Info z prvej ruky: Po pohovore som bola milo prekvapená, bolo to rýchle, stručné a v pohodovej atmosfére

<Zadajte anotáciu>

Aktuálna situácia si vyžiadala že prijímacie pohovory uchádzačov o duálne vzdelávanie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia prebiehajú tento rok v online podobe . Pre mnohých môže ísť o prvý pohovor vôbec, nie to ešte online. Pravdou však je, že sa naozaj nie je čoho báť. Potvrdí vám to aj Dominika, ktorá už má svoj pohovor za sebou a nám odpovedala na pár otázok.

Ako si sa pripravovala na pohovor?

O termíne pohovoru som sa dozvedela 4 dni pred ním. A musím povedať, že tak, ako som stresovala celé tieto dni, som už dlho nestresovala. Už však mám po pohovore a dosť ľutujem, že som sa bála, moje obavy boli neopodstatnené. Veľmi mi pomohli aj blogy o tom, ako zvládnuť online pohovor či rady od bývalých aj súčasných dualistov.

Robila si si prípravu?

Samozrejme, ani písomná príprava ma neobišla. Spísala som si body, ktoré by som určite chcela spomenúť. Premyslela som si poriadne, prečo chcem študovať duálne vzdelávanie, aké výhody, ale aj nevýhody má tento typ štúdia oproti štúdiu na VŠ a mala som možnosť sa sebakriticky ohodnotiť a opísať svoju osobnosť, keďže aj to bolo jednou z otázok počas pohovoru.

Aké si mala pocity pred pohovorom?

Ráno pred pohovorom sa vo mne miešali rôzne emócie – hnev, zúfalstvo, smiech, plač. Ale musím povedať, že to bolo zapríčinené najmä tým, že som mala väčší technický problém, ktorý sa mi stal v noci. Bez ohľadu na to som mala, samozrejme, rešpekt pred situáciou, s ktorou som sa doteraz ešte nestretla – s online pohovorom.

Čoho si sa bála najviac? Bolo to opodstatnené?

Najväčšie obavy som mala z angličtiny, keďže mám viac vzťah k nemčine. ALE! Nie je to ako v škole, kedy učiteľ neustále opravuje, usmerňuje a dáva ti najavo, že si sa niekde pomýlil. Na kladené otázky stručne odpovieš a ver mi, že táto časť pohovoru skončí skôr ako začala.

Prekvapilo ťa niečo počas pohovoru?

Ťažko povedať, keďže som bola pripravená na to najhoršie, aby ma nič nezaskočilo. Skôr som ostala po pohovore milo prekvapená, že to bolo rýchle, stručné a prebiehalo to v pohodovej atmosfére.

Ako sa ti komunikovalo online?

Moja predstava o online pohovore bola strašná, ale môžem povedať, že sa mi komunikovalo veľmi dobre z pohodlia mojej izby.

Akí boli ľudia na druhej obrazovke, ktorí s tebou robili pohovor?

Myslím, že osoby, ktoré so mnou robili pohovor, určite vedeli, ako sa práve cítim, minimálne bývalý dualista. Všetci boli zlatí, usmievaví a celý pohovor prebiehal v pozitívnej atmosfére. A aj keď som na niektoré otázky nevedela odpovedať, nič sa nestalo – pohovor pokračoval ďalej.

Čo by si odkázala tým, ktorých pohovor ešte len čaká?

Buď sám sebou. Ja viem, že to je ťažké, ale ver mi, že po prvých minútach všetok stres opadne a budeš celý pohovor vnímať ako super debatu s dobrými známymi. Nehraj sa na nejakého IT „špecialistu“ a odpovedaj úprimne. A na záver sa chcem podeliť o jednu myšlienku, ktorá mi veľmi pomohla sa upokojiť a zvládnuť stres: Zvládol si už veľa neľahkých situácii v živote a jeden pohovor ťa predsa nemôže rozhodiť. Najhoršie, čo sa môže stať, je to, že budeš neprijatý. A život sa predsa nezrúti a pôjde ďalej ako doteraz.


S kým  z DT IT Solutions Slovakia sa stretneš na online pohovore?

1. Pohovor vedie Delina Lazarová – ak budeš úspešný, práve ona bude tvoja Personal Development manažérka v DT IT Solutions Slovakia (tvoja priama podpora počas troch rokov štúdia).
2. Jazykové zručnosti overuje Mirka Gurská, ktorá rozpráva plynulo anglicky aj nemecky.
Pri overovaní technických znalostí sa striedajú naši dvaja úspešní bývalí dualisti – Tomáš Bielik a Matúš Čičvara. Obaja sú zamestnancami DT IT Solutions Slovakia, sú milí, empatickí a vedia sa naozaj vcítiť do toho, ako sa cítiš, sami si prešli pohovorom na duál.