Daniel Peťovský: Cloud prináša flexibilitu, inovácie aj šetrenie nákladov

<Zadajte anotáciu>

Daniel je naším ambasádorom za oblasť Public Cloud Platforms. So spoločnosťou to ťahá už od roku 2006. Zo svojej pozície ambasádora a Cloud Architecta nám priblížil public cloud, ale aj to, čo má rád na svojej práci.

Ako by si priblížil public cloud človeku, ktorý nepracuje v IT?

Cloud je služba, v ktorej dodávateľ zákazníkovi poskytuje servery, databázy, siete, úložiská či softvér bez toho, aby sa konečný užívateľ staral o infraštruktúru. Verejný cloud je voľne dostupný, prevádzkovaný v datacentrách vlastníka. Najznámejší poskytovatelia verejných cloudov sú napríklad Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud.

Ako cloud zmenil IT sektor?

Veľmi. V minulosti fungovali mnohí zákazníci na vlastných datacentrách, ktoré pre nich predstavovali vyššie investičné náklady – zakúpili si hardvér na 5 rokov, ktorý bol menej flexibilný a náročnejší na optimalizáciu. Cloud je presný protiklad minulých riešení. Z pohľadu nákladov predstavuje operatívne náklady, odpadáva s ním starosť o hardvér, má veľkú mieru flexibility pre navýšenie či zníženie výkonu v prípade potreby či pri plánovaných zmenách.

Zároveň cloud zmenil aj zameranie IT-čkárov. V tradičnom IT bol človek sieťar a venoval sa len sieťam. Toto pri cloude neplatí, keďže pomaly sa všetko prepája. Človek, ktorý adminuje v cloude, musí mať poznatky zo sietí, operačných systémov, bezpečnosti. Vďaka tomu nie je zaškatuľkovaný len v jednej sfére, má širší prehľad a vie sa uplatniť napríklad aj v inej oblasti.

V čom vidíš najväčší prínos cloudu?

Jednoznačne to je flexibilita, inovácie a šetrenie nákladov. Cloudy sú flexibilné a menej časovo náročné. V minulosti bol potrebný hardvér, operačný systém, človek na spravovanie databázy, kým v cloude sa dá všetko urobiť jednoduchými kliknutiami bez starosti o hardvér, čím zákazníkovi odpadajú starosti a zodpovednosť za systém je na providerovi.

Čo je tvojou úlohou ako Cloud Architecta?

Moja pracovná náplň zahŕňa nové zákazky už od prvotnej pre-sales fázy, predstavenia riešenia pre konkrétneho zákazníka. Riešim aj návrh dizajnu prostredia – od sietí, operačného systému, virtuálnych strojov, databáz až po konečnú implementáciu. Výsledkom je monitorovaný a zabezpečený cloud, o ktorého systémy sa kolegovia starajú, optimalizujú a updatujú ich. Zabezpečujem technické detaily, starám sa aj o migráciu do cloudu, som konzultantom pre zákazníka. Z praxe vidím, aká dôležitá je komunikácia so zákazníkmi. Bežne sa stretávam s názormi ľudí, ktorí cloud nepovažujú za bezpečný, nepoznajú ho a je potrebné zákazníkom vysvetliť potrebu a benefity cloudu. 

Má cloud svoje miesto aj v budúcnosti? 

Určite áno, či už sa bavíme o public cloude, v ktorom pracujem, alebo o privátnom cloude. Už dnes u zákazníkov vidíme trend využívať skôr samotné služby, ako manažovateľné databázy, než inštalovanie virtuálnych strojov. Je možné, že v budúcnosti si zákazník objedná priamo SAP v cloude bez toho, aby bolo potrebné riešiť virtuálne stroje, na ktorých databázy bežia, a my budeme robiť skôr explicitný dizajn prostredia.

Čo ťa baví na tvojej práci?

Ja mám to šťastie, že práca je pre mňa aj koníčkom. Skúšam si nové veci, zaujímam sa o novinky, venujem jej svoj čas rád, preto nemám problém s work-life balance. Na práci ma baví to, že nie je ani zďaleka nudná. Vďaka tomu, že sa cloudu venujeme v Košiciach, dostávajú sa k nám zaujímavé projekty, na ktorých pracujeme.