Koľko času ti zaberie štúdium duálu?

<Zadajte anotáciu>

Pripravila: JANA PETREKOVÁ - Duálne vzdelávanie

Čas si váži každý. Aj keď prokrastinácia je príjemná vec, neprinesie nám v živote úspech ani nám nesplní naše sny. Isto si si aj ty počas základnej, strednej či vysokej školy povedal, že je to len strata tvojho času.

Ako to s časom vyzerá na duáli? Budeš mať čas na  koníčky či partiu? Poď sa na to pozrieť s nami.

Škola vs. firma

Na našom duáli rozlišujeme v prvom rade to, kde prebieha štúdium - či si u nás v T-Systems Slovakia, alebo na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE). Pomer týchto dní sa mení spolu s tým, ako budeš postupovať z ročníka do ročníka:

1. ročník -  3 dni na SPŠE vs. 2 dni v T-Systems Slovakia

2. ročník - 2 dni na SPŠE vs. 3 dni v T-Systems Slovakia

3. ročník - 1 deň na SPŠE vs. 4 dni v T-Systems Slovakia

Ako v reáli vyzerá taký jeden deň dualistu? „Napríklad štvrtok je taký deň, že máme 2 hodiny skriptovania v T-Systems Slovakia, potom je hodinová pauza na obed a presun do Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej, kde máme cudzie jazyky. V 2. ročníku máme v škole jeden technický predmet, v 1. ročníku sme mali aj teoretické predmety zo systémov, programovania a sietí,” spomína Michal Borza.

Čas na praxi

Duálne vzdelávanie je hlavne o praxi, s nevyhnutnou dávkou teórie. Vieme ti povedať presne, koľko času stráviš na odbornej praxi vo firemných priestoroch: 1 530 hodín za 3 roky štúdia. Naši odborníci s tebou budú zdieľať svoje know-how a ty budeš aplikovať svoje teoretické poznatky. Kedy prebieha táto prax, ktorá je, mimochodom, platená?

1. ročník - v mesiacoch máj a jún

2. ročník – 4 dni v mesiaci a tiež celý máj a jún

3. ročník - každý druhý týždeň a celý druhý polrok

Počas tejto praxe si tak vieš celkom pekne privyrobiť. Prax je platená hodinovou mzdou, rozvíjaš na nej svoje IT skills a zároveň si súčasťou pracovného tímu, ktorý pracuje na reálnom projekte. Príde ti takéto trávenie tvojho času ako mrhanie?

Leto si vieš pekne vyriešiť tak, že budeš v tíme pokračovať brigádou. Niet o čom – o všetko je postarané – je to len na tebe, ako správne svoj čas využiješ.

O názor na trávenie času vo firme sme poprosili aj dualistov v 2. ročníku: „Mňa trochu prekvapilo, ako vrelo nás privítali na praxi a aj to, ako nás automaticky brali ako súčasť tímu a volali nás na teambuildingy. O to viac sa cítime ako bežní zamestnanci, aj keď zatiaľ nezodpovedáme za nijaký projekt,” dodal Martin Hrabčák.

 „Ja osobne už len čakám na ten čas, kedy môžem byť vo firme. V škole dostávame úlohy, zadania na doma a píšeme aj testy. Ak mám prax, prídem ráno na ôsmu do firmy a odchádzam o 15:00 hodine, čo mi vyhovuje viac, keďže sa zaúčam vo svojom pracovnom tíme, teda učím sa a aplikujem, čo viem, a pritom potom nemusím utekať na nijakú brigádu, aby som si zarobil,” zhodnotil Michal Borza.

Zaujal ťa duál ako forma pomaturitného štúdia? Prihlás sa na www.t-systems.sk/dual - čas máš ešte do 20. mája 2019, tak využi aj čas, ktorý aktuálne máš :)