Chceš to v živote niekam dotiahnuť? Neurob týchto 5 chýb.

<Zadajte anotáciu>

Aj ty si súčasťou generácie, ktorá je budúcnosťou nášho mesta, regiónu či krajiny - preto je dôležitá aj tvoja budúcnosť. Namiesto „dospeláckych” rád si prečítaj o chybách, ktoré kedysi robila aj 21-ročná Monika Vojkůvková, ktorá je prváčka na našom duálnom vzdelávaní. Pouč sa z nich a nestrácaj cenný čas.

Dualisti v Košiciach.

1.      Nerozmýšľala som nad budúcnosťou
 Počas strednej školy som vôbec neriešila, čo budem robiť. Práca v zahraničí mi prišla ako ideálne riešenie, neuvedomovala som si, že človek vie v živote dosiahnuť viac - pracovať doma a zarábať viac ako minimálnu mzdu. Momentálne vidím svoju budúcnosť magentovo, rada by som sa dostala na pozíciu inžiniera.
 

2.      Nemala som ciele
Žila som v ilúzii, že na mňa čaká množstvo pracovných pozícií a všetko sa pre mňa samo pripraví. Realita ma dobehla, keď som si nemohla nájsť po maturite prácu viac ako 6 mesiacov. Odvtedy však prešiel istý čas a dnes je jedným z mojich cieľov neustále sa niečo nové učiť - denne preto venujem vzdelávaniu minimálne 30 minút svojho voľného času. Okrem toho sa chcem zlepšiť v jazykoch. O mesiac ma čaká kurz CCNA 2 – Cisco certifikácia. Neskôr by som chcela absolvovať CCNP a Security training - skrátka, netreba sa uspokojiť so sebou a svojimi znalosťami, ale neustále na sebe pracovať, najmä ak ide o oblasť, ktorá vás baví.
 

3.      Mala som flegmatický prístup k životu
Neriešila som, čo ma baví. Vedela som, že to sú počítače a kone, po úraze som sa však musela rozlúčiť s profesionálnym jazdením a na počítače som sa pozerala ako na svoje hobby. Prácu som si našla vo sférach, ktoré ma nezaujímali, bola som napríklad montážny pracovník, pracovala som aj v call centre. Po pár fackách od života som si začala všímať ľudí okolo seba - akí sú nešťastní a frustrovaní. Rozhodla som sa, že sa chcem mať lepšie. Keďže ma zaujímali počítače a nadchlo ma pracovné školenie inštalácie internetu, zisťovala som, ako by som sa mohla dostať do nejakej IT firmy. Samozrejme, nemala som potrebné znalosti a skúsenosti na to, aby ma prijali. Na webe som sa však doklikala až k duálu T-Systems Slovakia, poslala som prihlášku a tak sa mi otvorili dvere do IT sveta.
 

4.      Neverila som si
Aj keď chcela zmeniť svoj život, bála som sa veľmi, že zlyhám a skončím tak ako predtým. Neuvedomovala som si, že ak niečo ani neskúsim, nemám šancu uspieť.  Nesmiete  pozerať  na to, čo bude a báť sa vopred. Musíte robiť kroky. Bála som sa aj pohovoru na duál, bola som v strese, nevedela som skoro nič o sieťach. Dnes ma zaujíma všetko z tejto IT oblasti, na praxi som súčasťou LAN tímu a venujem sa switchom. Na začiatku som bola zhrozená zo všetkých technických pojmov, ktorým som nerozumela. Mohla som urobiť jediné - sadnúť si na zadok a pochopiť to. Okrem toho mi pomohli aj kolegovia a lektori, ktorí mali trpezlivosť a venovali sa nám všetkýmv krok po kroku.
 

5.      Neuvedomovala som si dôležitosť vzdelania
V priebehu rokov, ktoré som chodila povinne do školy, sa mi nechcelo učiť, necítila som nijakú motiváciu ani potrebu rozvíjať sa osobnostne. Dnes už chápem, že vzdelanie je jediná vec, ktorú ti nikto nevezme. Preto sa snažím zlepšovať vo veciach, ktoré už viem, ale aj učiť sa nové veci. Štúdium duálu je zadarmo a to je veľká výhoda. Po škole som si aj ja hovorila, že som skončila so vzdelávaním. Zlom prišiel, keď som sedela frustrovaná v call centre a pri uchu mala slúchadlo s nahnevaným zákazníkom. Práve v tej chvíli som sa rozhodla napísať na Facebook Dual education, aby som sa dozvedela viac o mojich možnostiach.

Aj keď som prváčka, už teraz vidím, že práca IT-čkára mi vyhovuje a baví ma riešenie technických vecí – všetko má svoju logiku a pracujeme spoločne ako tím.

Bola by som rada, ak by si niekto zobral ponaučenie z mojich vlastných chýb. Je potrebné myslieť na svoju budúcnosť, pracovať na sebe, učiť sa jazyky - skráka nezaháľať, nič hotové pred vás z neba nespadne.

 

Bavia ťa počítače, informatika a chceš spoznávať IT expertne? Prihlás sa na trojročné pomaturitné štúdium, ktoré je zamerané zo 70 % na prax v najväčšej IT firmy v kraji. Prihlás sa do 31. mája 2021, informácie nájdeš na stránke Duálne vzdelávanie.

 

Monika Vojkůvková je v 1. ročníku duálneho vzdelávania v odbore Počítačové systémy. Vo svojom voľnom čase sa venuje samoštúdiu predovšetkým Linuxu, sietí a bezpečnosti, rada číta, cvičí a hrá počítačové hry, ako napríklad World of Warcraft alebo League of Legends.

Článok pripravila: Jana PETREKOVÁ - Duálne vzdelávanie