Ako zvládnuť online pohovor? Priprav sa naň s nami!

<Zadajte anotáciu>

Aktuálna situácia nám nedala na výber, a tak spúšťame pre všetkých uchádzačov o duálne vzdelávanie v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach online prijímací pohovor.  Ako sa na takýto online pohovor pripraviť? Stačí dodržať naše pokyny a byť sám sebou.

7 tipov na super pohovor

  1. Pred samotným pohovorom ti na tvoj mail príde pozvánka na pohovor v určitom čase. Je dôležité obratom potvrdiť svoju účasť a súhlas s pohovorom.
  2. Samotný pohovor podporuje prehliadač Google Chrome, tak si ho nainštaluj, ak ho nemáš. 
  3. Veľmi dôležité je skontrolovať si ešte pred pohovorom techniku - či ti funguje mikrofón a kamera. Vyskúšaj to skôr ako 10 minút pred pohovorom, lebo sa zbytočne vystresuješ. Skús si deň predtým zavolať s kamošom a zisti, či ti všetko funguje tak, ako má. Určite nechceš začať svoj pohovor tým, že budeš 5 minút hľadať v nastaveniach, ako zapnúť kameru.
  4. Pohovor bude vďaka online podobe prebiehať vlastne aj v tvojej študentskej izbe. Mysli na to a vyber si na pohovor vhodné miesto - nech za tebou nestraší kopa špinavého oblečenia či riadu. Pri skúške kamery sa pozorne pozri, čo všetko budú okolo teba vidieť pohovorujúci. Skontroluj si najmä svetlo v miestnosti - určite nerob pohovor chrbtom k oknu, pretože ťa bude ledva vidieť. Pre lepšie svetlo sa skús počas pohovoru umiestniť oproti oknu, samozrejme tak, aby si kvôli nemu nemusel žmúriť.
  5. Aj keď ťa najskôr láka absolvovať pohovor v domácom oblečení, lepší dojem určite urobíš, ak sa nahodíš trošku do gala - slušná košeľa a trošku učesané vlasy vedia tiež zlepšiť celkový dojem, ktorý zanecháš.
  6. Ak sa ti zdá, že online pohovor bude ešte horší ako keby bol osobný, mýliš sa. Z pohodlia svojej študentskej izby môžeš byť na pohovor pripravený omnoho lepšie. Priprav si napríklad papier s poznámkami - myšlienkami, ktoré chceš určite počas pohovoru povedať.
  7. Posledná rada je jednoduchá - buď sám sebou. Uvoľni sa a buď prirodzený, nenechaj sa zmenenou situáciou a možno novou skúsenosťou vyviesť z miery. Ak vieš, že duál je tvoja cesta, tak to daj najavo.

3 témy pohovoru

  1. Osobné interview prebieha v slovenskom jazyku. Bude sa týkať najmä tvojej motivácie - prečo chceš ísť na duál, aké máš ciele. V tomto bode si overíme tvoje komunikačné zručnosti.
  2. Anglický jazyk si skrátka ako IT firma musíme otestovať. Témy, o ktorých sa môžeme baviť sú jednoduché: Daily routine and habits/hobbies, Traveling and holidays, Keeping fit, Sport, Shopping, Education and career, Job, My hometown, Media, Eating habits in Slovakia, Young people in 21th century, My home.
  3. Technické vedomosti sú povinnou jazdou pohovoru na duál, čo však neznamená, že sa teraz musíš bifliť milión vecí. Budeme sa pýtať na tvoje skúsenosti s IT – určite ste mali informatiku na strednej škole, to nám postačí. Ak si nadšenec pre IT, bude nás zaujímať, kde si sa s IT stretol a aké softwarové či hardwarové záležitosti si už riešil.

Vyskúšaj si online pohovor – prihlás sa na duálne vzdelávanie, prihlášku a kritéria prijatia nájdeš na našej stránke.