V duálnom vzdelávaní sme lídrami viac ako štyri roky

<Zadajte anotáciu>

„Čo budem robiť po základnej škole?“ Túto otázku si kladú žiaci základných škôl, ktorí sú hlavným dôvodom organizovania Burzy príležitostí, podujatia v rámci Švajčiarsko-Slovenského projektu podporovaného Európskou úniou, kde sme ako líder v duálnom vzdelávaní nesmeli chýbať. Projekt prepája školy, úspešných zamestnávateľov, Úrad vlády SR a Švajčiarsku konfederáciu na Slovensku. Možno sa pýtate prečo práve Švajčiarsko spolupracuje so Slovenskom na odbornom vzdelávaní a príprave pre trh práce?

Švajčiarsko ako vzor

Švajčiarsko je krajina, ktorá má prepracovaný systém vzdelávania, prepojený na menšie a väčšie firmy a jednotlivé kantóny. Číslo, ktoré nás zaujíma je 3,5. To je švajčiarske percento nezamestnanosti. Veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie, Alexander Wittver, predstavil systém fungujúci vo Švajčiarsku. Odborné vzdelávanie je tam prepojené s potrebami pracovného trhu a absolvujú ho minimálne dve tretiny študentov. K dispozícii je 250 profesií, remeselníckych aj komerčných.

Študenti trávia 3 až 4 dni v praxi a 2 dni v škole. Každý mesiac sa potešia keď im pípne správa, že im prišla na účet mzda vo výške 20% štandardného príjmu kvalifikovaného zamestnanca. Každý rok sa otvára 80 tisíc učňovských pozícií. Firmy majú hneď niekoľko dôvodov , aby sa zapojili do daného modelu. Zistilo sa, že dosiahnutý výsledok je vyšší než náklady investované do študenta a študenti, ktorí sa učia priamo v praxi sú omnoho kompetentnejší pretože sa už počas štúdia stretávajú s rôznymi situáciami a ich riešením na mieste. Dôležitá je aj tradícia, existujú firmy, ktoré tento model úspešne používajú už 50 rokov. No a keďže je duálne vzdelávanie známe a prestížne, firma je rada keď sa môže pochváliť nálepkou, že daný systém podporuje.

T-Systems Slovakia líder v duálnom vzdelávaní

Na burze sa v jednotlivých stánkoch prezentovali jednotlivé stredné odborné školy. Nad davom vyčnieval firemný maskot "AjTy" a v priestoroch nášho stánku sa premávali aj dvaja roboti, ktorí sa tešili veľkej pozornosti.

V rámci burzy prebiehal aj workshop venovaný duálnemu vzdelávaniu. Zúčastnili sa ho tri firmy s praktickými výsledkami: Kaufland, Drogerie Markt a my z T-Systems Slovakia. Partneri deklarovali, že aj napriek vysokej nezamestnanosti je na Slovensku málo vyštudovaných odborníkov - málo kvalifikovaných pracovníkov v obchode, ktorí vedia profesionálne pracovať s klientami.

Riaditeľ pre Strategický rozvoj T-Systems Slovakia, Martin Džbor, hovoril o dualistoch, ktorí začali ešte pred rokom 2015, kedy sa schvaľoval na Slovensku zákon o duálnom vzdelávaní, ktorého schválenie sme ako firma podporovali.



Vekovo starší študenti (22 až 25 roční) si už vyskúšali aké to je dostať od života “facku” a byť zaregistrovaný na úrade práce. “Báli sme sa toho”, hovorí Džbor, “že to budú študenti, ktorým sa nechcelo ísť na vysokú školu a ktorých sme si kvázi kúpili za štipendium. Naše obavy sa ale nepotvrdili a dvadsiati dvaja študenti prešli cez všetky skúšky. Z toho dvadsať percent malo vynikajúce výsledky a “duál” využili ako výťah k okamžitej lepšej pracovnej pozícii. Ak by ste v našej firme prišli na pracovisko, nespoznali by ste rozdiel medzi dualistom a bežným zamestnancom, pretože všetci dualisti musia prejsť určitými požiadavkami a absolvujú medziskúšky podobné nemeckému modelu. Štúdium je akreditované v Nemeckej Obchodnej Komore a nesie známku kvality. Keďže sa dualisti zároveň učia anglický aj nemecký jazyk, ich kariéra sa nemusí rozbiehať len na Slovensku. Po skončení štúdia majú do mesiaca na stole pracovnú ponuku, na ktorú majú záruku dva roky.”

Študenti ako najlepšia referencia

Prví dualisti boli z košického a prešovského kraja, ale dobré správy sa šíria rýchlo a dnes už prichádzajú mladí ľudia aj z okolia Žiaru nad Hronom. Potvrdilo sa nám, že informácie sa lepšie šíria cez samotných študentov než cez starších manažérov v oblekoch. Na záver Martin Džbor ešte dodal: „Byť prvými v duálnom vzdelávaní znamenalo, že naše chyby uvidia všetci, ale teraz sme na dobrej ceste, pokračujeme a máme víziu ako systém rozšíriť a preniesť duálne prvky do klasických škôl, bavíme sa o univerzitnej úrovni.“ Na Slovensku sme boli priekopníkom, ktorý začal s myšlienkou duálneho vzdelávania. Dobrý štart podporil aj fakt, že samotný vtedajší riaditeľ firmy, Thomas Bogdain, bol absolventom podobného vzdelávacieho programu.

Na záverečnú otázku, ktorú položil moderátor workshopu zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania: „Svitá na Slovensku na lepšie časy?“, odpovedal švajčiarsky partner: „To, čo som na tomto fóre počul ma veľmi pozitívne naladilo.“

Duálne vzdelávanie má zmysel, osvedčilo sa to v praxi. Skončení dualisti sami tvrdia aké je to skvelé „DOSTAŤ DŽOB“ hneď po ukončení vzdelávania, rozumejú tomu aké dôležité je mať v rukách remeslo, je to hodnota a zároveň istota. Dôležité je, aby túto hodnotu videli aj ľudia v školstve a rodičia detí, ktoré môžu byť potenciálnymi dualistami.

Viac informácií o duálnom vzdelávaní nájdete Tu.