Lietajúci holanďan

<Zadajte anotáciu>

Pracoval ako námorník, mysliac si, že toto bude jeho celoživotnou prácou. Joren Peter Afman, inšpiratívny človek, vedúci architekt projektu NGENA, hovorí o svojom životnom príbehu podobnom Lietajúcemu holanďanovi – hlavnej postave opery Richarda Wagnera.

Pýtal sa Martin Bača z TC Divízie:

Joren, hneď na úvod: Prečo si si vybral pre život práve Slovensko?


Moja vtedajšia priateľka bola z Košíc. Chcela sa vrátiť na Slovensko, naspäť k rodine. Pre mňa bolo nepredstaviteľné ísť s ňou, najmä kvôli jazykovej bariére. Preto som jej sľúbil, že sa presťahujem v prípade, ak si tam nájdem prácu. Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tu niečo nájdem (práve pre spomínanú neznalosť jazyka). Ale ako sa ukázalo, prácu som si našiel a po pár mesiacoch som sa presťahoval do Košíc aj ja.

Ale napriek tomu ak porovnáme Holandsko a Slovensko ... Mnohí by si vybrali život v krajine tulipánov. Bolo aj niečo iné na Slovensku, čo ťa presvedčilo?


Cestoval som na Slovensko aj pred tým a veľmi som obdivoval slovenskú prírodu a tradície. Takisto som si zakaždým veľmi vážil slovenskú pohostinnosť a priateľských, otvorených ľudí. Žil som v Holandsku asi 20 rokov a vnímal som, že všetko je tam veľmi rušné a uponáhľané. Chcel som trochu viac voľnosti a priestoru. A Slovensko bolo dobrou príležitosťou ako to zmeniť.

A ako si sa dostal do IT sféry? Zaujímal si sa o to od začiatku?


Práve naopak. Nikdy som neuvažoval nad prácou v IT. Po škole som začal pracovať ako námorník a myslel som si, že toto je cesta, na ktorej zostanem celý svoj život. Ale môj otec pracoval v IT a naučil som sa od neho veľmi veľa. Navyše, všetky informácie mi išli do hlavy akosi ľahko a cítil som, že na to mám vcelku talent. A preto, aj keď som mal úplne iné ambície, skončil som v IT „branži“. Myslím si, že tieto veci sú už dopredu dané osudom a nedajú sa zmeniť.

Popíš nám ako si sa dostal do T-Systems a ako si sa stal vedúcim architektom.


Začal som pracovať tu v Košiciach v konkurenčnej firme ako Senior Technology Security Manager. V určitom bode som už ale cítil, že som dosiahol limit na tejto pozícii a nedalo sa posunúť ďalej. Až raz zazvonil telefón a prišla ponuka pracovať pre T-Systems. Tú som prijal a teraz som tu.

Na čom v rámci T-Systems aktuálne pracuješ?


Som vedúcim architektom na projekte NGENA v rámci TC organizácie. Som zodpovedný za virtualizáciu platformy a tiež prídavné servre a služby (virtuálne zariadenia.). Pracujem s mimoriadnym tímom inžinierov, dizajnérov a architektov na výstavbe takzvaných „Central nodes“, základných uzlov NGENA platformy po celom svete. Mojim špeciálnym poslaním je security&compliance a tiež dizajn a výstavba security monitoringu pre platformu.

A čo tvoja kariérna budúcnosť?

Aká bude moja cesta do budúcna ešte neviem. Ale vychádzajúc z toho, že moja súčasná pozícia je v rámci technického napredovania jednou z najvyšších, pravdepodobne sa budem musieť viac špecializovať, alebo sa vydám cestou nových IT oblastí. V každom prípade som sa ešte nerozhodol a plánujem naďalej pracovať v súčasnom móde.

Ako vnímaš Slovákov?


Ako som spomínal, na slovákoch mám rád ich pohostinnosť a priateľskú povahu. Takisto sa snažia byť veľmi nápomocní v každom smere. Čo mi naopak prekáža je (ne)zmysel pre byrokraciu. To je jeden z aspektov, ktorý ma ubíja takmer denne.

Čo máš na Slovensku ako krajine rád?


Milujem slovenskú prírodu a nespočetné množstvo možností na trusitiku, cyklistiku alebo iné outdoorové aktivity. A samozrejme slovenské jedlo je niečo, čo som si veľmi obľúbil.


Prezradíš nám aj svoje záľuby?


Rád pracujem okolo domu, jazdím na motorke, občas majstrujem vo svojej garáži a rád vyvíjam aplikácie.

 

Ďakujem za príjemný rozhovor a prajem všetko dobré v tvojom pracovnom i súkromnom živote.

Napísal: Martin BAČA, (martin.baca@t-systems.sk)