Najčastejšie otázky o duáli

<Zadajte anotáciu>

Príležitosť prihlásiť sa na duálne vzdelávanie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej máš do 31. mája 2021. Možno aj zvažuješ túto možnosť, máš ale pár otázok. Pripravili sme preto výber FAQ otázok, na ktoré aj rovno odpovedáme, aby bolo všetko na jednom mieste.

Čo je to duálne vzdelávanie?

Duálne vzdelávanie je forma vzdelávania, na ktorej sa podieľa škola - v prípade nášho duálu SPŠ elektrotechnická, a súkromné firmy, medzi ktoré patrí aj DT IT Solutions. Štúdium v odbore Počítačové systémy prebieha v škole ale aj vo firme, kde venujeme až 70 % času praxi a tomu, aby si získaval praktické zručnosti a bol pripravený na svoju kariéru.

Čo mi duál v DT IT Solutions Slovakia ponúka?

Duál ti ponúka najmä šancu začať budovať kariéru v perspektívnej oblasti, ktorá je budúcnosťou už po strednej škole. Počas 3 rokov budeš študovať, získavať potrebné praktické zručnosti, a zároveň si vďaka platenej praxi aj zarobíš. Po ukončení štúdia získaš titul Diplomovaný špecialista, medzinárodný certifikát odbornej spôsobilosti Fachinformatiker a v DT IT Solutions Slovakia máš garantované pracovné miesto. Keďže budeš v čase svojho nástupu do práce vo firme už 3 roky, po duáli nezačínaš na juniorských pozíciách, ale makáš na svojej kariére z vyššej pozície.

Kto sa môže prihlásiť na duálne vzdelávanie?

Na náš duál sa môže prihlásiť absolvent strednej školy s maturitou (aj tou, ktorú dostane na konci školského roka 2020) alebo aj mladý človek, ktorý absolvoval maturitnú skúšku najneskôr v roku 2015 - jeho maturitné vysvedčenie nesmie byť staršie ako 5 rokov.

Ako prebieha duálne štúdium v DT IT Solutions Slovakia?

Štúdium trvá 3 roky - prvý rok tráviš viac času v škole, kde získavaš teoretické vedomosti. Postupne však tráviš čoraz viac času priamo vo firme, kde si vedomosti overuješ priamo v praxi. Počas štúdia sa ti venujú pedagógovia SPŠ elektrotechnickej aj tzv. PDM – manažéri osobného rozvoja, ktorí ti pomôžu zvládnuť začiatky, hľadanie praxe v tíme v DT IT Solutions Slovakia a pomôžu ti aj s tvojim kariérnym plánom.

Platí sa za štúdium?

Štúdium je bezplatné :)

Z čoho pozostáva prijímací pohovor?

V roku 2020 robíme pohovory online, pozostávajú z 3 častí - rozhovoru o tebe, a tvojej motivácii študovať duál, preverenia angličtiny (tu odporúčame prejsť si maturitné témy) a základných technických znalostí, aby sme vedeli, ako na tom si.

Čo si najviac ceníte na uchádzačovi o duál?

Jeho vlastnú motiváciu a dôvody, prečo chce ísť na duál. Ak v ňom vidíme chuť učiť sa nové veci, zápal pre IT a túžbu makať na sebe, je to náš človek.

Môžem sa na duál prihlásiť, aj keď mi nejde matematika?

Na duáli sa venujeme technickým a netechnickým predmetom, priamo žiadnu matematiku mať nebudeš. Samozrejme, v IT sa ti zíde logické uvažovanie.

Ako si môžem popri štúdiu zarobiť?

Štúdium ti ponúka platenú prax, ktorá je povinná, no si za ňu finančne ohodnotený. Navyše môžeš získať každý mesiac motivačné štipendium za svoje výsledky a dochádzku. Prvý rok je toto štipendium max 150 eur a v poslednom ročníku 260 eur. Počas leta môžeš brigádovať - inú brigádu nebudeš potrebovať.

Máte k dispozícii internát?

Firma nedisponuje vlastným internátom. SPŠ elektrotehcnická má stredoškolský internát, ktorý je určený najmä stredoškolákom, avšak stále sa nájde aj pár miest pre dualistov. Čím skôr o sebe dáš vedieť, tým lepšie. V Košiciach je však ale k dispozícii viacero internátov, napríklad na Jedlíkovej, Werferovej alebo v Šaci. Ak si z iného mesta a dochádzanie je pre teba náročné, stačí, ak prežiješ na internáte prvý rok - naši cezpoľní dualisti si totiž už v 2. ročníku obvykle prenajímajú spolu byt a žijú v podnájme a súkromí.

Potrebujem v IT anglický jazyk?

Áno, potrebuješ sa vedieť najmä dorozumieť - počas štúdia budeš mať angličtinu, takže ťa doučíme to, čo bude treba.

Koľko študentov prijímate na duál?

Na duál prijímame 30 študentov.

Aká je možnosť kariérneho rastu v DT IT Solutions Slovakia?

V DT IT Solutions Slovakia máš možnosť posúvať svoju kariéru vyššie a venovať sa sebarozvoju. Keďže nezačínaš na juniorskej pozícii, máš šance vypracovať sa rýchlejšie na vyššie pozície - je to len na tebe. Z našich doterajších absolventov máme viacerých takých, ktorí to dotiahli až na inžinierske pozície či pozíciu junior konzultanta.

Koľko študentov si našlo uplatnenie po ukončení štúdia?

Každý absolvent má po úspešnom ukončení štúdia garantované pracovné miesto v DT IT Solutions Slovakia, teda zamestnanie si po duáli našiel každý, kto ho zvládol :)