Atmosféra na KubeCon v Paríži bola elektrizujúca

<Zadajte anotáciu>

„Trendom ostáva Artificial Intelligence (AI), zaujal aj Chaos Engineering...,“ spomínajú kolegovia z Open Sovereign Cloud tímu na svoju účasť na KubeCon v Paríži. Čo si odniesli Ján Kukurugya, Marek Krafčík, Lukáš Koszegy a Peter Barczi z Francúzska? Neboli to len magnetky a „joie de vivre“, ale hlavne množstvo technologických poznatkov a inšpirácií, o ktoré sa s podelili v tomto krátkom článku. Navyše máme v Téčku vďaka tejto tech udalosti aj prvého slovenského Kubestronauta.

Ako to všetko stihnem?

Marek Krafčík: „KubeCon v Paríži bol mimoriadne inšpiratívny a prínosný. Pozoruhodná bola rozmanitosť tém a kvalita prednášok, čo mi poskytlo hlbšie pochopenie najnovších trendov a technológií v oblasti Kubernetes a cloud computingu.“ Lukáš Koszegy svoje dojmy opisuje takto „Hm? Ako to všetko stihnem? Konferencia bola naozaj veľká a samotné plánovanie a príprava na konferenciu vyžadovala niekoľko hodín.“ Niet divu, keď táto 4-dňová konferencia hostovala stovky spíkrov z celého sveta.

Štyria Téčkari v Paríži, čo ich zaujalo?

„Každý účastník si určite našiel to „svoje“. Super je, že video záznamy všetkých prednášok z KubeCon sú už dostupné onnline k pozretiu aj pre tých, ktorí nemali tú možnosť zúčastniť sa konferencie“, vysvetľuje Peťo Barczi. Súhlasíme. Ktoré témy nadchli technikov v Paríži najviac?

„Veľmi zaujímavá bola prednáška od NVidie a Intelu (Device Plugins 2.0: How to Build a Driver for Dynamic Resource Allocation - Kevin Klues, NVIDIA & Alexey Fomenko, Intel) o novom spôsobe riešenia alokácie hardwaru pre kubernetes (Dynamic Resource Allocation).

Túto tému aktuálne riešim aj na OSC projekte, takže to bolo veľmi nápomocné, “ dodáva Lukáš Koszegy. Ján Kukurugya: „Ak by som mal vyzdvihnúť len jednu, tak určite hands-on ukážku ako môže prístup ku CoreDNS potencionálne spôsobiť security issue a ako jej predísť.“

Marek Krafčík: „Určite by som vyzdvihol Observability Europe Day, ktorý bol nielen veľmi informatívny, ale aj podával praktické príklady a najlepšie postupy v monitoringu.“ 

Atmosféra na KubeCon v Paríži bola elektrizujúca

„Atmosféra na KubeCon bola elektrizujúca, plná nadšenia a zdieľania vedomostí. Bolo cítiť, že komunita okolo Kubernetes je veľmi silná a podporujúca, “ spomína Marek Krafčík. „Spoločné priestory sa podobali veľkej tržnici. Bolo tam veľa zaujímavých stánkov, kde ste sa mohli zastaviť a porozprávať s luďmi z iných firiem a projektov,“ dodáva Lukáš Koszegy. „Zastúpenie tam mali značky ako Intel, Redhat, Oracle, Grafana labs, Opensearch, Google atď. Vládla tam veľmi priateľská atmosféra,“ doplnil Lukáš.

Trendom ostáva AI, zaujal aj Chaos Engineering

„Trend, ktorý som postrehol resp. buzzword, ktorý som na konferencii počul x-krát bol AI. Čiže, toto je podľa mňa technologický trend, s ktorým sa skôr či neskôr budeme stretávať dennodenne či už v pracovnom ale aj osobnom živote,“ premýšla nahlas Peťo Barczi. Ján Kukurugya s kolegom súhlasí, no viac ho zaujala téma ohľadne „Chaos Engineeringu ako takého rovnako ako jej možnosti použitia v našom projekte. Popri povinnostiach si už skúšam urobiť malé POC (proof of concept), ale je to náročné skĺbiť.“ Marek Krafčík: „Zaujal ma predovšetkým posun smerom k serverless technológiám a zvyšujúce sa zameranie na bezpečnosť v kontajnerizovaných prostrediach, čo sú oblasti, ktoré majú veľký význam pre budúci vývoj našich produktov.“

Aj IT-čkári majú radi networking s kolegami

Hoci si o IT-čkároch množstvo ľudí myslí, že najradšej žijú v online svete a hrách, rovnako milujú aj v svojich komunitách. Ján Kukurugya za svoj nacennejsí zážitok z konferencie považuje „možnosť poznať trendy v oblasti a fyzicky sa porozprávať o problémoch jednotlivých riešení s tými, ktorí ich sami vytvárajú resp. spravujú je asi najväčším benefitom. A samozrejme aj získať kontakty, ľudské aj profesné od kolegov z iných firiem z oblasti,  ktorí možno riešili rovnaký problém v minulosti a vyriesili ho inak. Rovnako ako rozšíriť si obzory a pohľad na problematiku.“

Máme prvého Kubestronauta na Slovensku

Peťo Barczi sa na základe účasti na tejto konferencii chce stať Kuberstronautom.

„Počas konferencie bol predstavený nový tzv. Kubestronaut program -> Kubestronaut je niekto, kto úspešne zvládol všetkých 5 CNCF Kubernetes-orientovaných certifikácií. Keďže toho času mi do zbierky chýbala ešte posledná, tak po návrate som absolvoval aj tú poslednú z nich. Dnes sa môžem pochváliť, že som bol medzi prvými Kubestronautmi na svete a prvý Kubestronaut na Slovensku.“

Zaujímavé rozhovory s odborníkmi z odvetvia

Marek Krafčík: „Absolútne, nadobudnuté vedomosti a inšpirácie z KubeConu už začínam implementovať vo svojich projektoch, čo má pozitívny vplyv na moju efektivitu a kreativitu v práci.“ Lukáš Koszegy: „Určite áno. Niektoré veci som už bol schopný implementovať do nášho projektu, ale zároveň som si uvedomil, že naše aktuálne riešenie naráža na dizajnové limity, na ktorých budeme ešte musieť popracovať.

Získali sme nové perspektívy pre našich zákazníkov

Marek Krafčík za najcennejši aspekt považuje „získanie nových perspektív, ktoré mi pomáhajú v tvorbe inovatívnejších riešení a efektívnejšej práce s modernými technológiami pre zákazníkov Téčka.“ „Veľké množstvo zaujímavých prednášok, ktoré súvisia s OSC projektom. Rovnako som ocenil možnosť diskutovať naše problémy priamo s autormi kubernetesu alebo iných technických riešení, ktoré používame na projekte,“ doplnil Lukáš Koszegy.

Chlapcom z Open Sovereign Cloudu pod vdením Martina Palka ďakujeme za zaujímavý pohľad na konferenciu. Taktiež veľká vďaka patrí Competence Housu Cloud Application Operations ako aj projektu OSC, že umožnili našim štyrom DevOps Engineerom zúčastniť sa tejto svetovej konferencie.

Kolegovia, ak vás zaujímajú podobné Cloud Native technológie, neváhajte sa prihlásiť do interného programu Skillshifter, ktorý po 4 mesiacoch už v priebehu mája znova otvorí svoje ďalšie kolo.

Ak vás táto technológia zaujala, no ešte nie ste v Téčku, pozrite si aktuálne pozície a pošlite svoje CV.