Hľadanie spokojného života

<Zadajte anotáciu>

Úsmev ako dar je najväčšou a najstaršou celoslovenskou neziskovou organizáciou na pomoc a podporu detí z detských domovov a náhradné rodiny. Táto organizácia sa od svojho vzniku  v roku 1991 snaží postupne napĺňať svoje hlavné motto: “… aby každé dieťa malo rodinu”. Práve preto si za svoje poslanie kladie čas venovať sa deťom v detských domovoch, hájenie ich práva v zmysle Deklarácie práv dieťaťa a Dohovoru o právach dieťaťa.
Ako jediná organizácia na Slovensku pomáha odchovancom detských domovov pri adaptovaní sa na život mimo domova.

T-Systems Slovakia podporuje Úsmev ako dar vďaka Nadačnému fondu už niekoľko rokov. Nebolo tomu inak ani v roku 2017, keďže sme financiami zo spomínaného fondu podporili výstavbu krízového centra Vincentinum v mestkej časti Košice – Šaca. Po vzore krízového centra Dorka, ktoré vzniklo na Košickom sídlisku KVP v roku 2007, tak bude aj Vincentinum pomáhať ľuďom v ťažkej životnej situácii postaviť sa opäť na nohy.

Rodinám na Slovensku - i keď v odlišnej situácii - sa už niekoľko rokov snaží pomáhaž aj združenie Mareena.

Mareena je občianske združenie, ktorému záleží na ľuďoch budujúcich si život na Slovensku – bez ohľadu na krajinu pôvodu, etnickú príslušnosť alebo vierovyznanie. Vďaka spájaniu ľudí z cudziny a miestnych pomáhajú “rozbehnúť” cudzincom život na Slovensku prostredníctvom workshopov či iných aktivít. Jedným zo spôsobov zapájania sa sú aj kurzy slovenského jazyka. K nemu sa tento rok pridal aj IT kurz pre azylantov v Košiciach.

Nadačný fond T-Systems Slovakia poskytol združeniu Mareena prostriedky, vďaka ktorým sa 6 cudzincov učilo základné znalosti v práci s počítačmi. Počas 16-tich hodín sa mali možnosť naučiť ako pracovať s aplikáciami MS Office, ale aj ako využívať internet či Google mail.

Okrem cudzincov z Gruzínska, Afganistanu a Pakistanu bolo na hodinách vždy aj zopár dobrovoľníkov z T-Systems. Tí, v rámci svojho voľného času, pomáhali študentom lepšie pochopiť preberaného učiva, čo mnohokrát nebolo jednoduché kvôli jazykovej bariére. “Mnohí z účastníkov kurzu prišli na Slovensko kvôli tažkým vojnovým situáciám v ich rodných krajinách. Často sme si zaspomínali na ich rodné mestá, ukázali nám fotografie, naučili nové slovo v arabčine. Tieto chvíle boli kontrastom k veselým momentom, ktorých bolo našťastie oveľa viac. Po každej hodine nám ďakovali za možnosť rozšíriť si vzdelanie, čo im môže pomôcť pri hľadaní práce v Košiciach – na Slovensku sa totiž už usídlili natrvalo”, prezradila Lucia Komorníková, jedna z dobrovoľníkov.

Na konci kurzu boli účastníkom slávnostne odovzdané osvedčenia o ukončení a pevne veríme, že im poznatky z kurzu pomôžu pri nájdení spokojného života na Slovensku.