Dávid Čižmárik: Vášeň k hrám stmeľuje ľudí v DT ITSO SK

<Zadajte anotáciu>

Kdo se hraje, nezlobí. Niekto hranie hier považuje len za zábavu, iní v tom vidí aj ďalší zmysel. David Čižmárik prešiel v roku 2016 z pozície event manažéra na oddelenie Monitoringu a následne na pozíciu Security Manager. Dbá na to, aby mali naši zákazníci aktualizované systémy a nové updaty. Dávid je veselý, priateľský, tímový hráč, ktorý rád komunikuje s ľuďmi. Je súčasťou organizačného tímu herných turnajov aj hackathonov, ktoré vznikajú v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Čo ho neustále ťahá k počítačovým hrám?


 

Čomu sa v Deutsche Telekom IT Solutions konkrétne venuješ?

Pracujem na pozícii Security Manager a s mojou kolegyňou mám na starosti Customer Unit International, kde sa staráme o to, aby všetky systémy mali naši klienti nastavené správne a aby zákazník bol spokojný. A keďže pracujeme so všetkými local business unitami naprieč celým svetom od USA, cez Európu až po Áziu, je potrebné, aby všetko fungovalo správne. Jednoducho povedané, mám na starosti riešenie problémov v rámci bezpečnosti systémov.

 

V DT ITSO SK si sa stal ambasádorom gamingu. Čo spája tieto pozície?

Celé moje dospievanie a vysoká škola sú spojené s hraním multiplayer hier. Rád komunikujem s ľuďmi, možno aj táto devíza spája moju prácu a moje koníčky. Počas štúdia na univerzite som spolupracoval na vytvorení niekoľkých menších eventov a herných turnajov. Asi rok po tom, ako som nastúpil do DT ITSO SK, som sa dostal do hernej komunity, ktorá pretavila moju vášeň k hrám, k vytváraniu herných podujatí a hackatonov v rámci firmy.

 

Čo to znamená, že si ambasádorom gamingu?

Byť ambasádorom pre túto oblasť znamená, mať za sebou dobrý tím, tím ľudí s ktorými spolupracuješ, čo si ja môžem našťastie povedať. To, že som tvárou gamingu znamená, že ak sa zúčastníme nejakého turnaja, ja som ten, ktorý to v závare všetko odprezentuje. No za každým našim krokom v tejto sfére je celý tím, takže je to spoločná zásluha. 

 

Oddychuje ambasádor gamingu pri hraní hier?

Počas pandémie a lockdownov som rád oddychoval pri Lineage 2, ktorú som hrával s partiou ľudí, s ktorými sa poznám už vyše 10 rokov. Momentálne som futbalovým hlásateľom pre jeden univerzitný tím a musím povedať, že ma to dosť baví. Nie je to síce ešport, ale má to k sebe blízko, pretože aj ešport má vlastných hlásateľov a komentátorov.

Aká je podľa teba budúcnosť gamingu?

 V tomto smere je budúcnosť jasná. Elektronický šport sa určite posunie vďaka virtuálnej realite. Už dnes ju využívame v mnohých smeroch, napríklad virtuálna prehliadka bytu nielen pri nákupe realít, ale napríklad aj pri hľadaní prasknutého potrubia. Virtuálna realita alebo aj rozšírená realita zasahujú aj do zdravotníctva, do strojárskeho priemyslu. Rozvíja sa rýchlo a je len otázkou času, kedy sa naplno spustí aj v e-športe.

Aké herné eventy si už v rámci DT ITSO SK usporiadal?

S kolegami z DT ITSO SK sme pripravili doposiaľ viac ako 10 herných turnajov, ktoré prebiehali v rámci spoločnosti ale aj mimo nej. Jeden z posledných, kde mali zastúpenie hráči z Maďarska a Nemecka sa zúčastnilo viac ako 100 hráčov. V budúcnosti by sme chceli vytvoriť herný event pre všetky firmy, ktoré sú súčasťou klastra Košice IT Valley. Tento event by bol spojený aj s predstavením firiem a náborom nových zamestnancov. Popri tom, by sa celý čas hral turnaj medzi týmito firmami. Okrem toho, by sme radi vytvorili turnaj, ktorý by mal aj charitatívny rozmer. Každý event nás posúva ďalej a stále máme nové a nové nápady, na vytvorenie ďalších eventov.

Čo spája gamingový tím DT ITSO SK?

Herný tím Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia tvoria ľudia naprieč celou spoločnosťou. Máme v ňom kolegov, ktorí sa venujú správe systémov, administrátorov, developerov projektových manažérov dokonca aj kolegov z Human Resources. Súčasťou nášho tímu sú aj študenti Duálneho IT vzdelávania, ktoré je vedené pod značkou DT ITSO SK. Sme otvorení pre každého, kto chce pomôcť. Tá vášeň k hrám nás v podstate spojila do jedného tímu. Náš tím sa nezabáva len hraním hier, pripravujeme aj rôzne herné eventy, ktorých príprava nás stojí dosť energie, aj keď je to len online event. Tak, ako sa niekto stretáva pri pive a rozpráva o športe, my sa stretávame na meetingoch, kde vytvárame event pre našich magentových kolegov a to nielen zo slovenskej pobočky.

 

Vieš si sám seba predstaviť ako profesionálneho gamera?

Predstaviť si to viem úplne presne a je to krásne. No žiaľ, už na to nemám vek. Aj keď tento šport nie je veľmi vekovo obmedzený, pretože tímy sú zložené z mladých hráčov, ktorí sú agresívnejší a ťahajú tím vpred, ale aj zo starších ostrieľaných hráčov, ktorí sú v týchto tímoch lídri. 

Organizujete v DT ITSO SK aj hackathony či herné turnaje? Čo všetko obnáša príprava?

Pri organizácii Hackathonov, ktoré sú pod značkou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia pomáham pravidelne, predovšetkým, ak sa tento event dá spraviť na mieste. Pri covid opatreniach to nebolo vždy možné. Príprava obnášala všetko, čo si viete predstaviť, od registrácie, cez riešenie cateringu, komunikácie, usmerňovanie návštevníkov, ale aj príprava priestoru až po finálne upratovanie.

Pri herných turnajoch je to od úvodnej komunikácie, ktorá zahŕňa väčšinou článok alebo plagát, ktorý pripravujú členovia nášho gamingového tímu. Následne pripravujeme pravidlá, techniku na zabezpečenie živých prenosov z hrania, výherné ceny. V priemere sa na turnajoch, ktoré sme organizovali zúčastnilo od 50 do 120 hráčov.

 

Stretol si sa už so syndrómom vyhorenia? Ako proti nemu bojuješ?

Žiaľ, stretol som sa s ním v mojom predchádzajúcom zamestnaní. Priviedla ma k tomu tá každodenná rutina a neustály kolobeh nových ľudí. Na jednej strane to nie je zlé, no ak má človek stále niekoho zaúčať a nemá rovnocenného kolegu, ktorý mu vie kryť chrbát, je to skutočne náročné. Som však optimista a s negatívnymi myšlienkami a pocitmi sa snažím bojovať smiechom. Alebo pomáha ešte studená sprcha, po ktorej sa cítim ako nový človek a tá dobrá energia prúdi v tele aj v hlave.

 

Aký je tvoj TOP moment, ktorý sa viaže na prácu v DT ITSO SK?

Myslím, že to bola sedemdňová pracovná cesta do Barcelony, kde sme s kolegami preberali nového zákazníka. Vtedy som bola v DT ITSO SK len rok a pol a chvíľu pred cestou som pracoval na oddelení monitoringu. Vtedajšia moja tímlíderka zhodnotila, že mám schopnosti na pozíciu, na ktorej momentálne som. Prišla ponuka, či nechcem spolupracovať na preberaní nového klienta, tak som to prijal. A po 4 mesiacoch práce to vyvrcholilo skvelou cestou do Barcelony.

 

Aká je tvoja superschopnosť?

Ťažká otázka, mojou superschopnosťou je určite môj smiech. Takže, ak by som sa stal postavou v nejakej PC hre, asi by som každého odzbrojil mojim smiechom a dobrou náladou.