Ako traja fanúšikovia AWS dostali Košice na mapu

<Zadajte anotáciu>

Na Slovensku sú Košice známe svojou technologickou komunitou AWS vďaka trom miestnym nadšencom Lýdii Delyovej, Michalovi Salancimu a Marekovi Tóthovi. Títo zanietení ľudia založili v Košiciach skupinu používateľov AWS, vďaka čomu sa mesto stalo pozoruhodným miestom na AWS mape.

  

 Čo znamená byť AWS používateľom?

Skupiny používateľov AWS sú miestne komunity, v ktorých sa stretávajú ľudia so záujmom o webové služby Amazon (AWS), aby si navzájom vymieňali poznatky a pomáhali si. Cieľom týchto skupín je:

  • Vytvoriť priateľský priestor na učenie a výmenu skúseností.
  • Organizovať podujatia, ako sú stretnutia a workshopy, na ktorých sa členovia môžu učiť a nadväzovať kontakty.
  • Získavať podporu od spoločnosti AWS, napríklad zdroje, prednášateľov a pomoc pri propagácii.

Výhody pre členov

Vstup do skupiny používateľov AWS prináša niekoľko výhod:

  • Učenie: Členovia sa môžu dozvedieť o AWS prostredníctvom prednášok a seminárov.
  • Nadväzovanie kontaktov: Je to skvelý spôsob, ako sa zoznámiť s ďalšími ľuďmi, ktorí sa tiež zaujímajú o cloud computing.
  • Podpora komunity: Členovia môžu získať pomoc a rady jeden od druhého.
  • Kariérny rast: Učenie sa novým zručnostiam a sledovanie trendov môže podporiť vašu kariéru.

  

Prvé stretnutie skupiny používateľov AWS v Košiciach

Prvé stretnutie AWS User Group Košice sa uskutočnilo 11. júna 2024. Stretnutia sa zúčastnilo 37 ľudí. Medzi prednášajúcimi bola Lýdia Delyová, ktorá začala prednáškou "Secure GenAI: Safeguarding Your Intelligent Backend". Špeciálnym hosťom bol Mihaly Balassy, ktorý svojou prednáškou "Introduction to Serverless - A DIY Digital Business Card" predviedol, ako si vytvoriť online vizitku. Na záver vystúpil Zdenko Vrabel s postrehmi na tému "Networking for Kubernetes on AWS". Podujatie malo skvelú atmosféru s dobrým jedlom, nápojmi, miestom konania a živými diskusiami.

Plány do budúcnosti

Zakladatelia majú veľké plány do budúcnosti. Ich cieľom je:

  • Organizovať pravidelné stretnutia, aspoň 3 ročne, všetky osobne
  • Odteraz sa každý meetup bude zaoberať len jednou témou (to znamená, že všetky prezentácie budú na jednu tému, ako napríklad GenAI alebo Network alebo tak )
  • Prednášajúci z iných krajín
  • Špeciálni hostia priamo z AWS a mnoho ďalších.

  

Spätná väzba a prvé dojmy

Veľa pozitívnych ohlasov na organizáciu, témy a celkovú atmosféru. Účastníci sa zhodli, že niečo také v Košiciach už roky chýbalo, takže sme nadšení, že sme túto medzeru v našej "IT doline" zaplnili. Výber vhodného miesta konania (ktoré bolo úžasné), zvládnutie marketingu, grafiky a propagácie, zabezpečenie cateringu a vyhlásenie výzvy pre rečníkov si vyžiadalo veľa času. Ale určite to stálo za to!

AWS User Group Košice sa vďaka sponzorovi, spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a Amazon Web Services (AWS), rozbehla na plné obrátky.

Táto skupina sa bude rozrastať a ponúkať cenné príležitosti na vzdelávanie a nadväzovanie kontaktov. Keďže sa jej bude naďalej dariť, Košice sa stanú dôležitým mestom vo svete AWS. To prinesie nové nápady a pomôže Košiciam vyniknúť v globálnej technologickej komunite.