„Kultúra v našej firme je sama o sebe benefitom”

<Zadajte anotáciu>

Ľudia sú od nepamäti poháňaní túžbou po zmene - bez  tohto hnacieho motora by bol náš život príliš fádny a bez  „chuti”. Nie každá zmena je však taká dobrá, ako sa na prvý pohľad zdá. Vtedy je najväčším umením prehodnotiť situáciu. K tomu došlo aj v prípade nášho kolegu Michala Vanického, Software Solution Designer-a, ktorý sa po odchode z madžentovej rodiny vrátil späť.

Ako si sa do našej firmy dostal a čo ťa na nej od začiatku lákalo?

Keď som v roku 2009 končil školu , zavolal mi kamarát, či nechcem prísť na pohovor do nového tímu. Predtým som ešte nebol zamestnaný a ponuka to bola lákavá, keďže malo ísť o vývoj, konkrétne o kombináciu JAVA a SAP. Bolo to ešte počas posledného semestra na škole, čiže možnosť nastúpiť do niečoho takého bola výborná.

Aká bola pozícia tvojho začiatku a do akej miery si sa posúval pred svojim odchodom?

Moja pozícia bola developer pre SAP v novovznikajúcom tíme, ktorý mal riešiť úlohy okolo SAPu, resp. vývoja v ňom. V tom čase ešte nebolo úplne jasné, aké kompetencie a úlohy budeme mať. Vzhľadom na nedostatok úloh a možností bol môj rozvoj pomalý, aj keď sme absolvovali zopár školení. Prax sa ale nahradiť nedá a ja som sa začal nudiť. Frustrovalo ma aj to, že som počúval, ako moji byvalí spolužiaci, narozdiel odo mňa, napredovali. Cítil som sa pri sile po skončeni VŠ a nemal som pocit, že zo seba dávam všetko.

Po akej dlhej dobe sis a rozhodol dať šancu niečomu inému? Ostal si vo „fachu”, alebo si skúsil niečo z úplne iného súdka?

Po 2 a pol roku som prešiel do inej košickej firmy, kde som robil vývoj v SAPe, avšak v inej doméne.

Aké boli začiatky na novom mieste? Porovnával si prostredie a ľudí s T-Systems, alebo si mal v tejto veci od začiatku jasno?

Prísľub bol pekný, a síce, že vznikne tím ľudí, ktorí budú spolu riešiť implementáciu a údržbu. Pre developera z toho vyplývalo množstvo príležitostí. Porovnávaniu som sa, samozrjeme, nevyhol, ale ako to už býva - “new is always better”. Bol som na dlhodobom školení v Nemecku a následne na projekte v Rakúsku. S tým sa, prirodzene, spája posun, ktorý nevyhnutne musel prísť.

Ako na tom bol tvoj nový zamestnávateľ z pohľadu ľudskosti a benefitov – spĺňal tvoje štandardy, alebo ti predsalen niečo z „madžentovej” firmy chýbalo?

Systém benefitov bol o niečo chudobnejší a celková kultúra dosť iná ako u nás, avšak človek, ktorý mení prácu, vidí na novom zamestnávateľovi len to najlepšie. Až postupne som si všímal nedostatok aktivít a slabý kontakt s kolegami z iných tímov. Open door policy nebola samozrejmosťou, takže sa stávalo, že som sa s inými ľudmi z firmy stretol len na WC alebo v kuchynke. S mojím manažérom sme sa tiež vídali len zriedkavo.

Čo ťa presvedčilo o návrate do „Téčka”?

Niekoľko faktorov. Mne sa v „Téčku” páčilo, len som sa nudil a nevidel možnosť rozvíjať sa. Nový zamestnávateľ mal víziu do budúcna. . Bolo 5 dôvodov, kvôli ktorým som odšiel do inej firmy. Po čase sa však ukázalo, že 4 z nich sú v tej novej práci iba vzdušné zámky. Keďže sa situácia v TSSK značne zmenila, ani som nerozmýšľal, či využiť inú pracovnú ponuku.

Čo sa za dobu tvojej kariérnej zmeny zlepšilo? Tešil si sa naspäť medzi kolegov, alebo si začal na úplne novej pozícii?

Vrátil som sa do toho istého tímu. Ten medzičasom narástol o nové tváre a role, čo bolo super. Moja pozícia ostala rovnaká. Začal som sa však venovať hlavne úlohám a technológiám, s ktorými som, vďaka mojej skúsenosti u iného zamestnávateľa, už pracoval pred kolegami z TSSK.

Ako si sa od svojho návratu posunul? Máš pocit, že T-Systems je pre teba to pravé miesto, alebo ťa predsa len občas chytajú zajačie úmysly?

Veľmi výrazne - je treba povedať, že zásadný posun nastal aj v tej druhej firme. A síce tak, že som si uvedomil, že sa človek nemusí  báť ísť do nových vecí, alebo báť sa robiť niečo, na čo nie je školený a podobne. To sa po mojom návrate prejavilo tak, že som zrazu videl množstvo príležitostí, ktoré v T-Systems sú. Čo sa týka technických zručností, ale aj soft skills, mal som možnosť „pričuchnúť” hádam k všetkému, čo sa týka céleho spektra ľudskej osobnosti, ale aj SAP experta.

Zajačie úmysly ma samozrejme občas chytili. No  práve vďaka možnostiam, ktoré tu máme,  vďaka tomu, že mám možnosť tvoriť kultúru, a vďaka expertíze – čiastočne aj biznisovej -  tieto úmysly uplatňujem interne. Posledný rok robím napríklad software solution designer-a, čo je pozícia výrazne iná ako to, čo som robil predošlých 7 rokov. Možnosť robiť práve toje výsledkom synergických efektov môjho diania v TSSK a príležitostí, ktoré som v tejto firme využil.

Využívaš naše benefity naplno? Čo extra by si si ešte vedel v našej firme predstaviť (čo ti napríklad chýba od tvojho predošlého zamestnávateľa)?

Pravdupovediac  ani neviem, ako naplno využívam benefity, nemám v tom teraz taký prehľad. Tu a tam nejaká zľava a mobile work. Pre mňa je podstatná kultúra, ktorá tu prevláda. Už len tá je sama o sebe benefitom.

 

Ďakujeme Michalovi za úprimný rozhovor a prajeme mu aj naďalej veľa úspechov v jeho kariére.