Čo sa učí na duáli?

<Zadajte anotáciu>

Premýšľaš nad tým, ako po strednej škole začať čo najskôr zbierať skúsenosti pre budúcu kariéru? Si na správnej adrese - naše duálne vzdelávanie, ktoré ponúkame v spolupráci so SPŠ elektrotechnickou je pre teba to pravé.

Za 3 roky štúdia sa vďaka ideálnemu pomeru praxe a teórie - 70:30 - naučíš potrebné vedomosti, ktoré si hneď overíš v reálnych zákazníckych prostrediach. Čas, ktorý tráviš na praxi v najväčšej IT firme v regióne, sa postupne rokmi zvyšuje a ty získavaš viac zručností, skúseností aj istoty, že vieš využiť svoje vedomosti na budúcej pozícii.

Zaujíma ťa, čo sa vlastne na duáli v najväčšej IT firme na východe Slovenska učí? Poďme sa na to spolu pozrieť.

IT predmety

To asi nie je žiadne prekvapenie, keďže náš duál ponúka pomaturitné štúdium v odbore Počítačové systémy. 55 % štúdia je zameraných práve na technické zručnosti. Náš duál je vhodný aj pre tých, ktorí majú menšie vedomosti zo sveta IT - v 1. ročníku totiž začíname od základov.

Na duáli sa učíš od špecialistov, ktorí sú vo svojej oblasti doma a denne sa v nej pohybujú. Zameriavame sa na najnovšie technológie z oblasti aplikácií, sietí, OS a cloudových riešení.

Čakajú ťa predmety ako Počítačové siete, Programovanie a skriptovanie (Java, Python), Linux, Windows, webové technológie, cloudové technológie či nástroje na podporu vývoja (SAFe, DevOps).

Manažérske zručnosti a zákaznícka orientácia

25 % štúdia sa na duáli zameriavame na netechnické zručnosti, ktoré možno poznáš aj ako soft skills. Naším cieľom je pripraviť ťa na tvoju kariéru - aby si vedel v tíme efektívnejšie spolupracovať či dokonca ho aj riadiť. Zasvätíme ťa do agilných metód, ako Scrum či Kanban, a naučíme ťa lepšie plánovať vďaka predmetom, ktoré sa venujú riadeniu a manažmentu.

Čakajú ťa aj predmety, ktoré ťa posunú vpred v rámci zákazníckej orientácie. Tá ťa naučí, ako komunikovať so zákazníkmi a vďaka tomu napríklad pochopiť jeho konkrétne potreby a na základe nich vyvíjať produkt, ktorý zákazník naozaj ocení.

Cudzie jazyky

V IT svete sú cudzie jazyky nevyhnutné. Na duáli ťa čaká aplikovaný anglický a nemecký jazyk. Pod pojmom aplikovaný myslíme to, že budeš získavať komunikačné schopnosti v angličtine a nemčine potrebné pre tvoju kariéru.

Prax na duáli

Počas 3 rokov štúdia praxuješ v reálnych firemných tímoch. Veľkou výhodou, ktorú si cenia aj naši dualisti, je možnosť vyskúšať si rôzne oblasti počas praxe a prísť na to, čo ťa baví najviac a v čom vidíš svoju budúcnosť. Ako sme už spomínali, doba na praxi sa postupne zvyšuje:

  • 1. ročník: 6 týždňov praxe
  • 2. ročník: 13 týždňov praxe
  • 3. ročník: 22 týždňov praxe

Možno si povieš, že ti stačia IT vedomosti a ostatné predmety sú zbytočné. Absolventi duálu si však vedia vo firme nájsť svoju špecializáciu a kariérnu cestu nielen ako IT špecialisti, ale aj v iných smeroch, napríklad ako Scrum master alebo projektový manažér.

Ak máš viac otázok, napíš nám na Facebooku alebo Instagrame. Viac informácií o tom, čo duál ponúka, nájdeš na stránke Duálne vzdelávanie.