DRŽTE KROK S DATA SCIENCE

<Zadajte anotáciu>

IT svet lákal Tomáša Koctúra už počas štúdia na TUKE a v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia je od roku 2018. Po doktoráte v oblasti automatického rozpoznávania reči sa stal súčasťou tímu, ktorý sa venuje machine learningu (strojové učenie).

V súčasnosti pôsobí na pozícii Data Science Engineer a zameriava sa na automatické rozpoznávanie reči (automatic speech recognition), syntézu hovorenej reči (text-to-speech), spracovanie prirodzeného jazyka a pochopenie neštruktúrovaných textov a detekcii anomálií v textoch a dátach. Tomáš je zároveň ambasádor pre oblasť Data Science.

Čo je najťažšie na práci data scientistu?

Data scientisti najprv navrhnú vhodný matematický model a potom ho za pomoci veľkého množstva dát a vhodného algoritmu počítač „naučia“.

Ich pohonnou hmotou sú dáta, data scientisti vačšinou detegujú dve oblasti, v ktorých je priestor na zlepšenie: výpočtový výkon a objem dát. Tie majú cenu zlata, potrebujú ich nielen mať, ale ich aj pripraviť, spracovať, normalizovať a “čistiť” tak, aby s nimi zvládli natrénovať model.

Pre túto prácu potrebujete mať logické a abstraktné myslenie, chuť ísť do hĺbky a hlavne, učiť sa nové veci. Zvykne sa hovoriť, že Data science je občas viac o umení ako o vede. Často dopredu nevedia, aké riešenie je správne.

Zistite viac o umelej inteligencii a sledujte náš nový diel talkshow s Jánom Gorduličom a naším ambasádorom pre oblasť Data science.