IT biznis potrebuje nežné pohlavie

<Zadajte anotáciu>

Sme pre mladé dievčatá dosť atraktívni?


V mesiaci apríl je jeden deň, ktorý je známy aj ako IT Girl’s Day. Je to presne 27. apríl. Aj vďaka dňu IT dievčat sa stretla skupina študentiek gymnázia a Obchodnej akadémie na pôde T-Systems Slovakia (TSSK) po prvý krát. Či si to prídu zopakovať a stanú sa študentkami duálneho vzdelávania  u nás v T-Systems Slovakia, na to mi odpovedať nevedeli. Nuž a čo myslíte vy, ako sme zapôsobili na mladé dievčatá? Nevystrašil ich pohľad na serverovňu? Ale pekne poporiadku, ako vlastne vyzeral IT Girl's Day?



Prezentácia o deviatej ráno mala dievčatá presvedčiť o tom, že aj človek bez technického vzdelania sa môže stať členom IT rodiny. Konieckoncov, na otázku, čo to IT je, odpovedali bezchybne.

Anna Oceľáková, prezývaná Anina, ktorá je momentálne už druhý rok scrum mastrom v TSSK dievčatám dala návod ako postupovať. “Ja som sa ku IT dostala zdĺhavou cestou. Nikdy predtým som si nemyslela, že by som mohla pracovať v tejto oblasti. Vyštudovala som manažment na Prešovskej univerzite a myslela som, že každý čaká len na mňa a job zoženiem raz-dva. Nebola to však pravda. Išla som na exchange program do Nemecka, kde som sa zdokonalila v jazyku, no a potom som začala na oddelení Ľudských zdrojov, prešla som na asistentskú pozíciu, neskôr na projektový manažment a terajšia pozícia scrum mastra mi sedí asi najviac. Je to niečo, čo ma naozaj baví, kvôli čomu ráno vstávam a idem do práce”.

Anina vysvetlila ako funguje práca jej tímu. Pracujú na vývoji aplikácie, ktorá vyhodnocuje, ako veľmi je riskantný ten ktorý zákazník. Vedeli ste o tom, že keď v živote ešte len začínate, na účte skoro žiadne peniaze, presne takáto aplikácia vám dá nízke skóre a vy ste vyhodnotený ako riskantný zákazník? V dnešnom virtuálnom svete sa už človek neukryje. Okrem vývojárskej práce sa Anina venuje aj kreatívnejším externým aktivitám ako sú napríklad: Hackathon a Coder fest.



Vo videu, ktoré nasledovalo po prezentácii, Zuzana Ivanišinová radila, aby študenti určite využili každú možnosť učiť sa cudzí jazyk a vycestovať do zahraničia. O svojom zamestnaní hovorí: “Na tejto práci mám rada dynamiku, baví ma to. Mám okolo seba mladých ľudí, na ktorých sa môžem vždy spoľahnúť.”

Po videu študentky dostali od Andrei Lovackej zo Vzdelávacieho centra duálneho odborného vzdelávania info o T-Systems Slovakia, KTO SME, ČO SME. V prezentácii sa tak mladé dámy dozvedeli, napríklad aj to, že pomer pracujúcich žien v T-Systems Slovakia je 29 percent a priemerný vek zamestnanca je 31 rokov.



Radka a Kika (na fotke nižšie), študentky druhého ročníka duálneho vzdelávania prišli povedať pár slov o tom ako sa ony dostali do IT brandže. Obe mali najprv predstavu o humanitných smeroch štúdia, majú za sebou gymnáziá a tak prvý rok bol pre ne trošku náročnejší, než pre študentov z technických stredných škôl. Avšak teraz, keď sú v druhom ročníku hovoria, že predmety sa im už učia ľahšie a všetkému už rozumejú oveľa rýchlešie. Okrem technických predmetov ako sú siete, Linux, windows sa učia aj jazyky, projektový manažment, prácu so zákazníkom a softskillové zručnosti.



Ako hovorí Radka: “Najviac si cením prax, cez ktorú tu prechádzame. Pomer praxe a teórie je 70 ku 30, takže nemáme núdzu o príklady z reálneho života.” Svoje odborné zameranie si môžu vybrať z troch smerov a to Systémy, Siete a Aplikácie.

Výhodami duálneho vzdelávania je jednoznačne aj platená prax a prospechové štipendium. Titul DIS na konci štúdia je na úrovni bakalárskeho titulu, platný aj v nemecky hovoriacich krajinách. Po úspešnom ukončení štúdia získavajú študenti dvojročný kontrakt vo firme, absolútne teda neriešia niečo také ako je úrad práce. Ďalšou výhodou je určite možnosť absolvovať tri mesiace štúdia v nemeckom T-Systems, kde sú študenti 8 hodín denne v reálnom pracovnom živote.

Následne sa celá skupinka dievčat vybrala do serverovne, kde im boli ukázané servre, switche a dátové boxy. Prekvapené boli nízkou teplotou fúkaného vzduchu, ktorý musí ochladzovať pracujúce zariadenia.



Po serverovni sme sa premiestnili do miestnosti, z ktorej sa organizujú videokonferencie a spojili sme sa s ďalšími predstaviteľkami nežného pohlavia, ktoré pracujú v budove Tesla na Moldavskej ulici. Ich odkaz bol jednoduchý, väčšinou ani jedna samu seba nevidela v IT biznise, ale postupne sa v tejto práci našli. Nejde predsa len o technické pozície, IT zamestnanci potrebujú aj manažerov a ďalšie pomocné profesie.



Nakoniec dievčatá vyplnili krátky test a prevzali si tašky s darčekmi. Na otázky, ktoré sme im ešte na záver kládli, nesmelo odpovedali. Ich dojem zo stretnutia bol pozitívny, páči sa im atmosféra vo firme, vybavenie a pracovné priestory, ľudský prístup a mladý kolektív. Vyzdvihli taktiež možnosť zobrať si home office sedemkrát do mesiaca, čo je právo každého zamestnanca T-Systems Slovakia . Či ich o pár rokov stretneme v IT biznise? Ťažko povedať, určité je, že im to minimálne „vŕta hlavou“.

Všetkým organizátorom tohoto špecifického eventu patrí poďakovanie. Menovite ďakujeme Anne Oceľákovej, Márii Brezovej, Alexandre Dorčákovej, Kataríne Olhovej, Radke Semjanovej, Kristíne Styriakovej a Tomášovi Gackovi.