Deň plný dobrodružstva v T-Systems Slovakia

<Zadajte anotáciu>

Návšteva či exkurzia priestorov firiem nie je žiadnou novinkou. Častokrát k sebe spoločnosti pozývajú triedy škôl, aby im ukázali, ako to u nich v dennej prevádzke funguje. V T-Systems Slovakia sme sa však rozhodli tieto bežné exkurzie niečím obzvláštniť a ako sa zdá, výsledok je skutočne výnimočný. Na celý školský deň sme si zavolali deti zo základnej školy v Ždani, na ktorej vďaka organizácii Teach for Slovakia máme česť podporovať jednu z učiteliek. Náhoda dala, že sa toto spojenie pretavilo aj do bližšej spolupráce.

„V novembri minulého roku som sa zúčastnil jednej diskusie na akcii, ktorá sa volá Hanusove dni. Téma bola „Prečo som zostal v Košiciach". Vtedy som sa prvýkrát zamyslel, že v Košiciach som vlastne zostal úplnou náhodou, čo som tam aj vysvetlil,“ hovorí autor projektu Juraj Girman. Okrem iných účastníkov na diskusii prezentovala aj mentorka z organizácie Teach for Slovakia, kvôli ktorej na akciu zavítala práve Lucia Orlická, učiteľka na ZŠ Ždaňa, podporovaná spomínanou organizácou. Vypočula si teda aj Jurajovu reč o tom, prečo tu ostal a aká je budúcnosť IT v našom regióne. To ju zaujalo najmä kvôli „jej deťom“, ktoré sa v budúcnosti budú tiež chcieť niekde zamestnať. Stačilo málo a po diskusii sa rozhodla ísť za ním a osloviť ho. „Išla som sa ho teda spýtať, či by im o tom neprišiel povedať, aby ich tak inšpiroval k ich budúcnosti a k zotrvaniu v Košiciach,“ hovorí Lucia. Juraj hneď súhlasil a po krátkej komunkácií sa dohodli na jeho návšteve žiakov v Ždani.



„Dlho som uvažoval, čím deti zaujať. Týmto deťom je úplne jedno kto ste, čo ste, čo robíte, aké máte auto, či ste niečo dosiahli alebo nie – oni sú jednoducho zvedavé. Spočiatku boli trochu opatrné a báli sa, ale keď som im ukázal prvý počítač, ktorý som reálne obsluhoval, ich udivená reakcia naštartovala skvelý rozhovor.“ Stretnutie dopadlo nad očakávania – v deťoch zanechal rozhovor s Jurajom o jeho začiatkoch v programovaní tak silný dojem, že sa rozhodli v tejto spolupráci pokračovať, tentokrát však na jeho domácej pôde.



Juraj teda predniesol nápad o návšteve detí zo školy svojim kolegom a tí sa bez váhania dali do príprav dňa, ktorý by bol pre deti čo najkrajším zážitkom. Vymysleli pre ne program plný zábavy, ktorým sa zároveň aj niečo naučili. Konceptom celej návštevy bol takzvaný „geocaching“. Deti sa na začiatku dňa rozdelili do piatich štvorčlenných tímov, v ktorých chodili po jednotlivých stanovištiach a riešili rôzne úlohy zo sveta IT. Patrili medzi ne napríklad interaktívne riešenie úloh v anglickom jazyku, „pokazená“ webstránka, ktorú opravovali na úrovni kódu, či indiánska stolová hra „Indián, nehnevaj sa“. Po úspešnom splnení úlohy dostali kocky, v ktorých boli ukryté LEGO súčiastky. Výstupom celej tejto tvorivej interakcie bolo na konci dňa postavenie robota z práve spomínaných LEGO komponentov. Deti boli z tejto návštevy nadšené – podľa niektorých to bola dokonca ešte lepšia návšteva, než v Košickej ZOO! Počas celého dňa sa im venovali ochotní dobrovoľníci z našej firmy a prirodzene bolo postarané aj o stravu, či pitný režim našich malých návštevníkov.

Organizačný tím akcie sa o návšteve detí rozprával aj s vedením IT Valley a podľa jeho riaditeľa Pavla Miroššaya by takýto deň určite nemal ostať ojedinelou akciou. „Možno to brať aj ako “hodenú rukavicu” pre ostatné spoločnosti, ktoré sú tu a pôsobia v IT sektore , aby podobne využili takúto príležitosť, či už s Teach for Slovakia, alebo nejakými individuálnymi spoluprácami so základnými školami, aby k sebe pozvali deti a ukázali im to, prečo sa tento sektor u nás za posledných 10 rokov takto rozvinul, a prečo by práve možno tieto deti v budúcnosti mohli pracovať pre tento sektor.“