Naomi Grega: Diverzita, rôznorodosť či rozmanitosť. Každý si myslí, že vie, čo to znamená, no v skutočnosti to tak nie je

<Zadajte anotáciu>

Naomi je Kanaďanka žijúca na Slovensku. V Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia pracuje na pozícii projektového manažéra na oddelení kvality. Venuje sa predovšetkým agilnému projektovému manažmentu. Aj pre svoje komunikačné schopnosti sa stala ambasádorkou pre oblasť diverzity, o ktorej nám v rozhovore porozprávala viac.

Prečo si sa rozhodla pracovať a žiť v Košiciach?

Môj manžel je Slovák, takže som sa ocitla na Slovensku, teda v Košiciach z osobných dôvodov. Ak nehovoríte po slovensky, pracovné možnosti sú tu dosť obmedzené. Prvé roky som učila angličtinu, ale nebolo to to pravé. Už je to 11 rokov, čo som sa rozhodla prejsť z výučby do IT segmentu. Prostredníctvom IT môže človek robiť skutočne veľa zaujímavých vecí, a nemusí to byť práve kódovanie či programovanie.

 

Čo ti na domove odkiaľ pochádzaš najviac chýba?

Pochádzam z východného pobrežia z mesta Halifax. Je to priamo pri oceáne. Doma sú všade pláže a je veľmi jednoduché dostať sa k oceánu, či v zime alebo v lete. To mi chýba asi najviac.

 

Aká je tvoje pozícia v DT ITSO SK?

Som projektový manažér na oddelení kvality. Momentálne som zaradená do interného programu, kde pracujem ako agilný PMO. A tiež pracujem na komunikácii pre programy a zároveň som ambasádorkou pre oblasť diverzity.

 

Ako vyzerá tvoj pracovný deň?

Dá sa povedať, že každý deň mám veľa stretnutí, na ktorých sa snažíme agilne štruktúrovať. Mávame denný standup s rôznymi skupinami ľudí z projektu. Ale väčšinou je môj deň plný rôznych stretnutí, ich plánovaní a vytváraní dokumentácií.

Si ambasádorkou pre diverzitu, čo to znamená? 

Diverzita, rôznorodosť či rozmanitosť. Každý si myslí, že vie, čo to znamená, no v skutočnosti to tak nie je. Pre mňa znamená diverzita to, že chcem, aby sa každý v DT ITSO SK cítil zahrnutý do nielen pracovných povinností, bez ohľadu na jeho pôvod. Myslím si, že nie je správne, aby sa niekto mal cítiť v práci menejcenný alebo vynechávaný len kvôli svojej rase, sexuálnej orientácii či kvôli náboženstvu. Mojou prácou je vynaložiť maximálnu snahu a efektivitu na to, aby som kolegom, ktorí sú z iného prostredia alebo majú iný životný štýl ako väčšina, vysvetlila ich dôležitosť a prínos pre našu spoločnosť.

 

Je nejaký rozdiel v tom, ako slovenské firmy riešia tému diverzity teraz a pred pár rokmi?

Určite áno a je naozaj dobré, že sa téma diverzity znova otvorila a že sa o nej hovorí, pretože v spoločnosti celkovo je rozmanitosť oveľa väčšia, ako pred niekoľkými rokmi. Vidieť to aj v IT segmente. Pred pár rokmi bola táto oblasť vyhradená len mužom, aj v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia majú muži svoje väčšinové zastúpenie. Ale na vedúcich tímových pozíciách a pozíciách vedúcich oddelení sme zaznamenali pomerne veľa žien. A z toho mám veľkú radosť. Páči sa mi fakt, že ženy, ktoré zastávajú manažérske pozície, nie sú len na oddelení Human Resources, ale nájdete ich naprieč celou spoločnosťou aj na technických oddeleniach. 

 

Spomenula si, že najmä v IT si ľudia myslia, že je to len pre mužov. Ako by ste povzbudili ženy, aby šli a skúsili pracovať v IT spoločnosti?

Je dôležité, aby si ženy uvedomili, že v  DT ITSO SK sú pozície skutočne rôznorodé. Svoje schopnosti a skúsenosti môžu aplikovať na rôznych oddeleniach. Projektový manažment je oblasť, ktorý nie je zastrašujúci, ako možno niektoré technické oddelenia, no práca dokáže byť stále zaujímavá. Nie je dôvod na strach, ak máte vášeň, zanietenie a znalosti cudzích jazykov, v našej spoločnosti môžete vyskúšať skutočne čokoľvek.

Aké aktivity vyvíja DT ITSO SK na podporu a zlepšenie rozmanitosti?

V rámci diverzity využívame aj analýzy, ktoré následne prezentujeme vedúcim tímov. Ide o čísla, ktoré poukazujú na to, akí ľudia u nás pracujú, z čoho by sme vedeli následne profitovať. Ak máme v tíme niekoho zo zahraničia, môžeme ťažiť z jeho jazykových znalostí, nápadov, čo môže v konečnom dôsledku pomôcť tímu rásť a rozvíjať sa rôznymi smermi.

Pripravujeme reláciu, v ktorej chceme združiť tímlídrov, v ktorej by si mohli predávať skúsenosti a vedomosti, prečo je je výhodou mať v tíme ľudí z rôznych aspektov rozmanitosti.

Pracujeme aj na programe I really want, pred pár mesiacmi sme natočili video o medzinárodnej rozmanitosti a naše ďalšie video bude o tom, že aj starší ľudia majú pracovné skúsenosti, vedomosti a nápady, ktoré môžu pomôcť mladším kolegom a naopak. Vždy sa máme čo naučiť od svojich starších alebo mladších kolegov.

 

Čo si myslíš, aká je budúcnosť tejto oblasti? 

Diverzita je témou, ktorá tu bude vždy. Na Slovensku ešte stále v niektorých smeroch zaostávame za ostatnými krajinami nielen z Európskej únie. V DT ITSO SK máme stále veľa zamestnancov, ktorí pochádzajú z Košíc, resp. z blízkeho okolia. Tým pádom majú menšiu pracovnú skúsenosť so stretávaním ľudí, ktorí vyznávajú iné náboženstvo, sú inej farby pleti, či majú inú sexuálnu orientáciu. To je niečo, na čo nie sme úplne zvyknutí, no pri rôznych spoluprácach a pri budovaní vzťahov s partnermi či klientmi z iných krajín sa naši zamestnanci správajú ukážkovo. Sú otvorení, „openminded“, voči svojim kolegom zo zahraničia. Sama to pociťujem každý deň, nakoľko pochádzam z Kanady. Máme však pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, aby sme boli pripravení akceptovať cudzie kultúry a inakosti. Pozrime sa len na Anglicko. V tejto krajine žijú a pracujú ľudia z rôznych kútov sveta a stále tá diverzita nie je stopercentná.

 

Ako by si opísala diverzitu v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia?

 Z mojej osobnej skúsenosti môžem povedať, že máme naozaj skvelé skúsenosti. Tímy sú otvorené, či už sa bavíme o jazykovej bariére alebo čo sa týka pohlavia, je to jedno. Ľudia to všetko akceptujú. A som za to rada :-)

 

Premýšľala si niekedy nad tým, že sa naučíš programovať?  

Chcela by som vedieť kódovať, no na to človek musí mať čas a venovať sa tomu na sto percent. Ja toho času nemám nazvyš, možno keď deti trošku vyrastú, budem mať času na získavanie nových zručností z oblasti IT viac.

Čo ťa na DT ITSO SK baví najviac?

Páči sa mi táto spoločnosť. Je v nej veľa rôznych príležitostí ako rásť a učiť sa, ponúka mnoho skvelých kurzov, ktoré môžete absolvovať. A páči sa mi, že je tu prístupnejší manažment. V skutočnosti má ktokoľvek šancu podeliť sa o to, čo chce, ak sa chopí šance.

Nezáleží na tom, ako vysoko je daný manažér, stále sa s ním viete porozprávať. Je to naozaj skvelý spôsob, ako riadiť spoločnosť.

Ako prebieha tvoj work life balance?

Zosúladenie pracovného a súkromného života bolo za posledný rok a pol naozaj ťažké. Boli dni, keď sme boli doma všetci. Ja v práci, deti na online výučbe, do toho všetky možné telefonáty a videokonferencie. Bolo ťažké udržať balans medzi rodinou, časom pre seba a prácou. Teším sa a dúfam, že život bude o niečo normálnejší. Ak mám čas pre seba, idem behať, aj keď som v tom „začiatočník“, pretože každý rok začínam s behom na jar. Potom príde leto, horúčavy a sparno a tam sa moje behanie končí. Tak presedlám na plávanie. Niekedy mám pocit, že stále začínam od začiatku. No mám za cieľ raz skúsiť triatlon, rada behávam, plávam a bicyklujem, to by som mohla prežiť.