Ako zvládli dualisti online štúdium aj prax?

<Zadajte anotáciu>

Školský rok 2019/2020 bol celkom netradičný aj pre študentov duálneho vzdelávania. V tejto situácii sa opäť potvrdilo, že IT je oblasťou, ktorá má budúcnosť a vie fungovať aj na diaľku.

Poďme sa spolu pozrieť na to, ako vyzeralo online štúdium našich dualistov.

Začiatky bývajú ťažké….

Zo začiatku bolo pre mňa ťažké zvyknúť si. Je iné sedieť v triede so spolužiakmi a počúvať výklad, ako sedieť doma so slúchadlami a snažiť sa dávať pozor. Myslím, že doma je aj ťažšie nenechať sa rozptýliť a udržiavať pozornosť. Pri praktických zadaniach bolo najťažšie, ako zvyčajne, prinútiť sa začať,” hodnotí Lucia Magočová, študentka 2. ročníka.

Online štúdium dualistov šľapalo aj vďaka bezproblémovej technike. Podľa nášho prieskumu zaznamenalo 70 % študentov len veľmi malé technické problémy, ktoré neboli prekážkou pri štúdiu. Na takejto forme štúdia je najťažšie spoľahnúť sa na domáce internetové pripojenie a na pripojenie do firemnej siete,” priznal Jakub Kováč, študent 2. ročníka.

Domáce bojové prostredie

Makať z pohodlia domova nie je také ľahké - človeku často chýba rutina a najmä povinnosť niekam ísť. Našťastie, až 67 % dualistov zvládlo pred online štúdiom vstať z postele - aspoň niečo :) Našli sa aj takí, ktorí si ráno aj upratali izbu - určite v dni, kedy boli na pláne cally.

Na štúdium využívalo pracovný stôl až 63 % študentov, 2. miesto patrilo posteli a alternatívami boli aj gauč či kuchynský stôl.

So svojím ,officom‘ som to nejako nepreháňal, ostával som klasicky za pracovným stolom,” potvrdzuje Jakub.

Samozrejme, niekedy sklame aj to najdokonalejšie študijné miesto: „Mne sa študovalo lepšie všade mimo môjho ,pracovného kútika‘. Veľa času som strávila bezcieľnym pozeraním na monitor snažiac sa nájsť chybu alebo prísť na to, ako niečo urobiť. Nápady však prichádzali, keď som začala robiť niečo iné. Napríklad som raz pracovala vzadu na dvore a odrazu som z ničoho nič skríkla: Už viem, ako urobím obesenca! Nechala som prácu a bežala k notebooku. Asi nemusím hovoriť, že doma na mňa občas pozerali ako na blázna…” dodáva Lucia.

Diaľková tímová práca

Online štúdium prinieslo aj výzvu na tímovú spoluprácu. Pre 59 % dualistov však bola práca z domu úplne v poriadku, dokonca 20 % by takáto forma spolupráce vyhovovala aj navždy.

Veľa sme spolu písali, snažili sme sa navzájom si pomáhať a hlavne opravovať chyby. Párkrát sa mi stalo, že sme so spolužiakmi do noci skúšali vyriešiť problémy,” spomína Lucia.

Potvrdzuje to aj Jakub: „Komunikácia medzi spolužiakmi a vyučujúcimi bola na skvelej úrovni. Nikdy sme nemali problém spojiť sa, respektíve dohodnúť sa, ak nám nejaký termín nevyhovoval.”

Prax z domu

10 z 10 dualistov za najväčšiu výhodu duálneho vzdelávania považujú mieru praxe priamo vo firme. Pre preventívne opatrenia si však dualisti vyskúšali prax z pohodlia domova.

„Som rád že som si mohol vyskúšať aj túto stránku, keďže môj tím má možnosť home officu. Avšak prax na diaľku bola v niektorých smeroch skôr obmedzujúca a určite by som ju radšej vymenil za prax priamo vo firme, hlavne z dôvodu pracovného pohodlia, rýchleho pripojenia a možnosti využívania viacerých monitorov,” priznal Jakub.

Lucia prax z domu chváli najmä pre nutnosť spoliehať sa sama na seba: „Zo začiatku som síce mala obavy, že niečo pokazím, ale časom sa vytratili. Vďaka praxi z domu som sa najmä naučila byť zodpovednejšou a sebaistejšou. V office som mala zvyk volať nejakého kolegu, aby mi skontroloval príkazy predtým, ako som ich spustila. Pri praxi z domu som sa naučila všetko robiť s istotou a maximálne sa sústrediť na to, čo robím.

Najväčšie výhody

Keď sa pozrieme na online štúdium a prax všeobecne, dualisti a ich lektori ho zvládli bez problémov. Čo nové toto obdobie prinieslo?

Mám lepší time management a viac času učiť sa nové veci. Online štúdium mi určite dalo väčšiu zodpovednosť, nakoľko som musela plniť všetky úlohy, aj keď som bola doma a nik nado mnou, obrazne, nestál,” hodnotí Monika Vojkůvková, študentka 2. ročníka.

Toto obdobie mi dalo veľa. Zrazu som mala viac času na seba, mohla som sa venovať veciam, na ktoré by som inak čas nemala - online IT kurzy, pravidelné cvičenie, tráviť viac času s rodinou… Tiež som si uvedomila, že veci, ktoré som považovala za samozrejmosť, tu nemusia byť stále a začala som si viac vážiť aj kávu s priateľkami,” hodnotí Lucia.

Výhodou takého štúdia bolo, že som nepodliehal stresu, na všetko som si mohol vyhradiť čas podľa seba. Bolo príjemné ráno sa zobudiť a už byť prakticky v škole. Naučil som sa pracovať efektívnejšie, lepšie triediť predmety podľa priority a lepšie si rozvrhnúť čas, čím sa mi podarilo zlepšiť svoje študijné výsledky. Na druhej strane je však štúdium a prax priamo na firme nenahraditeľnou časťou duálneho vzdelávania a keby som mal na výber, určite by som pred štúdiom z domu volil práve túto možnosť,” uzavrel Jakub Kováč.