Ako vychovať IT odborníkov

<Zadajte anotáciu>

V minulom roku sa v T-Systems Slovakia uskutočnilo veľa akcií orientiovaných na podporu nášho regiónu a organizácií v ňom. Či už išlo o zbierku šatstva počas svetového hnutia #GivingTuesday, finančnú podporu neziskových organizácií, nie len prostredníctvom programu Nadačného fondu T-Systems Slovakia – T For all, all for T, alebo účasť na mnohých dobrovoľníckych akciách – naši kolegovia majú skutotočnú vášeň a chuť pomáhať.

Už tradične však k tejto pomoci patria aj dary nefinančného charakteru. Za rok 2017 darovala firma spolu približne 700 notebookov a monitorov organizáciím, školám a mestským častiam vo východoslovenskom regióne. 15 notebookov a monitorov s kompletnou kabelážou našlo svoj domov aj v košickom Eastcubatore. Ten sa síce primárne venuje startupom, no jeho zakladatelia si všimli nedostatok talentovaných a vzdelaných odborníkov v IT oblasti. Preto vyznikla iniciatíva na prepojenie viacerých organizácií za účelom „podchytenia“ mladšej generácie už v útlom veku.



„Začiatkom minulého roka sme otvorili detský Art and Science HUB, na ktorom pracujeme v spolupráci s UPJŠ, CIKE a K13. Jeho sídlo je v priestoroch Kulturparku, kde nám organizácia K13 poskytla priestor o výmere viac ako 150m2 a UPJŠ poskytlo lektorov, ktorí pracujú na vzdelávacom programe v rámci projektu  ”IT akadémia vzdelávanie pre 21. Storočie”. Notebooky budú využívať deti vo veku od 7 do 17 rokov, ktoré sú členmi inkubátora a jeho vzdelávacích programov”, hovorí Marek Lavčák, výkonný riaditeľ Eastcubatora.

Podľa Marekových slov je problém okrem iného často aj v nesprávnom prítupe učiteľov k predmetom, ktoré sú pre IT vzdelanie kľúčové: „Matematika, či fyzika sú vyučované veľmi nezáživne a v konečnom dôsledku to deti odpudzuje od štúdia oblastí kde sú tieto predmety využívané. Pomocou metodológie, ktorú používame u nás v HUB-e deti pracujú s matematikou a fyzikálnymi zákonmi na vysokej úrovni v ich aplikovateľnej forme od začiatku a to hravou formou. Považujeme tento prístup za inovatívny a chceli by sme kurzy rozšíriťnielen čo do počtu účastníkov, ale aj po ďalších mestách na východnom Slovensku”, dodáva.

Pevne veríme, že notebooky študentom poslúžia a, ktovie, možno ich projekt motivuje aj k záujmu o prácu v našej spoločnosti.

 

foto:Art and Science HUB