Daniela Bodnárová - finalistka súťaže HR talent 2016 : "Každý deň je jedinečný"

<Zadajte anotáciu>

Aj napriek svojmu mladému veku, je neprehliadnuteľnou postavou v našej spoločnosti a okrem poctivej práce odvedenej s precíznosťou neurochirurga ju spoznáte aj vďaka nezameniteľnému úsmevu, dobrej nálade, ktorú odovzdáva okolo seba – Danka Bodnárová.
Koncom minulého roka bola nominovaná v súťaži HR talent, ktorú vyhlasuje spoločnosť Maxman Consultants. Po prezentácii svojej práce a jej výsledkov za posledné roky postúpila medzi štvoricu finalistov. Jej príbeh zaujal odbornú porotu zloženú zo špičiek Slovenského HR sveta a tak sme sa rozhodli podeliť sa oň v krátkom rozhovore s Dankou aj s Vami.

Danka, ako dlho pracuješ v T-Systems? Opíš nám svoje začiatky vo firme?

Nuž, nastúpila som na pozíciu HR Assistant do tímu business partneriek koncom roka 2010. Začiatky boli veľmi rozpačité. Všetko bolo pre mňa nové, dovtedy som nemala skúsenosť z medzinárodnej firmy. Mala som na starosti vytvorenie prehľadu kandidátov a plánovanie pohovorov. Postupne som sa však začala  podieľať aj na testovaní kandidátov v ich IT zručnostiach a tiež na pohovoroch na IT farmy, ktoré sa vtedy vo Téčku naplno rozbiehali. Keďže som vyštudovala psychológiu, do veľkej miery som svoje teoretické poznatky mohla pretaviť do praxe a zároveň to, čo som sa naučila v práci som vedela zúročiť popri štúdiu. Ešte počas štúdia som prešla na trvalý pracovný pomer ako recruiterka a  od februára 2016 pôsobím ako HR Business Partner pre TC divíziu, MD office a HR oddelenie. Myslím, že za posledné roky som sa veľa naučila a našla vo svojej práci veľa potešenia.

Čo Ťa na práci HR Business Partnera baví najviac?

Baví ma predovšetkým tá rôznorodosť. Dá sa povedať, že na svojej pozícii sa dotknem každej oblasti ľudských zdrojov - od pohovorov a prípravy stratégie náboru, cez hodnotenie zamestnancov, implementácie benefitov, coaching a konzultácie managerom až po účasť na pracovných veľtrhoch a prezentácie spoločnosti na univerzitách.   a ku každému prípadu musíte pristupovať individuálne. Je pre mňa dôležité užívať si prácu, pretože inak Vás to pohltí. Som takto súčasťou každodenného kolobehu firmy a poznám jednotlivé oddelenia, ich stratégiu a vo veľa prípadoch aj príbehy ľudí, ktorí tam pracujú. Často keď prechádzam chodbami vo firme stretávam ľudí, ktorých som pohovorovala a sledujem ako odvtedy vyrástli kariérne aj osobnostne. Je to krásny pocit a vtedy viem, že moja práca má zmysel.

Čo boli tvoje najväčšie profesionálne výzvy počas práce v Téčku?

Stále ma vie niečo prekvapiť. Vždy sa nájde niečo s čím ste sa doteraz ešte nestretli. Či už je to zatrpknutý kandidát na pohovore alebo medzinárodný projekt, v ktorom nevidíte žiaden zmysel. Najväčšou výzvou bola pre mňa určite implementácia nástroja HR Suite pre nábor a spracovanie údajov uchádzačov ako aj podieľanie sa na vytvorení globálneho procesu náboru nových zamestnancov pre tím v HR Shared Service Centre v Bukurešti.

Ako si sa dostala k nominácii na ocenenie HR talent?

Bola som nominovaná našim HR oddelením predovšetkým vďaka účasti na medzinárodných projektoch. Súčasťou nominácie bola príprava videa, na základe ktorého vybrala odborná porota 4 finalistov, ktorí postupili do finále. Vo videu som opisovala projekty, na ktorých som za poseldné roky pracovala - vytvorenie hiring konceptu network university a implementáciu relokačného balíčku do systému benefitov.

Spoznala si sa počas výberu aj s ostatnými nominovanými? Čo si myslíš celkovo o informovanosti o HR trendoch v Slovenských firmách?

Áno a zároveň som stretla starých známych, ktorí momentálne pôsobia v Bratislave. Je to vynikajúca myšlienka myšlienka - zdieľať trendy a zaroveň prepájať ľudí z jednej oblasti. Sú to však stále začiatky. HR komunita v Bratislave je veľmi silná a verím ,že v budúcnosti prenikne aj do ďalších krajov na Slovensku.

Ako prebiehal večer odovzdávania cien v Rivers Club?

Celý večer sa niesol v pompéznej atmosphere v sprievode príjemnej hudby a mnohých významných hostí zo sveta HR. Bolo inšpiratívne a podnetné mať možnosť zoznámiť sa s HR lídrami z veľkých nadnárodných firiem, agentúr ale aj malých progresívnych startupov. Za veľmi priateľskej atmosféry szačalo finale, kde organizátori predstavili všetkých štyroch nominovaných finalistov kategórie HR talent. . Veľmi ma prekvapilo, že o firme našej veľkosti vedeli v Bratislave veľmi málo. Čo však vedeli bolo plno výziev, ktorým čelíme na trhu práce v oblasti IT, o ťažkostiach s akými hľadáme mladé talenty a tiež skúsených seniorov. Tieto problemy máme spoločné a zvyšok večera sme ich o nich diskutovali s ostatnými kolegami z HR oblasti.

Chystáte nejaké zaujimavé inovácie alebo vychytávky vo svojej práci v najbližšich mesiacoch

Aktuálne pracujeme na implementácii nového globálneho procesu náboru nových zamestnancov, ktorý funguje v našej materskej spoločnosti Deutsche Telekom AG od začiatku tohto roka a aj aktualizácii a vylepšeniach nástroja HR Suite, ktorý používame na spracovanie údajov uchádzačov a procesovanie pohovorov a celého náboru od oslovenie po podpis zmluvy.

Ďakujeme Danka.