"Cloudový" orchester pod taktovkou T-Systems a Cisco

<Zadajte anotáciu>

V stredu, 22. novembra, 2017 sa stretla skupinka nadšencov z prostredia IT na konferencii, ktorá sa venovala vzletnej téme, a to "Cloudom", teda obláčikom. Odborníci zo spoločnosti T-Systems Slovakia a Cisco sa vyjadrili k najnovším technológiám v tejto oblasti.



Ľubomír Roško (na fotke nižšie, v strede), vedúci oddelenia Shared Network Production (ngena) otvoril konferenciu spolu s ďalšími organizátormi so slovami: “Technológie a umenie toho majú veľa spoločného. Keď orchester hrá symfóniu, všetky nástroje musia byť správne naladené, aby bolo vystúpenie bez chyby. Ak sa niekto pomýli, čo len o jeden tón, je to počuť. To isté platí aj pre Cloud – ak niečo nie je v poriadku, zákazník hneď zistí, že systém zlyháva, že je potrebné niečo napraviť.”

"Cloud" ako tému chceme verejnosti predstaviť v dôsledku stále väčšieho záujmu a potreby takýchto riešení. Tie sú veľmi populárne najmä vďaka samotným vlastnostiam, ktoré ponúkajú – sú stabilné, bezpečné, moderné, ľahko sa škálujú a sú užívateľsky veľmi prívetivé. Pre privátne I korporátne účely je dôležitý aj fakt, že tu odpadá potreba návrhu a realizácie štruktúry. Samotná infraštruktúra i jednotlivé jej prvky sú v správe prevádzkovateľa služby. Užívateľ si už len cez samoobslužný portál navolí presne to, čo potrebuje I bez väčšej znalosti použitej technológie. Čo sa týka spomínanej škálovateľnosti, cloud dokáže ponúknuť riešenia korporáciám i bežnému koncovému zákazníkovi napriek tomu, že ich požiadavky sa môžu diametrálne líšiť.


Na Cloud ako taký sa pozrieme aj z pohľadu dvoch silných partnerov – T-Systems Slovakia a Cisco a konkrétne prínosu spolupráce košickej lokácie T-Systems s celosvetovým gigantom na poli IT služieb.

Tému budovania bezpečných cloudových služieb na poli multicloud riešení predstaví dopoludnia Marco De Luca – konzultant a systémový inžinier zo spoločnosti Cisco. Popoludňajšiu časť vyplnia svojimi prednáškami inžinieri a architekti z T-Systems pracujúci na projekte ngena. V prvej časti predstavia Michal Fedorňák, Joren Afman a Marek Onderko kľúčové prvky softvérovo definovaných sietí (tzv. SDN). Následne bude reč o Cisco produkte Firepower – firewall riešení od spoločnosti Cisco, jeho možnostiach a dôvodoch, prečo je podľa Andreja Hybena a Mateja Pacigu (obaja inžinieri T-Systems) predurčený na úspech.


Účastníci konferencie pochopili, že o téme Cloud sa dá diskutovať niekoľko dní. Dá sa rozprávať o komplexnosti, bezpečnosti, integrácii, automatizácii a ďalších aspektoch. Je dôležité uvedomiť si hodnotu silného partnerstva medzi spoločnosťami T-Systems a Cisco a pokračovať vo vývoji multiCloudu.



Dnes sú cloudové riešenia hybnou silou IT priemyslu a osobne nám chýbalo podujatie, kde by sme mohli odprezentovať najnovšie trendy a novinky tejto oblasti. V našej spoločnosti sa tejto problematike intenzívne venujeme, preto veľmi radi zozdieľame najnovšie novinky a trendy v tejto oblasti, s ktorými pracujeme”, povedal Tomáš Matula zo spoločnosti T-Systems, ktorý ma na starosti oddelenie Projects and Engineering.


Táto ojedinelá konferencia prítomných poučila v tom, že nie je dobré mať hlavu v oblakoch, ale skôr držať oblak pevne v rukách. A pokračovať s vývojom inovatívnych technológií.