 roky, pričom celý čas sa venujem software developmentu.

Aké predispozície by mal mať podľa teba človek, ktorý chce pracovať v IT?

V prvom rade by ho to malo baviť. To je veľmi dôležitý bod. Ak človek chce byť šťastný, nech nerobí to, čo ho nebaví. Zároveň potrebuje vedieť, čo sa mu konkrétne v IT páči a kde sa vidí, keďže je tam veľa oblastí. Iné je pracovať na supporte, iné zas na DevOps. Na vysokú školu som išiel preto, aby som sa dozvedel čo najviac o IT a čo ma v IT bude napĺňať najviac.  Škola bola zameraná na to, aby si študent za 5 rokov štúdia všetko vyskúšal a zároveň zistil, v akom smere sa chce rozvíjať.

Človek musí asi do toho skočiť ako do vody, skúsiť, čo sa mu páči, investovať do toho čas a zanalyzovať si, čo chce… Na druhej strane, mám veľa šikovných kolegov, ktorí nechodili na informatiku a sú veľmi dobrí programátori.

A čo interné školenia, vedia pomôcť?

Samozrejme, našťastie V DT ITSO SK je veľa možností pre rozvoj vedomostí. Ak sa chce niekto učiť, má k dispozícii interné materiály, softskill videokurzy a dokonca si človek môže vybrať aj školenie podľa vlastného uváženia bez ohľadu na konkrétne pracovné zameranie. Ak sa chce učiť, v našej firme má milión možností, ako na to. 

Stal si sa ambasádorom Software developmentu, ako si prijal túto pozíciu?

Úprimne, moja prvá reakcia bola otázka, či si ma nepomýlili s niekym iným. Software development je moja brand téma. Neviem konkrétne, ktorí kolegovia ma nominovali. Veľmi sa však teším na všetky povinnosti, ktoré sú s tým spojené. Viem, že nemám až tak veľa skúseností ako iní ambasádori a možno patrím medzi najmladších, ale menovali ma a budem sa snažiťtému developmentu sprostredkovať verejnosti čo najlepšie.

Čo si máme predstaviť pod software development?

Vývoj softvéru asi najlepšie vysvetlím na príklade výroby pracovného stola. Predstavte si, že pracujem v stolárskej firme a vyrábame pracovné stoly. Ja ako stolár musím opracovať samotné drevo do takej podoby, ako to navrhli návrhári. V tomto procese sú aj iní pracovníci, ktorí musia drevo nalakovať, pridať nejaké kovové komponenty, aby všetko držalo pokope. Ďalší ho zase musí zabaliť do krabice, v ktorej sa hotový produkt jednoducho dopraví do predajne, a v ktorej sa bude skladovať v sklade, aby nezabral veľa miesta. Všetci však máme spoločné to, že pracujeme na tom istom produkte. Software development je niečo podobné. Softvérový produkt je potrebné naplánovať, navrhnúť, naprogramovať, otestovať a doručiť klientovi. Tam sa však naša práca nekončí. O tento produkt je potrebné sa neustále starať, vylepšovať ho podľa potrieb zákazníka.

Čo ťa na tvojej práci baví najviac?

Najviac ma baví vývoj frontendu, ktorému sa venujem od svojho nástupu do DT ITSO SK. Často si ani neuvedomujeme, že softvér, aplikáciu či webstránku v akomkoľvek zariadení využívame každý deň. Cieľom software developmentu je vyvíjať aplikácie, ktoré budú spĺňať požiadavky zákazníka, budú fungovať a jednoducho sa využívať. Je to špecifická práca vo virtuálnom prostredí s 0 a 1. Každá oblasť potrebuje digitalizáciu a dopyt po softvéri sa bude zvyšovať. Zároveň sa treba o softvér starať – neustále ho transformovať, aby reflektoval zmeny a trendy v technológiách. Príkladom je transformácia do cloudu, ktorý software developmentu ponúka stabilnejšie a bezpečnejšie prostredie s jednoduchou údržbou.

Máš radšej individuálnu prácu alebo si skôr tímový hráč?

Najradšej mám spoluprácu s kolegami, keď niečo tvoríme ako tím. Každý developer si vie nájsť to svoje. Mám kolegov, ktorí sa tešia z toho, že funguje to, čo vytvoria, ale spoločný úspech tímu je pre mňa najlepší. Všetko je o tímovej práci, kde má každý svoj podiel. Kolegovia sa obracajú na mňa a ja zase na nich. Za užívateľským rozhraním sú napísané milióny riadkov programu, ktoré sú pre používateľa neviditeľné, preto sa vývoj delí na viac vrstiev. V rámci jedného tímu máme všetci inú úlohu a keď to funguje ako celok, tak to je úspech.

Aký je tvoj work life balance?

Okrem práce, ktorá je aj mojím hobby, trávim veľa času v záhrade. Samozrejme, svoj voľný čas trávim s rodinou a najviac sa zrelaxujem pri hudbe. Baví ma aj repasovanie techniky, rôznych hardvérov, fotoaparátov aj mobilov. Snažím sa oddeliť prácu od voľného času a venovať sa rodine, vzťahom, ktoré si vyžadujú starostlivosť. Myslím si, že človek, ktorý sa snaží udržiavať rovnováhu medzi prácou a voľným časom sa stará o svoje vlastné zdravie, poriadok a motiváciu. Má lepšie psychické zdravie, vzťahy v súkromí aj na pracovisku a lepšie sa mu darí plniť si svoje povinnosti.