Aké trendy nás čakajú?

<Zadajte anotáciu>

Vedeli ste, že začiatkom roka 2006 pracovalo v IT v Košiciach približne 1000 ľudí? Väčšina technikov kvôli nedostatku pracovných príležitostí opúšťala región. Situácia sa rapídne zmenila. Prekonali sme magickú hranicu. V Košiciach je v IT za 10 rokov zamestnaných viac ako 10 000 ľudí. T-Systems Slovakia je jedným z top IT zamestnávateľov na lokálnom trhu práce. Aktuálne zamestnávame viac ako 3700 ľudí. Na konferencii Forbes Summit, ktorá sa konala minulý štvrtok 9. júna 2016 v Košiciach, sme preto nemohli chýbať ako hlavný partner. Aké trendy nás čakajú? Čo nám priniesie budúcnosť?

O trendoch a budúcnosti v IT sa búrlivo diskutovalo v priestoroch Veritasu na Dominikánskom námestí. Vďaka firmám zameraným na informačné technológie mesto omladlo. Priemerný vek v regióne bol v roku 2006 37,14 roka. Paradoxne, za 10 rokov sa nám podarilo priemerný vek obyvateľov mesta Košice znížiť na 35,13 roka. Firmy z Košického kraja zamestnávajú v oblasti informačných technológií už 10 000 ľudí, čo predstavuje 3,3 % z celkového počtu pracujúcich v regióne. Následným dopytom po tovaroch a službách vytvárajú v regióne vyše 3 400 pracovných miest. Na konferencii zaznelo množstvo zaujímavých tém. Hostí privítal Juraj Porubský, šéfredaktor Forbes Slovensko. Program bol rozdelený do štyroch hlavných blokov.

IT cluster a pohľad na kooperáciu medzi štátom, vzdelávacími inštitúciami a komerčnej sféry rozoberali Alexander Mandryka, game design konzultant a kreatívny stratég, Ivan Hruška, predseda správnej rady združenia Košice IT Valley, Jozef Ondáš, predseda správnej rady Institute for Creative Economy, Attila Tóth, President Novitech Group a Peter Ťapák, tajomník VÚC. Hostia prvej panelovej diskusie sa zhodli na tom, že hoci máme v Košiciach stabilný základ IT odborníkov, v najbližších rokoch bude nevyhnutné sústrediť naše odborné kapacity na to, aby sme vytvárali inovatívne produkty a kooperovali. Diskutovalo sa aj o nevyhnutných zmenách vo vzdelávaní, ktoré budú pre IT priemysel v Košiciach v nasledujúcich rokoch kľúčové. Ivan Hruška, predseda správnej rady združenia Košice IT Valley na túto tému vyslovil nasledovnú obavu: „Za predpokladu, že podľa úspešných príkladov systematicky zreformujeme vzdelávanie od základných až po vysoké školy, IT priemysel udrží rastúci trend a stane sa dominantnou zložkou HDP regiónu ako ekologický a efektívny priemysel. Ak nedôjde k zásadnej zmene v koncepcii vzdelávania v hlavnom a súvisiacich odboroch a vláda neschváli projekt „IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie, spomalí sa rozvoj v IT sektore." V takom prípade sa podporí mzdová inflačná špirála a na pracovnom trhu nastane nedostatok IT odborníkov. Stagnujúci rast zahraničných firiem môže odradiť nové spoločnosti. Súčasný stav bude vrcholovým obdobím IT priemyslu v Košiciach a situácia bude následne postupne upadať.

V T-Systems si túto potrebu uvedomujeme od samého začiatku, preto máme dlhodobo rozbehnuté rôzne vzdelávacie projekty a spoluprácu so vzdelávacími inštitúciami. Aktuálnym príkladom je aj Duálne vzdelávanie, kde tento rok po prvý krát slávnostne vyhlásime našich absolventov. Hoci je nevyhnutné zmeniť komplexný vzdelávací systém, každý z nás môže začať s tzv. „personal inovation“, aby sme náš potenciál využívali na maximum a ukázali svetu, ze na východe sme v IT oblasti jednoznačne najlepší odborníci.

V regionálnom paneli sa diskutovalo o investíciách, víziách a príležitostiach. V tomto paneli sa zúčastnil aj náš generálny riaditeľ, Daniel Giebel.

Spolu s ním diskutovali Richard Kitta, prodekan Fakulty umení TU v Košiciach pre umeleckú činnosť, zahraničné styky a informatiku, Robert Koltáš, riaditeľ Regionálneho Firemného centra v Košiciach, Slovenská sporiteľňa a Michael Tmej, CEO Košice International Airport. Daniel Giebel účastníkom vysvetlil svoju najbližšiu stratégiu a víziu pre T-Systems: „Chceme prilákať naspäť miestnych IT expertov a podporiť lokál patriotizmus, ktorý som za ten čas, ktorý som na Slovensku postrehol.“ Ako na to? Ponúkame zaujímavú prácu, ktorá je dostatočne motivujúca, aby sme ostali v tomto regióne. P. Giebel chce do region priniesť atraktívnu prácu, pridanú hodnotu a nové technológie.

Poobede sa hovorilo najmä o téme Robotika a umelá inteligencia. Tento panel dokázal, že ani dámy sa v IT nestratia. Na podujatí sa zúčastnila aj Ružena Bajcsy, svetová legenda v robotike, University of California, Berkley či košická výskumníčka v umelej inteligencii, Mária Virčíková. Diskusiu obohatil aj Peter Ondrúška, PhD absolvent z Mobile Robotics Group, University of Oxford.

Počas celého dňa mali účastníci možnosť nahliadnuť aj do stánku, kde sa prezentovali „otcovia“ najväčšieho Hackathonu na Slovensku pod vedením Karola Kocúra. Spolu s Danielom Bánom a Petrom Petrovajom účastníkom predviedli lego, ktoré používajú naši developeri na testovanie svojich skillov. Zároveň mali všetci zúčastnení možnosť poraziť našich developerov v mini programovacej súťaži. Myslím, že sa to nikomu nepodarilo ;)

Autor: Ivana Marcinková