Košický príbeh s názvom T-Systems Slovakia má 10 rokov

<Zadajte anotáciu>

Líder slovenského IKT priemyslu je so svojími 3850 zamestnancami druhým najväčším centrom zdielaných služieb a zároveň najrýchlejšie rastúcou firmou v odvetví.

Autor: Zuzana Kaňuchová

Desaťročie je pre krajinu krátka doba, ale v IT odvetví sa za tento krátky čas môžu pokojne odohrať dve až tri generačné zmeny technológií a know-how. Slovenská dcéra koncernu Deutsche Telekom využila posledné desaťročie na rast z nuly na druhú najväčšiu IT firmu na Slovensku a druhého najväčšieho zamestnávateľa na východe krajiny. Od materskej organizácie preberá čoraz zložitejšie úlohy a kompetencie. V niektorých oblastiach sa T-Systems Slovakia stala lídrom v rámci celého koncernu. Z jeho úspechu však profituje celý región východného Slovenska. Košice sa aj vďaka dynamike a mladíckemu elánu „Téčka“, ako hovoria firme zamestnanci, menia na moderné, sebavedomé mesto, ktorému sa otvára rovnako úspešná budúcnosť.

KROK DO NEZNÁMA

Investícia, ktorá prišla na východ Slovenska začiatkom roka 2006, bola výnimočná nielen cieľovým mestom ale aj zameraním na znalostnú ekonomiku. Globálny líder v oblasti telekomunikácií a informačných technológií, Deutsche Telekom, prostredníctvom svojej divízie T-Systems International oznámil, že v Košiciach vytvorí centrum zdieľaných IT služieb pre korporátnych klientov koncernu. Nová spoločnosť mala vytvoriť pár sto pracovných miest. Jej ambície však siahali podstatne ďalej než predpisovala počiatočná štúdia materského koncernu.

Vtedajšie vedenie videlo budúcich zamestnancov ako špecialistov na systémy, riadenie podnikových procesov, serverových systémov a špecializovaných zákazníckych aplikácií. Aby sa tento ambiciózny sen naplnil, musela začať premena celého regiónu – pomôcť vychovať a vzdelať generáciu IT-čkárov pre nové technológie a pre globálny trh. T-Systems Slovakia sa stala príkladom, ako rozbehnúť a udržať spoluprácu s miestnymi univerzitami i strednými školami. Mladá firma vstúpila do reálneho verejno-súkromného partnerstva s košickým samosprávnym krajom a ich spoločné úsilie bolo korunované zavedením vôbec prvého študijného programu vytvoreného priamo pre IT priemysel, a to vo forme duálneho odborného vzdelávania na Slovensku.



„Naši špecialisti najprv pomáhali školiť vysokoškolských pedagógov, neskôr sa spolu s odbornými učiteľmi pustili do tvorby obsahu nového študijného programu. Začínalo sa takmer s prázdnym listom papiera,“ vysvetľuje začiatky Martin Džbor, riaditeľ pre stratégiu a rozvoj. „Aj vďaka tejto spolupráci s regiónom a regionálnymi hráčmi sme pôvodné plány materského koncernu prekonali viac než desaťnásobne.“

Keď hovoríte s manažérmi či zamestnancami T-Systems Slovakia cítite silný patriotizmus a hrdosť na svoj región a na to, čo v ňom celý IT sektor dokázal.

KEĎ 2+2 JE VIAC NEŽ ŠTYRI

Regionálnu hrdosť nenájdete len v T-Systems Slovakia ale aj medzi ostatnými členmi regionálneho klastra Košice IT Valley, ktorý „Téčko“ pomáhalo zakladať pred desaťročím. Vtedy pracovalo v regióne okolo tisícky IT odborníkov. Dnes ich je aj vďaka úspešnému príbehu T-Systems Slovakia desaťtisíc, s plánom rásť ďalej. „Firmu ako je T-Systems Slovakia však nemôžete vnímať ako izolovaného hráča,“ uvádza svoje plány pre ďalší rozvoj košického IT lídra jej generálny riaditeľ, Daniel Giebel. „Košice predstavujú relatívne kompaktný región, a tak firmu našej veľkosti tu musí byť vidieť a počuť. Samozrejme v pozitívnom zmysle. Nedávno sme v spolupráci s Ekonomickou fakultou Technickej univerzity v Košiciach analyzovali ekonomický dopad, ktorý reálne máme na mesto a celý mikroregión a výsledky nás samotných veľmi prekvapili.“ Ak považujete IT firmu za príležitosť len pre „kockáčov“ či vysokokvalifikovaných expertov, niet divu, že výsledky prekvapia.

Len v roku 2015 sa prítomnosť T-Systems Slovakia v Košiciach prejavila vytvorením viac než 900 nových pracovných miest v regionálnej ekonomike (a to na dôvažok k vlastným 3 700 pracovníkom). „Tieto miesta nájdete najmä medzi našimi lokálnymi dodávateľmi ale aj v celom subdodávateľskom reťazci, ktorý končí spotrebou miestnych produktov a služieb,“ dopĺňa Džbor. Čísla a štatistiky bývajú abstraktné, ale okrem nich sú za úspešnou firmou aj konkrétni ľudia a ich osudy. V tomto roku dosiahne spoločnot ďalší míľnik – je vôbec prvou IT firmou na Slovensku, pre ktorú ukončí svoje odborné vzdelávanie v IT 25-ka mladých ľudí. Na pracovný trh sa ani nedostanú, kolegovia v „Téčku“ na nich už netrpezlivo čakajú vo svojich tímoch.

Tržby košickej firmy každoročne rástli tempom medzi 10 až 20 percent – pochádzajú z troch základných pilierov: služby outsourcingu informačných a komunikačných riešení, služby outsourcing a riadenia aplikácií a služby outsourcingu podnikových procesov v controllingu a účtovníctve. Aj vďaka týmto pilierom má firma ešte väčší ekonomický dopad na región. V minulom roku prispela k hrubému regionálnemu produktu nezanedbateľnou sumou 145 miliónov Eur. Z toho činilo 105 miliónov vlastnej pridanej hodnoty a ďalších 40 miliónov Eur pridanej hodnoty cez subdodávateľov a partnerské organizácie. T-Systems Slovakia je už tradične firmou s najrýchlejšie rastúcou pridanou hodnotou v IKT priemysle Slovenska a už tretím rokom sa pohybuje v top trojke IT firiem s najväčším príspevkom do slovenského hospodárstva cez pridanú hodnotu.

AMBÍCIE STÚPAJÚ

„Dosahovať ekonomický dopad – nielen na región ale tiež na našich zákazníkov a ich globálny biznis – to je črta firiem, ktoré môžu ašpirovať na pozície lídrov,“ s nadšením otvára otázku ďalších desaťročí generálny riaditeľ Giebel. Za prvých 10 rokov totiž do Košíc prebrali drvivú časť správy, rozvoja, riadenia a optimalizácie dátových centier koncernu. Košice riadia tri štvrtiny globálnych cloud platforiem koncernu, takmer dve tretiny prevádzkovaných globálnych SAP riešení, stali sa strategickou lokalitou pre globálne interné IT služby celého koncernu či centrom pre riadenie finančných procesov koncernu.



„Máme v pláne zvyšovať náš odtlačok v rámci globálnej spoločnosti,“ rozvíja svoju víziu Giebel, „jadro IT expertízy celého koncernu sa pomaly ale isto tvorí práve tuto v Košiciach. Ak teda naši partneri v krajinách ako Nemecko, Holandsko či Veľká Británia pracujú na novom riešení pre svojich zákazníkov, dostávame sa do pozície, keď komunikácia s našimi expertmi je nevyhnutnosťou na to, aby daný deal dosiahol úspech nielen po stránke technickej ale aj kvalitatívnej a finančnej.“ Košická firma má ambíciu priamo podporovať globálnu stratégiu koncernu zameranú na všadeprítomnú digitalizáciu, cloud a komunikačné siete novej generácie. „Košický T-Systems je pre mňa osobne jedinečnou príležitosťou,“ vysvetľuje svoju motiváciu spojiť svoj osud s Košicami Daniel Giebel, „Ako top manažér väčšinou prichádzate do firmy, ktorej klesá odbyt a musíte hľadať rezervy v nákladoch, znižujete počty zamestnancov... V Košiciach riešim diametrálne iné výzvy – rozvoj, výber z mnohých príležitostí, nábor nových ľudí, entuziazmus a vôľu rásť. Tak trochu sen každého riaditeľa.“

Košický sen teda po 10 rokoch pokračuje. „Nepochybujem o tom, že to tak bude v zvyšovaní objemu výkonov, ktoré sa budú v Košiciach realizovať. Príbeh našej spoločnosti ukazuje, aké zaujímavé výsledky vie priniesť nemecká procesná precíznosť a dôraz na kvalitu, vhodne skĺbená s chuťou východniarov učiť sa, riešiť nové úlohy a poctivo pracovať,“ otvára ďalší diel príbehu IT lídra z východu Slovenska aj jej riaditeľ pre stratégiu Martin Džbor.
Článok bol publikovaný vo vydaní FORBES ŠPECIÁL, 06/2016: Made in Slovakia