Michal Vanický: Nepracujeme len s IT, ale aj s ľuďmi

<Zadajte anotáciu>

Mišo prišiel do spoločnosti ešte ako študent umelej inteligencie v roku 2009. Dnes je súčasťou medzinárodného tímu architektov, ktorí navrhujú enterprise riešenia v rámci koncernu Deutsche Telekom. Vo firme patrí medzi odborníkov okrem iného aj na návrh architektúry v cloude. Aj preto sa stal naším ambasádorom.

Prečo si prijal rolu ambasádora?

Dalo by sa povedať, že som už u nás známa firma. Pravidelne som školil, prednášal som u nás aj na TUKE, prezentujem firmu a ohľadom informačných a ERP systémov rozprávam všade, kde chodím. A už mám dokonca aj vlastnú fotografiu v nadživotnej veľkosti .

Ako by si priblížil rolu architekta v IT firme?

IT architekt je podľa mňa taký termín, ktorý sa ešte stále definuje. Ale je to podobné ako pri architektoch, ktorí stavajú domy. Pracujeme od základov na aplikácii, systéme či portáli, podľa požiadavky klienta. Pripravíme celú kostru riešenia a do nej následne pridávame komponenty, ideme teda od povrchu až hlboko do detailov. Pekné na tejto práci je, že práve architekt je ten, kto určuje, čo sa pri riešení požiadavky použije. Preto však potrebuje mať široký prehľad, množstvo kontaktov a chuť objavovať.

Prečo je architektúra dôležitá?

Bez nej nebude dobre fungovať žiadna IT služba. Dobre navrhnutá IT architektúra zabezpečí flexibilné, bezpečné a finančne nenáročné narábanie s dátami. Dáta sú nová ropa, ako sa hovorí. A efektívne narábať s dátami je dnes kľúčové.

Priblížil by si nám svoju kariéru vo firme?

Do Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, vtedy ešte T-Systems Slovakia, som nastúpil ešte ako študent v roku 2009, po mesiaci som už začal pracovať na full time. Po vyše dvoch rokoch som z firmy odišiel, no po 11 mesiacoch som sa vrátil. Začínal som ako SAP ABAP developer, to bolo ešte v čase, kedy sme tu v Košiciach nemali veľa developerov. V roku 2016 som sa od SAPu začal vzdiaľovať a začal som robiť software solution designera, čo bol môj prvý krok k tomu, aby sa zo mňa stal architekt. Krátko na to som dostal ponuku stať sa členom nemeckého tímu architektov, v ktorom som už vyše troch rokov. Našou úlohou je hľadať enterprise riešenia v rámci koncernu.

Počas svojho pôsobenia vo firme si teda zažil jej vývoj...

Ja som vo firme, s ročnou prestávkou, od roku 2009. Venoval som sa v tom čase developmentu v SAP prostredí a naša práca spočívala hlavne v tom, že sme dostali konrétne zadanie, špecifikáciu, čo je treba naprogramovať alebo konfigurovať a podľa toho sme robili. V Košiciach sme vtedy nechyrovali o tom, aby bol niekto spomedzi nás dizajnér či architekt. Časom sa u nás začali rozbiehať zaujímavé projekty, už to nebolo prevažne iba o reportingu, monitoringu a práci len na základe špecifikácií, ale postupne sme boli prizývaní k návrhu IT riešení, získavali know-how. Spoločnost sa začala transformovať viacej smerom ku orientácii na produkty. Zvyšovali sme svoje kompetencie a skúsenosti a začali sa nás už pýtať na návrh. Dostávali sme čoraz viac zodpovednosti a logicky aj dôveru.

Dnes pracujeme prevažne v agilnom móde a sme pre nemeckých kolegov v rámci koncernu Deutsche Telekom partnermi a sme súčasťou aj komplexných a veľkých projektov, kde zastupujeme prakticky už všetky typy rolí.

Bol si už odmala naklonený IT?

Nie, práveže nie, ja a počítače sme neboli až takí kamaráti. Celú strednú som bol nastavený, že idem študovať psychológiu, až v poslednom ročníku som sa rozhodol zmeniť to a vybral som si umelú inteligenciu na TUKE. To nakoniec prepojilo techniku, prírodné a humánne vedy, ktoré ma bavili. Reálny záujem o IT prišiel až vo firme, keď som objavil more možností, ktoré IT ponúka. To je aj najsilnejší dôvod, prečo som stále tu – sme jedna veľká firma, ktorá sídli v Košiciach, ale reálne sú to stovky projektov a človek vie vďaka tomu nahliadnuť do všetkého možného.

Čo človek podľa teba potrebuje pre prácu v IT?

Neustálu vôľu učiť sa, chuť objavovať, abstraktné myslenie, pokoru a zmysel pre komunitu. Síce hovoríme, že pracujeme s IT, ale v skutočnosti pracujeme s ľuďmi a IT. Pri návrhu architektúry musíme na človeka myslieť rovnako ako na bezpečnosť, flexibilitu, cenu, odolnosť...

Aký vývoj v oblasti architektúry očakávate do budúcna?

Budúcnosť a vlastne aj prítomnosť je po technickej stránke jednoznačne v cloude, ktorý má flexibilitu, bezpečnosť a finančnú nenáročnosť vo svojej DNA. Aj my vo firme kladieme veľký dôraz na to, aby boli aplikácie migrované alebo vyvíjané priamo v cloude. Napríklad ak nastane veľký dopyt po nejakom servri, architekt ho identifikuje (ideálne to urobí automat), určí, ktorú virtuálnu mašinu je potrebné vyškálovať a o 10 minút je problém vyriešený. Avšak ani cloud nie je riešenie na všetky problémy a aj v ňom je možné robiť veci zle, draho a nezabezpečene.

Po tej netechnickej vidím budúcnosť architektov v tom, že ich rola nebude vymedzená prevažne ku technickej stránke veci, ale že budú pokrývať viacero rolí. Ono to tak viacmenej bolo vždy, len si myslím, že IT sféra si stále viac vyžaduje aby bol človek schopný plniť viacero rolí. Čiže architekt by mal vedieť robiť aj konzultanta, mal by vedieť do väčšej miery implementovať svoj návrh, v závislosti od zamerania a domény by mal mať niečo z developera, devops inžiniera, testera a pod...