Dualista na letnej praxi: Je to skvelá príležitosť na získanie nových skúseností aj pre upevnenie pracovných vzťahov

<Zadajte anotáciu>

Študenti duálneho vzdelávania v najväčšej IT spoločnosti na východe Slovenska Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia majú k praxi tak blízko, ako sa len dá. Počas 3-ročného štúdia sa 70 % času venujú praktickým zručnostiam a počas prázdnin majú dualisti možnosť využiť letnú prax. Ako to na takej letnej stáži vyzerá, sme sa opýtali Jakuba Kováča.

Prečo si sa rozhodol pre letnú prax?

Po ukončení 2. ročníka sme opäť dostali možnosť využitia letnej praxe, respektíve brigády. Túto možnosť som sa rozhodol využiť hlavne kvôli pracovným skúsenostiam, ktoré môžem počas dvoch mesiacoch neustálej praxe získať.

Takže si praxoval cez leto aj v prvom ročníku?

Áno, v tom istom tíme a som rád, že vidím oproti minuloročnej praxi rozdiel hlavne v náplni práce. Keďže moje vedomosti od prvého ročníka pokročili, som schopný vykonávať viac práce v tíme, viac pomôcť kolegom a viem sa zamerať aj na nejaké tie komplexnejšie úlohy.

Kde konkrétne praxuješ?

Letná prax sa vykonáva v tíme, ktorý sme si vybrali počas školského roka. V mojom prípade to je tím Sap Basis, kde sa staráme o SAP systémy veľkých globálnych zákazníkov, prevažne Shell a Continental.

Ako často chodíš do firmy?

Obvykle sa prax vykonáva každodenne 8 hodín, avšak môj tím pracuje na 12-hodinové smeny, a tak nemusím chodiť každý deň. To mi príde ako veľká výhoda, keďže si môžem mesiac naplánovať podľa seba, odpracovať potrebný počet hodín a dopriať si aj nejaké dni voľna. Je skvelé pracovať a zároveň si naplno užívať leto.

Ako vnímaš túto možnosť praxovať vo firme cez leto?

Možnosť praxovať cez leto beriem ako skvelú príležitosť na získanie nových skúseností, ale aj pre upevnenie pracovných vzťahov, kde si všímam, že ma v tíme vnímajú prakticky ako svojho kolegu a nie študenta. Zároveň sa však stále učím nové veci a kolegovia mi dávajú istotu, že sa na nich môžem obrátiť, ak by som potreboval pomôcť. Samozrejme, možnosť veľmi pekného zárobku je skvelým bonusom.

Čo ti táto prax dá pre tvoju kariéru?

Ako hlavnú výhodu beriem to, že sa môžem pripraviť a, ako sa hovorí, zabehnúť do pracovného života vo svojom tíme. Tento faktor je pre mňa ako študenta, ktorý nastupuje do posledného ročníka, veľmi dôležitý. Počas praxe sa naučím takmer všetko, čo potrebujem pre prácu v danom tíme a po ukončení štúdia tak budem môcť začať pracovať naplno bez akýchkoľvek obmedzení. Kolegovia aj môj tímlíder už budú presne vedieť, čo odo mňa môžu očakávať.

Ako prax vnímajú tvoji spolužiaci?

Je podľa mňa škoda, že nie každý dualista využíva túto príležitosť letnej stáže, aj keď pre niektorých bolo problémom dochádzanie alebo niečo iné. Osobne ani ja nie som z Košíc, ale letná prax má pre mňa veľký význam. Košice ponúkajú široké možnosti ubytovania aj počas leta a myslím, že žiadne utratené peniaze nemajú takú hodnotu ako skúsenosti, vedomosti a motivácia do práce, ktorú počas týchto mesiacoch môžeme získať.