Hackeri v Košiciach vymysleli za 24 hodín 53 aplikácií

<Zadajte anotáciu>

V Košiciach počas uplynulého víkendu prebehol už tretí ročník podujatia T-Systems Hackathon, organizovaný spoločnosťou T-Systems Slovakia. V priestoroch univerzitnej knižnice sa stretlo 303 súťažiacich (z toho 239 programátorov, 14 analytikov, 17 dizajnérov a 32 podporných funkcií). Tri tímy, ktorým sa podarilo prísť s najlepším riešením zadanej úlohy, si odniesli okrem perfektnej skúsenosti aj finančnú odmenu v celkovej hodnote 9 000 eur.



Úlohou súťažiacich bolo vytvorenie inovatívneho IT riešenia na tému „Hack your life” (Pozn.: prekl. Zlepši svoj život), pričom vytvorená aplikácia by mala pomôcť užívateľom riešiť ich každodenné problémy. Po prezentácii nápadov sa účastníci rozdelili do viacerých pracovných tímov.

Nocovali v univerzitnej knižnici


Účastníci mali na tvorbu funkčnej aplikácie iba 24 hodín. Od náročnej práce a sústredenia sa mohli odreagovať v hráčskej zóne, počas prestávok ich čakalo aj cvičenie jógy či polnočná pizza. „V našom tíme pracujeme na aplikácii, ktorá robí rozhodnutia za užívateľa a dokáže odpovedať na akékoľvek otázky. Aj keď sme už veľmi vyčerpaní, keďže sme už viac ako 30 hodín nespali, je super vyskúšať si pracovať v takýchto náročných podmienkach,” hovorí Simona Čisárová (22), študentka informatiky v Košiciach.

So splnením úlohy pomáhalo súťažiacim 25 mentorov z oblasti IKT či marketingu. Jedným z nich je aj Pavol Gurbaľ, ktorý v bežnom živote pracuje ako Consulting Expert: „Toto podujatie považujem za veľmi vydarené. Veľmi sa teším, keď vidím, ako sa na jednej akcii stretnú profesionáli aj študenti a môžu si vyskúšať pracovať na konkrétnom zadaní s deadlinom.


Víťazná aplikácia uľahčí život pacientom aj lekárom


Tento ročník bol na veľmi vysokej úrovni a mali sme problém vybrať víťaza. Riešenie, ktoré vyhralo, spĺňalo všetky zadané kritériá. Bolo to komplexné riešenie, ktoré študenti navrhli v reálnom čase. Aplikácia je použiteľná pre bežných užívateľov a zaujímavo dizajnovo spracovaná,” zhodnotil predseda poroty, investičný manažér Slavomír Hruška. „Cieľom našej aplikácie je pomôcť pacientom s rezerváciou voľného termínu u lekára a zároveň uľahčiť prácu personálu, ktorý nie je vyrušovaný počas práce v ordinácii,” popísal víťazný projekt člen tímu Vincent Horváth.


Košický Hackathon - jeden z najväčších svojho druhu v strednej Európe


Všetky miesta na tohtoročný Hackathon boli obsadené už v priebehu niekoľkých dní od spustenia registrácie. Ten budúci sa odohrá v novembri 2018 a všetky informácie budú vopred zverejnené na FB stránke spoločnosti T-Systems Slovakia a na webstránke podujatia www.hackathon.myt-systems.sk.