Máme prvých dualistov IKT na Slovensku

<Zadajte anotáciu>

Slová chvály, poďakovania, úsmev na perách i  slzy dojatia, to všetko zažívali dnes historicky prví absolventi duálneho odborného vzdelávania v oblasti informačno-komunikačných technológií na Slovensku. Dvadsaťdva mladých talentov, a odteraz už aj zamestnancov T-Systems Slovakia, si svoje diplomy prevzalo vo veľkom štýle, počas slávnostnej promócie odohrávajúcej sa pod holým nebom, v priestoroch Kulturparku v Košiciach.

dualceremony_t-systems-23

Ako prví mimo územie Nemecka tak získali od Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory nemecký certifikát odbornej spôsobilosti, rovnocenný tomu, ktorý dostávajú študenti v Nemecku v odbore Fachinformatiker (špecialista pre počítačové systémy). "Certifikáty, ktoré dnes úspešným absolventom udelíme svedčia o tom, že obsah a kvalita ich ukončeného štúdia sú na rovnakej úrovni ako v Nemecku,“ povedal výkonný člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Dr. Guido Glania, počas tlačovej konferencie, ktorá predchádzala slávnostnej promócii.

IMG_6103

Trojročné vyššie odborné štúdium s prvkami duálneho vzdelávania otvorila Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach v spolupráci s T-Systems Slovakia a Košickým samosprávnym krajom (KSK) ako zriaďovateľom školy v septembri 2013. „Koncept tohto štúdia sme vytvorili na základe 40-ročnej skúsenosti v Nemecku a 20-ročnej v rámci skupiny Deutsche Telekom. A som veľmi pyšný na to, že sme v skutočnom partnerstve, v rámci silného a spoľahlivého legislatívneho rámca, dokázali spojiť skúsenosti vo výučbe predmetov pre budúcnosť s ambíciou mladých ľudí v tomto regióne. A podarilo sa to vďaka nadšeniu a vytrvalosti ľudí v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach a T-Systems Slovakia,“ uviedol počas slávnostnej promócie Daniel Giebel, výkonný riaditeľ  T-Systems Slovakia.

IMG_6373

Študenti 3. ročníka v apríli tohto roku absolvovali písomnú časť záverečnej skúšky, ktorá pozostávala z technickej, projektovo-ekonomickej a pracovno-právnej oblasti. Skúška trvala 240 minút a testy boli prevzaté z Nemecka (25 % otázok bolo prispôsobených slovenskému kontextu). V júni pokračovali ústnou časťou, v rámci ktorej obhajovali aj svoju absolventskú prácu. Spolupráca T-Systems Slovakia, Košického  samosprávneho kraja a Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach sa začala skôr, ako nadobudol účinnosť zákon o odbornom vzdelávaní. Otvoreniu štúdia predchádzala intenzívna spolupráca T-Systems Slovakia na materiálno-technickom vybavení školy, ako aj príprave výchovno-vzdelávacieho programu. Skúsenosti partnerov taktiež v mnohom ovplyvnili konečnú podobu zákona o odbornom vzdelávaní. V jednotlivých ročníkoch tento školský rok celkovo študovalo 65 žiakov, z toho 5 dievčat  (23 žiakov v prvom ročníku, 20 žiakov v druhom ročníku a 22 v treťom ročníku). Časť vzdelávania sa uskutočňovala v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach a časť v spoločnosti T-Systems Slovakia. Počas štúdia bolo teoretické vyučovanie a získavanie znalostí v prostredí školy prepojené s praktickým rozvojom tvrdých aj mäkkých zručností v rámci rozsiahlej praxe v T-Systems Slovakia. Objem praktického vzdelávania dosahoval až 70 percent celkového dostupného času výuky, čo v priebehu 3 rokov štúdia predstavuje 1600 hodín praktických cvičení a ďalších 1050 hodín odbornej praxe vo firme.

IMG_6466

Duálne štúdium, ktoré spolu s partnermi realizujeme zjednodušene znamená, že v prvom ročníku sú žiaci 3 dni v škole a 2 dni vo firme, v druhom je to opačne, teda 2 dni v škole a 3 dni vo firme. V prvom polroku 3. ročníka majú žiaci vyučovanie v škole len jeden deň v týždni, ostatné dni sú na praktickom vyučovaní vo firme. Celý druhý polrok tretieho ročníka majú žiaci prax vo firme, priebežne pracujú na svojej záverečnej práci,“ vysvetlil Štefan Krištín, riaditeľ Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach.

IMG_6723

Počas štúdia môžu žiaci získať od spoločnosti T-Systems Slovakia prospechové štipendium, vykonávajú produktívnu prácu  pre firmu a postupne získavajú aj ďalšie benefity. Tým najväčším je možnosť pokračovať v pracovnom pomere pre tých študentov, ktorí toto štúdium úspešne ukončia a splnia firmou požadované kritériá počas celého štúdia.