Adam Firda: Vďaka duálnemu vzdelávaniu si nemusím hľadať prácu. Som vďačný za každú novú skúsenosť

<Zadajte anotáciu>

Najlepšie vzdelanie spája teóriu s praxou. Aj preto v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia ponúkame trojročné pomaturitné vzdelávanie. Po jeho ukončení absolvent nielenže získa titul Diplomovaný špecialista DiS a nemecký certifikát Fachinformatiker, ale bude môcť nastúpiť k nám do firmy a kariérne rásť ďalej. Adam Fidra, ktorý od septembra nastupuje do tretieho ročníka, nám porozprával, prečo duálne vzdelávanie považuje za skvelé rozhodnutie.

Si študent duálneho vzdelávania. Máš však rovnakú pracovnú dobu, ako keby si bol zamestnanec?

Pracovnú dobu si vieš dohodnúť s tímlídrom alebo s mentorom v danom tíme. Všetko závisí od toho, ako sa medzi sebou dohodnete. Čo sa týka mňa, tak pracovnú dobu mám nastavenú od 8.00 do 16.00 hod. Stáva sa ale, že niekedy potrebujem počas pracovnej doby niekam odbehnúť, poprípade potrebujem skončiť skôr, takže si viem svoje vymeškané hodiny nadrobiť v iný deň. Zároveň si viem nadrobiť aj hodiny dopredu a skrátiť si tak pracovný čas v iný deň, čo je tiež super.

Preferuješ skôr prácu z domu alebo radšej chodíš do officu?

To je dobrá otázka. Väčšinu času pracujem z domu – nebudem klamať, pre mňa je to pohodlnejšie Sú však dni, kedy človek potrebuje „vypadnúť” z domu a zameniť domáce prostredie za firemné. Počas praxe som každý piatok chodieval do firmy, teraz cez leto som tam bol len raz. Najlepšie je to striedať, alebo urobiť aspoň občas zmenu. Človeku to prospeje, doma nezlenivie a prispeje to aj k psychickému zdraviu.

Koľko si vieš za mesiac zarobiť?

Plat je celkom slušný. Cez leto si viem privyrobiť za mesiac približne 650 € (v čistom). Firma vypláca niekedy peniaze na účet aj skôr ako v polovici mesiaca. Výplata mi tak vie prísť aj začiatkom druhého týždňa v novom mesiaci. Na to, že nie som ešte zamestnancom, je plat veľmi slušný. S finančným ohodnotením  som spokojný a som veľmi rád, že už nemusím zháňaťprácu inde. Ako bonus môžem doplniť, že študent, ktorý je na duálnom vzdelávaní,má možnosť za odporúčanie kamaráta získať až 200 €. Ten musí nastúpiť na duálne vzdelávanie a študovať  aspoň pol roka.

Čo je náplňou tvojej práce?

Povedal by som, že viacero vecí. Názov mojej pozície je IT Assistant. Keď som nastúpil do tímu minulý rok, tak náplňou mojej práce bol testing aplikácie Webex s nemeckou kolegyňou, a následne posielanie výstupných reportov. Tento rok však už robím viacero vecí, napríklad monitorovanie videohovorov cez webovú platformu Cisco Control Hub. Vyskúšal som si aj riešenie tiketu (*požiadavka na úpravu, prípadne ohlásenie závady zo strany používateľa) a problému so zákazníkom. Najnovšie robím konfiguráciu Webex Boardov, čo je už trošku náročnejšie. Za každú novú skúsenosť som však veľmi vďačný.

Aké programy pri svojej práci používaš?

Používamviacero programov. Na pripojenie sa do firemnej siete potrebujem Globalprotect, na čítanie a odpisovanie mailov Microsoft Outlook, na komunikáciu s kolegami Cisco Webex, na monitorovanie videohovorov používam webovú lokalitu Cisco Control Hub a na konfiguráciu Webex boardov viacero webových lokalít ako NOAH alebo CUCM.

IT je aj o tímovej práci. Ako sa ti pracuje s kolegami?

V mojom tíme pracuje približne 25 ľudí. Ja osobne pracujem s ôsmymi ľuďmi, občas aj s ďalšími tromi. V tíme sa nachádzajú prevažne mladí ľudia od 23 do 40 rokov. Ja som zo všetkých najmladší, mám len 21, ale nepripadám si byť kvôli veku akokoľvek podceňovaný. Skoro všetci kolegovia sú už zamestnanci firmy, výnimkou je jeden externý brigádnik a spolužiak, ktorý je so mnou v tíme. Keďže sme mladý kolektív, tak si celkom rozumieme. Nájdu sa však prípady, kedy vnímam väčší vekový rozdiel a v určitých témach si nerozumieme, prípadne nemám o ne záujem. Celkovo som však s kolegami v tíme spokojní, sú to super ľudia, ktorí sú ochotní  mi stále niečo vysvetliť a naučiť ma nové veci.

Práca v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia ponúka množstvo benefitov. Na ktoré ty osobne nedáš dopustiť?

Medzi hlavné benefity brigády patrí (pre mňa) možnosť mať home office. Prostriedky pre prácu dostanem od firmy zadarmo (notebook s príslušenstvom) a taktiež mám zdarma rôzne kurzy a certifikáty. Keď som vo firme tak mám možnosť sa občerstviť v automatoch, ktoré sú väčšinou na každom poschodí firmy alebo si ľahnúť do tulivaku a odpočinúť si cez obed. Ďalej to je možnosť používať viacero monitorov súčasne a tiež si nastaviť klímu, aby som sa cez leto v office z horúčavy neroztopil. Takisto mám napríklad možnosť využiť napríklad vouchery do Metra alebo iných obchodov.

Na duálnom vzdelávaní si tretí rok. Čo ti (zatiaľ) dalo štúdium?

Táto brigáda ma naučila, ako pracovať v tíme s ľuďmi, pomáhať si, riešiť problémy, zdokonaľovať sa v cudzích jazykoch a získavať nové skúsenosti zo sveta VOIP telefónie.

Aké cudzie jazyky využívaš pri svojej práci a ktoré sú podľa teba nutnosťou?

Bez angličtiny sa človek nepohne. Používa sa na tímových calloch, pri písaní so zákazníkmi, pri testovaní s kolegami z iných krajín, skrátka všade. Nemčina nie je zatiaľ nutnosťou, avšak sú prípady, kedy by sa určite jej väčšia znalosť hodila. Máme zákazníkov aj kolegov z iných krajín, ktorí komunikujú len po nemecky a angličtine sa vyhýbajú. Riešiť všetko cez prekladač sa dá len dovtedy, kým nebude potreba ísť na videohovor :D. Na znalosť nemčiny sa začína pomaly ale isto dbať viac a viac . Verím tomu, že o pár rokov bude vyžadovaná tak isto ako angličtina.

IT však nie je len o znalosti cudzích jazykov. Aké vlastnosti by mal mať človek, ktorý by sa chcel prihlásiť na duálne vzdelávanie?

Určite by mal mať odvahu, ochotu učiť sa nové veci a byť nápomocný. Odvážnosť preto, aby sa človek nebál opýtať, keď niečo nevie, prípadne niečomu nerozumie. Ako sa hovorí, nemému decku ani vlastná mať nerozumie, a keď bude ticho, tak sa nepohne nikam. Na to, aby niečo človek robil, sa potrebuje učiť nové veci, keďže v tíme sa nerobí iba jedna činnosť. Čím viac toho človek vie, tým viac môže byť ostatným kolegom nápomocný.

Zaujala ťa IT brigáda? Je súčasťou pomaturitného IT štúdia. Viac informácii nájdeš na našej stránke. https://www.deutschetelekomitsolutions.sk/sk/dualne-vzdelavanie