Obrandovaný tank? Vďaka nášmu dualistovi je to možné!

<Zadajte anotáciu>

Čaute, volám sa Daniel Hruška a som aktívnym hráčom World of Tanks Blitz.

Pre tých, ktorí túto hru nepoznajú – Blitz je akčná online hra, za ktorou stojí herná spoločnosť Wargaming.  Medzi jej najznámejšie hry patrí World of Tanks, z ktorej vychádza aj hra Blitz.  Bližšie vysvetlenia o oboch hrách nájdete v závere článku.

Možno vás zaujíma, prečo vlastne píšem tento článok. Aktívne som začal hrať World of Tanks v roku 2014. Spočiatku som hrával s kamarátmi a bratom. Postupne som sa zlepšoval, až som sa nakoniec dostal do bodu, keď som chcel skúsiť niečo iné.

Moja gamerská cesta

Začiatkom roku 2016 som preto začal hrať so spolužiakom Blitz. Čaro hry bolo v tom že sme ju mohli hrať kdekoľvek a kedykoľvek. Samozrejme, nikdy nie počas vyučovania, ehm.

Najprv som obe hry hrával paralelne, až kým v októbri 2016 nesprístupnili Blitz aj pre počítače prostredníctvom Steamu. Keďže som mal dosť skúseností z World of Tanks, približne 28 tisíc hier, nebol pre mňa problém zahviezdiť aj v Blitz.

Tak sa začala moja cesta. Chcel som niekam patriť, preto som vyhľadával klany. Prvým pre mňa významným klanom bol klan XERO českého youtubera  Xerogaviazzusa.

Koncom leta 2017 si ma všimol veliteľ klanu K4ZNA Kru, ktorý je známy aj z iných hier, a oslovil ma s ponukou, aby som sa k nim pridal. V tom momente sa mi splnil sen – stal som sa súčasťou profesionálneho klanu. Veľa pre mňa znamenalo najmä to, že ma brávali aj na rôzne ingame turnaje, ktoré sa hrávali pravidelne, dvakrát do týždňa.

Európske víťazstvo len o vlások

Prišlo obdobie, kedy sa profesionálne klany menia na dokonale zohraný stroj - sezóna Twister Cupu. Počas nej hrajú klany ingame turnaje, získavajú čo najvyšší počet bodov a tie najlepšie klany z ruského, európskeho, ázijského a amerického servera nakoniec bojujú o Twister Cup.

Na kvalifikačných zápasoch sme sa dostali dosť ďaleko - iba o vlások nám uniklo prvé miesto a reprezentácia európskeho servera. Po tomto neúspechu však nasledoval rozpad klanu. Po roku hľadania si nového miesta som sa dostal do najlepšieho česko-slovenského klanu Extremely H4PKY, kde som ale bol na vedľajšej koľaji. Pre maturitu som nemal toľko času.  

Od hraniu k modifikácii

Po maturite som mal, naopak, veľa voľného času. Dostal som sa k hre RWBY Grimm Eclipse, ktorá sa dala jednoducho modifikovať. Začal som jednoduchými zmenami farby oblečenia, menil som zvuky až z toho nakoniec vznikla úplne iná hra.

Tak som si povedal, že ak sa dá modifikovať táto hra, tak by možno išlo aj Blitz. Pozrel som sa do súborov hry a rozmanitosť formátov ma zaskočila. Zistil som, že najjednoduchšie je zmeniť hudbu pri načítaní hier. Skúsil som a vyšlo to. Potom som sa však vrátil k hraniu a nejako sa o modifikáciu nestaral.

Vďaka voľnému času na duáli

Až vďaka voľnému času, ktorý som začal mať po tom, čo som nastúpil na duál, som sa vrátil k módovaniu Blitz. Pozrel som si návody, stiahol pár konvertorov a grafický editor. Začalo to jednoducho - menil som základné farby tankov. Následne som skúšal pridávať rôzne emblémy, nápisy na tanky až som pridával na tanky aj symboly, ktoré pre mňa majú význam. Začal som logom klanu, chalanom v klane sa to páčilo, chceli, aby som upravil aj ich tanky. Boli sme nadšení a s týmto nadšením sme sa pustili na Twister Cup. Skončili sme v top 24 európskeho servera. Extremely H4PKY som však opustil, keď odmietol účasť na česko-slovenskom šampionáte. Pridal som sa do klanu T4KE this damage, v ktorom som dodnes.

V módovaní hry stále pokračujem a vytváral som módy aj pre môj aktuálny klan. Od pridávania loga na tanky, vytváranie unikátnej žiarovky pri odhalení vozidla až po klanovú kamufláž pre všetky tanky. Vytvoril som aj módy, ktoré sú inšpirované T-Systems, naším dualom a e-sport turnajom T-ESERIES. Zatiaľ som vytvoril dve univerzálne kamufláže na tanky a v RWBY Grimm Eclipse som upravil postavu tak, aby reprezentovala dual.  

V budúcnosti chcem ďalej vytvárať viac módov, pretože si myslím, že aj toto je cesta, ktorou sa môže naše duálne štúdium dostať viac do povedomia medzi mladými. Myslím, že by ma bavilo pracovať na firemnej grafike. Ako to nakoniec všetko dopadne, uvidíme. Ešte ma čaká XX rokov štúdia. No o budúcnosť sa nebojím, viem, že v T-Systems Slovakia mám garantované miesto.

World of Tanks

Pre tých, ktorí hru nepoznáte: Cieľom je zničiť nepriateľa a vyhrať, ako inak. V hre máte na výber cez 300 strojov z rôznych historických období. Zaujímavé je, že v hre nájdete aj prototypy a tanky, ktoré boli v skutočnosti zvečnené len na nákresoch.

V priebehu hry sa posúvate z úrovne 1 až na úroveň 10. Začínate na prvej úrovni, za každú odohranú hru získavate bojové skúsenosti a kredity. Za ne si svoje stroje vylepšíte a postupujete na vyššie úrovne. Hry sa odohrávajú na bojiskách (mapách) vo formáte 15 verzus 15, jedna hra má časový limit 15 minút.

World of Tanks Blitz

Blitz je „menšia“ hra ako World of Tanks  s rovnakým princípom. Človek by si pomyslel: „Na čo je to dobré mať dve rovnaké hry?" Blitz začal ako mobilná verzia WOT.  

V niektorých aspektoch sa však odlišuje:

  • formát hier je 7 verzus 7
  • menej strojov a národov ako vo WOT
  • trvanie turnaja je maximálne 7 minút

Veľký rozdiel je v tom, že Blitz dáva priestor hráčom popustiť uzdu fantázii. Reálnosť storojv die bokom. Najznámejšími úletmi sú stroje prevzaté z anime série Girls und Panzer, tanky z hier Warhammer 40k a Valkyria Chronicles či „mýtické tanky" na motívy stredovekých mítov.

Autor: Daniel Hruška, študent duálu 2. roč.