O tom, že RedHat nie je len o „červených klobúkoch“ nám rozprával Juraj Bujdošo

<Zadajte anotáciu>

IKT konzultanti a ľudia z Operation sa navzájom dopĺňajú


S Jurajom Bujdošom, ktorý sa môže popýšiť čerstvým certifikátom od firmy RedHat som sa rozprávala o jeho začiatkoch, skúsenostiach na skúškach a práci na projektoch v oddelení Production Engineering, kde momentálne pracuje.



Hlavným aktérom článku je Juraj Bujdošo – IKT konzultant. Juraj má rád IT žartíky. Keby ste mu všetko v jeho work boxe zabalili do alobalu, pravdepodobne by ste ho tým veľmi potešili. Radosť by ste mu urobili aj keby ste mu celú stenu polepili malými žltými papierikmi post notes. Menej zábavná už je jeho pracovná náplň v rámci T-Systems Slovakia, tá už si zaslúži všetku vážnosť. Momentálne pracuje ako IKT konzultant aj keď „papier“ má na pozíciu IKT architekta, minimálne čo sa týka operačného systému RedHat. Jeho špecializácia v IT systémoch, s ktorými robí je na takej úrovni, že keď sa vyskytne problém, nemá nad sebou vyššie postaveného odborníka, s ktorým by tému priamo prediskutoval. Ide vtedy priamo za vendorom – to jest tým, kto program vytvára. Takáto špecializácia sa ukrýva pod označením TRETIA ÚROVEŇ. Keď vyslovíte slová tretia úroveň počujete ako okolitým IT osobám tuhne krv v žilách, zároveň narastá obdiv. Človek na tejto úrovni si už zaslúži REŠPEKT.

Cetrtifikát od RedHat je ešte „čerstvý“


Čo stihol Juraj za osem rokov? Presne tak dlho totiž pôsobí vo firme TSSK. Hlavne sa stihol vzdelávať. V hlave mu to „zapaľuje“, problematike rozumie a keď sa pravidelne zúčastňoval školení, ktoré mu firma zaplatila dotiahol to skoro až ku „červenému klobúku“. V rámci certifikácie od RedHat sa ale nedostáva hneď klobúk, len tričko architekta, v ktorom ho môžete vidieť na fotke. Klobúk dostáva až človek, ktorý sa u firmy RedHat zamestná. Juraj je momentálne jedným z pár ľudí na Slovensku, ktorí majú ojedinelý certifikát RedHat – IKT Architekt. Keď sa rozhodol, že daný certifikát získa, stálo ho to dva roky a pol intenzívneho štúdia. Ani teraz keď už má certifikát vo vrecku a tričko architekta, jeho vzdelávanie nekončí. Certifikát si musí pravidelne obnovovať. Keď v roku 2008 Juraj nastúpil do TSSK bol na pozícii solaris administrátor. Bavil ho Linux, začal s ním intenzívnejšie pracovať. Ako „Linuxák“ prišiel na oddelenie Virtual System Operation Linux, neskôr postúpil do Operation Engineeringu. Potom prišla ponuka z Nemecka. Nemecké oddelenie Production Engineering hľadalo svojich ľudí aj do Košíc, všimli si Juraja a on ponuku prijal. Problémom nebola ani jeho nemčina, rozpráva plynulo.


Blízkosť ľudí z Operation


V oddelení Production Engineering pracuje 15 ľudí na pozíciách IKT inžinier a IKT konzultant. Jedná sa o medzinárodný inžiniering, kde sa už pracuje na projektoch pre rôznych zákazníkov. Jedným z nich je napríklad SHELL. Väčšina konzultantov v TSSK nespolupracuje priamo s ľuďmi z operation, ale Production Engineering tím fyzicky sedí pri tíme Operation, ktorý riadi líder Michal Svoreň a tým pádom sa vie presne s akými zadaniami a problémami sa jední aj druhí potýkajú. Juraj spomenul, že je to aj pre neho ako konzultanta výhoda keď vie aké problémy riešia ľudia z Operation, vie im pomôcť. Ako sám hovorí, jeho úloha nie je len pracovať pre Engineering, ale robiť aj Product sharing, to znamená, že zaškoľuje ďalších a ďalších zamestnancov. Zopár ľudí mu už tak cez ruky prešlo. „Nováčikovia mi pomáhajú“: hovorí Juraj, „my dodávame Linuxové systémy celej T-Systems International a ja mám od nich spätnú väzbu čo ako funguje a aké aktualizácie by produkt potreboval“. Je to jediný tím mimo Nemecka, ktorý robí podporu na tretej úrovni. Ďalšou výhodou tohto oddelenia je to, že tu spolu sedí množstvo odborníkov. Vedia riešiť veci z rôznych uhlov pohľadu a komplexnejšie. Sú tu špecialisti na Linux, windows, storage, AX a ďalšie oblasti. Pracujú tu dvaja Linux inžinieri a celý tím je taký medzinárodný mix, sú tu aj chlapci z Malajzie a Nemecka. Riadi ich Filip Šimko, ktorého si Juraj ako tím lídra pochvaľuje. Snaží sa svojim ľuďom vytvoriť pracovné prostredie, ktoré ich motivuje, kde sa môžu vzdelávať a následne realizovať.

Datacentrum v Amsterdame


Projekty sú zamerané buď na jednu konkrétnu technológiu, alebo sa riešia komplexne. Napríklad, keď sa v Amstrerdame pripravoval projekt pre Shell, budoval sa nový blok v data centre a za jeden mesiac sa museli všetky veci objednať, nainštalovať a celý projekt sa odovzdával. Pri budovaní data centier sa rieši celý systém. Spája sa Linuxový druhý a tretí level odbornosti a stíhajú sa šibeničné termíny. Zákazník chce aby mu bežali všetky aplikácie, na ktoré bol zvyknutý, aj keď sa mení celý operačný systém. Musí fungovať celá aplikácia, monitoring, operačný systém a počítačové siete. Všetky aplikácie musia fungovať bez ohľadu na to aká je ich komplexnosť. „Amsterdam bol zaujímavý v tom, že sme my určovali ako sa bude budovať celý systém. Od nás na takýto projekt ide väčšinou jeden človek, ktorý je zodpovedný za špecifickú platformu no a na mieste sa vytvorí tím, ktorý je od rána do večera v mítingovej miestnosti. Vyskytnú sa aj momenty, keď sa zoberie partička ľudí, požičiame si bicykle a ideme sa prevetrať“: hovorí Juraj.

Vzťahy v tíme a osobný život


No a čo Juraja drží na jeho mieste v T-Systems? Môžeme vidieť, že TOP odborníci z firmy odchádzajú za vidinou lepšieho zárobku, kvôli zaujímavejšej práci, alebo proste potrebujú zmenu. Juraj sa pousmeje pri otázke či mu chodia na LinkedIn nejaké lákavé ponuky. Sám sa ešte za architekta nepovažuje, stále sa musí vzdelávať a nedá dopustiť na dobré a korektné medziľudské vzťahy v rámci tímu a dobrého tím lídra. Doteraz mu to vychádzalo tak, že pravidelne každé dva roky sa posúva o pozíciu vyššie. Juraj má 37 rokov a má to šťastie, že svoju manželku stretol práve v T-Systems, keď sa zdokonaľoval v nemčine. Vo svojom voľne sa venuje malej dcérke a preháňa sa na kolieskových korčuliach. Na bicykli spoznáva okolie Prešova, kde s rodinou býva. Do práce dochádzajú celá partička, štyria až piati Prešovčania. Aj tu je zjavné, že sú to programátori, nikdy na seba za tie roky nečakali viac než polhodinku. Juraj si vie veci načasovať.


Skúšky v prostredí RedHat


Ak chcete získať tričko RedHat architect, musíte absolvovať sedem praktických skúšok, ktoré Juraj zvládol za dva a pol roka. Na skúškach sa používajú praktické úlohy a je ich okolo 11 až 20, čiže človek nemá možnosti A, B, C, D, z ktorých by si mohol vyberať. V rámci skúšky, ktorá trvá tri až štyri hodiny sa rieši reálna konfigurácia systému, človek nemá prístup na internet a nemôže používať žiaden manuál, len ten, ktorý je v počítači. Ak je skúška neúspešná, vo výsledkoch sa nedozviete kde ste urobili chybu, musíte opakovať celú skúšku od začiatku. Len v percentách sa dozviete v čom ste boli dobrý.

Prvé dve skúšky boli RedHat System administrator a Engineer, no a ďalších päť bolo Virtualization Administrator, Expertise in Server Hardening, Performance Tuning (keď sa niečo deje so servrom, tento kurz ti pomôže nájsť problém), High availability Clustering (človek s týmto certifikátom vie viac o konfigurácii systému, má vyššiu dostupnosť a spoľahlivosť služby) a System administrator in ReHat Open Stack (človek si vie nakonfigurovať prostredie, v ktorom pracuje. Na desktope sa napríklad vie prepínať z windowsu do linuxu.) Čo sa týka Open stack-u ľudia na oddelení sa snažili budovať si vedomosti, aby pochopili ako služby navzájom fungujú. V budove Cassovar Business Centrum II. s podporou ľudí z oddelenia Strategický rozvoj vznikol Test Lab, kde si môžu zamestnanci skúšať rôzne konfigurácie systému. Im som naozaj vďačný za to, že som mal dobré základy pri certifikáciách. Nuž a keď Juraj absolvoval sedem certifikácií stal sa RedHat architektom.

Keď som sa Juraja opýtala, či daným systémom po skúške stopercentne rozumie, zamyslel sa: „Samotný certifikát negarantuje, že absolvent vie všetko, ale určite vidí viac do hĺbky vecí a vie sa orientovať keď nastane problém.“ Ako RedHat architekt vie Juraj vybrať produkty z portfólia RedHat a napasovať ich zákazníkovi tak, aby všetko fungovalo podľa zákazníkových predstáv.

Keď teda Juraj pri svojej práci narazí na neriešiteľný problém, ale tak trochu tuší, kde by mohla byť chyba, navštívi vendora, človeka, ktorý vytvára samotný operačný systém. Niekedy sa stretnú na konferenciách vendory rôznych operačných systémov no a tam sa už ukazuje prstom, kto má chybu, alebo „bug“ v systéme. V takýchto situáciách vie Juraj posúdiť, kde by chyba mohla byť, robí takzvaného moderátora v diskusii. Keďže má vysoký certifikát, má prehľad architekta, vie posúdiť veci zo širšieho záberu, vie kam sa uberať. Aby sme tomu rozumeli, za každú chybovosť v systéme sa platí, preto si vendory takýto „horúci zemiak“ pohadzujú medzi sebou a Juraj má magickú moc, vie určiť u koho zrejme tento horúci zemiak pristane.

IKT kategórie v T-Systems Slovakia


Skupiny, ktoré sú na „kóloch“ sú označené ako IKT 1 junior, admin 2 a admin 3. (Pod IKT rozumej informačno-komunikačné technológie.) Skúsenejší inžinieri už potom majú označenie IKT inžinier, IKT konzultant a IKT architekt. V tíme Production Engineering nájdete linux inžinierov a multitechnický tím. Ešte stále by sa ale do tímu zišiel ďalší „Linuxák“. Bola by to zaujímavá práca v medzinárodnom tíme. Tak čo, trúfa si niekto?

 

Napísala: Kristína ZÁTHURECZKÁ Foto: Róbert PETRÍK