Open Telekom Cloud ocenený ako Projekt roka 2016

<Zadajte anotáciu>

Autor: Zuzana Kaňuchová

Košickému tímu sa pod vedením, senior projektovej manažérky Zuzany Homolyovej, dostalo nesmierneho ocenenia. Projekt s názvom, Open Telekom cloud, ktorý viedla, a ktorý uzrel svetlo sveta iba za deväť mesiacov, bol ocenený ako najlepší projekt roka 2016.



Prečo je tento projekt výnimočný? Open Telekom cloud je najnovší produkt spoločnosti Deutsche Telekom, vyvinutý tímom v Košiciach v spolupráci s kolegami z Maďarska, Nemecka a ázijskými  dodávateľmi. Zabezpečuje maximálnu ochranu klientských dát, nielen tým, že sa dátové centrum nachádza priamo v Európe – v Nemecku, čím sa okrem prípadných  technických problémov, eliminuje aj únik dát, či prístupy externých autorít (ako napríklad v USA), ale prináša aj celkovú úsporu nákladov klienta.

Open Telekom Cloud v kocke


Open Telekom Cloud ponúka celosvetovému trhu inovatívne, zákaznícky orientované riešenie. Svojou  o 15 % nižšou cenou ako u najväčšieho konkurenta, firmy  Amazon, vyvolal  vo svete cloudu senzáciu. Zákaznícke dáta sú chránené striktnými nemeckými právnymi normami – bez ohľadu na sídlo zákazníka, v kombinácii s bezpečnostnými certifikáciami: CSA STAR, ISO, ESARIS, Trusted Cloud, TUV trusted. Open Telekom Cloud navyše ponúka špeciálny koncept zavedenia bezpečnostných opatrení, kedy zákazník nemusí používať dodatočné opatrenia. Jedným z jeho výhod je aj neustále rozširovanie a pribúdanie nových funkcionalít, či spolupráca s open stack komunitou, s prihliadaním  na požiadavky zákazníka.  Bonusom sú atraktívne platobné modely a platba iba za to, čo zákazník reálne  využije.

Košický tím sa do projektu pustil  na základe zákazníckeho prieskumu, keď veľkí klienti T-Systems prejavili záujem o to, aby v Európe vzniklo dátové centrum a dáta sa nemuseli posielať cez more. „Zároveň sa mal zabezpečiť pocit ochrany dát pre klientov vo Francúzsku či Nemecku, čo súviselo s medializáciou únikov dát v USA a prístup rôznych autorít k nim. Cieľom bolo urobiť riešenie o 15 percent lacnejšie ako je u konkurencie,“  vysvetľuje Igor Sandrej, člen projektového tímu Open Telekom Cloud.

Medzinárodná spolupráca prinášajúca úspech


Open Telekom cloud bol prvým R&D projektom (v preklade: Výskum a Vývoj – typ výskumu, kedy sa všeobecne nesie väčšie riziko a neistá návratnosť investícií, pozn. autora). Projektový tím, nachádzajúci sa na Slovensku, pracoval s viacerými tímami, špecifickými svojimi expertnými zručnosťami. Produkciu a operatívu zastrešovali experti z Maďarska, nemeckí špecialisti riešili technológie a hardware bol objednávaný z ázijského kontinentu, čo  tím obohatilo o nové skúsenosti s inou kultúrou a spôsobom komunikovania i obchodovania.

„Projekt bol nastavený podľa PMI metodológie,  ale veľa vecí prebiehalo agilnou metódou,“ dopĺňa Igor Sandrej. Celkovo na projekte pracovalo 50 ľudí. Open Telekom cloud bol prvýkrát prezentovaný v marci tohto roku na najväčšom technologickom veľtrhu, CEBIT, samotnou Angelou Markelovou  a generálnym riaditeľom Deutsche Telekomu, Timom Höttgesom ako nemecký cloud a nemecká bezpečnosť.

O súťaži Projekt roka


„Cieľom súťaže je prezentovať príklady úspešného zvládnutie celého procesu riadenia projektov, ktorý rozhodujúcou mierou ovplyvňuje dodržanie celkových nákladov a plánovanú implementáciu. Prieskumy v oblasti projektového riadenia v SR nám hovoria, že takmer 15 percent projektov prekročí rozpočet o 21 až 50 percent a až 30 percent projektov prekročí stanovený termín o viac než 20 percent. V termíne a v rozpočte skončí len každý druhý projekt! Nominované projekty reprezentujú to najlepšie, čo sa z hľadiska projektového riadenia na Slovensku zrealizovalo," uvádza portál súťaže efocus.sk.