Európska komisia v bezpečí vďaka T-Systems

<Zadajte anotáciu>

Vedeli ste, že v našej spoločnosti vzniklo vďaka Security Operations Center (SOC) pracovisko slúžiace Európskej komisii, jej agendám a členským štátom? Prevádzka pre tohto významného zákazníka si vyžadovala špecifické nastavenia a procesy, ktoré podliehajú niekoľkým predpisom a medzinárodnému právu. Od začiatku septembra 2013 sme začali budovať na mieru šité a vysoko zabezpečené pracovisko. Security Operations Center bude pri prevádzke 24/7 zodpovedné za IT infraštruktúru zákazníka, čo zahŕňa hlavne bezpečnosť (napr. firewall, kryptovacie zariadenia), siete (napr. routing, switching) a sieťové služby (napr. email, Domain Name System, File Transfer Protocol). Všetky služby budú prevádzkované v súlade s ITILv3 procesmi. Vzhľadom na vysoko citlivé údaje klienta prístup do priestorov Security Operations Center bude umožnený iba autorizovanému prevádzkovému personálu, ktorý bude podliehať bezpečnostným kontrolám. Zabráni sa tým nielen vstupu neoprávnených osôb, ale odradí to aj prípadných zvedavcov. Bezpečnostné kontroly bude sledovať a spravovať samo Security Operations Center. Zvýši sa tým proaktivita a zníži reakčný čas v prípade bezpečnostných incidentov.

Zákaznícke riešenie na mieru

Väčšina zákazníkov umožňuje prevádzku svojich služieb zo štandardných kancelárskych otvorených priestorov. Niekedy sú pre dosiahnutie určitej požadovanej úrovne informačnej bezpečnosti vyžadované jednotlivé prostriedky alebo operácie z uzavretých miestností. To, čo robí tento projekt ešte náročnejším, sú špecifické bezpečnostné politiky zákazníka. Aj preto jednou z prioritných požiadaviek boli školení pracovníci a miestnosť s vysokým zabezpečením pre prevádzku. Okrem toho museli byť zavedené špecifické procesy, nástroje, hosting zákazníckeho systému a sieťová infraštruktúra v dátovom centre.

Kúsok medzinárodného puzzle

Ústredná riadiaca kancelária Európskeho vládneho projektu sa nachádza v belgickej pobočke T-Systems v Bruseli. Na tomto projekte pracuje spoločne približne 200 zamestnancov z rôznych medzinárodných jednotiek a tímov. Sú prevažne z Belgicka, Nemecka, Veľkej Británie, Holandska, Slovenska a Maďarska. Mnoho z nich je začlenených do toku projektu Security Operations Center infraštruktúry. Tím projektu našej spoločnosti pozostáva z kolegov z oddelení Telecommunications Services & Solutions management a operations, Facility Management, Internal IT a Solution Design tímu. Projekt Security Operations Center infraštruktúry je vo fáze realizácie a blízko dokončenia budovania zabezpečeného prostredia. Záverečné ukončenie projektu a odovzdanie do prevádzky je naplánované na prvý kvartál roku 2015.